Taloussosiaalityön Satsaa ja säästä -malli
Malli jäsentää aikuisten parissa tehtävää taloussosiaalityötä viiden moduulin avulla: Elämäntilanne, Tunnesuhde rahaan, Tulot ja menot, Arjen valinnat ja Tulevaisuustyöskentely. Mallin tavoitteena on edistää asiakkaiden taloudellista toimintakykyä.
Taloussosiaalityön toimintamallin kehittämisen toimintaympäristönä oli Kainuun hyvinvointialueen Aikuisten sosiaalityön palveluyksikkö. Aikuisten sosiaalityöhön kuuluvat seuraavat taloussosiaalityön palvelut: täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, sosiaalinen luototus, välitystilipalvelu sekä talouden ohjaus ja neuvonta. Taloussosiaalityötä tekeviä ammattiryhmiä ovat sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat. Taloussosiaalityössä merkittävä rooli on myös toimistosihteereillä. Taloussosiaalityössä tehdään yhteistyötä Kelan, Talous- ja velkaneuvonnan, Ulosottolaitoksen, vuokrataloyhtiöiden, sähköyhtiöiden, perintätoimistojen, Takuusäätiön, Marttaliiton, seurakuntien ja muiden tahojen kanssa. Merkittävin monialaisen yhteistyön muoto on Talousneuvolan toiminta, joka käynnistettiin vuonna 2022.
Taloussosiaalityön mallin kehittämisen keskeisenä tavoitteena oli ottaa käyttöön vaikuttavia työvälineitä ja -menetelmiä, joiden avulla asiakkaan taloudellinen toimintakyky vahvistuu ja taloudelliseen tilanteeseen liittyvien tavoitteiden saavuttaminen aikuisten sosiaalityön palveluissa onnistuu entistä paremmin.
Kehittämistyötä ohjasi sosiaalihuoltolain 14 §:ään lisätty kohta 3a palvelusta taloudellisen toimintakyvyn edistämiseksi. Hallituksen esityksessä (HE 127/2022 vp) korostettiin, että aineellisen tuen myöntäminen ei ole riittävä asiakkaan taloudellista toimintakykyä vahvistava keino, vaan tarvitaan sosiaalityön erilaisia työmuotoja.
Taloussosiaalityön toimintamallin kehittämisen lähtökohtana oli välitystilipalvelun kasvava asiakasmäärä. Vuosina 2018–2021 välitystilipalvelun asiakkuuksien määrä Kainuun soten aikuissosiaalipalveluissa on kasvanut merkittävästi. Välitystilipalvelun asiakkaiden määrä kasvoi vuoden 2018 118 asiakkuudesta vuoden 2021 262 asiakkuuteen. Asiakkuuksien kestot ovat usein suunniteltua pidempiä. Keskeisiä syitä välitystilipalvelun aloittamiselle oli asumisen turvaaminen ja tuki ylivelkaantumisessa. Lähtötilanteen arvioinnissa todettiin, että välitystilipalvelun vaikutus on asiakkaan tilannetta turvaava, mutta myös passivoiva, jos palvelun aikana talouden ohjausta ja neuvontaa ei räätälöidä asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaiseksi.
Välitystilipalveluasiakkuuksien määrän kasvaessa Kainuun soten aikuissosiaalipalveluiden tavoitteeksi asetettiin vuonna 2022 välitystilipalveluasiakkaiden talouden ohjauksen ja neuvonnan vahvistaminen.
Kehittämistyö orientoitui Tiekartta 2030: Aikuisten parissa tehtävän sosiaalityön tulevaisuusselvitykseen (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2019:41), jossa todetaan, että ”sosiaalityön huolenpidollinen rooli ja asiakkaan oma aktiivisempi rooli taloudellisten asioidensa hoidossa” ovat joissain määrin ristiriidassa. Taloussosiaalityön kohdalla selvityksen toimenpide-ehdotuksena on velka- ja talousneuvonnan lisääminen ja rakenteellisen työn osuuden vahvistaminen.
Lähtökohtana talouden ohjauksen ja neuvonnan mallin kehittämiselle olivat välitystilipalvelun asiakkaiden tarpeet. Malli kehitettiin myös muita taloudellista toimintakykyä edistävää palvelua tarvitsevia aikuisten sosiaalityön asiakkaita varten. Malli vahvistaa taloussosiaalityön ennaltaehkäisevää työotetta.
Taloussosiaalityön kehittämistä varten perustettiin työryhmä. Työryhmän jäseninä olivat aikuisten sosiaalityön johtavat sosiaalityöntekijät, toimistopalveluiden esihenkilö, sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaajat ja toimistosihteerit. Työryhmä kokoontui säännöllisesti kerran kuussa. Työryhmään saatiin asiantuntijuutta eri näkökulmista, kuten esimerkiksi asumisen ja sosiaalisen luototuksen sosiaaliohjaajilta. Lisäksi välitystilipalvelun asiakkuuksia ja tilastointia varten perustettiin erillinen, toimistopalveluiden esihenkilöstä ja toimistosihteereistä koostuva työryhmä.
Kehittämisen eri vaiheissa järjestettiin konsultaatioita työntekijöiden kanssa mallin eri osa-alueisiin liittyen. Syksyllä 2022 työryhmään osallistui myös maisterivaiheen sosiaalityöntekijäopiskelija, joka oli kokeillut mallia kolmen kehittäjäasiakkaan kanssa. Kehittämisprosessissa tärkeät yhteistyötahot olivat myös Takuusäätiön ja Marttaliiton kouluttajat, Ulosottolaitoksen ennakkoivan talousneuvonnan asiantuntija ja Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja. Hellä-hankkeen suunnittelijan roolina oli koota kaikkien osapuolten näkökulmat ja rakentaa mallin kokonaisuus niihin perustuen.
Kehittämistyössä tavoiteltiin seuraavia keskeisiä muutoksia:
- Asiakkaiden taloudellisen toimintakyvyn vahvistuminen
- Taloussosiaalityön osaamisen sekä vaikuttavien työmenetelmien ja -välineiden hallinnan vahvistuminen
- Moniammatillisen ja monialaisen yhteistyön vahvistuminen
Tavoiteltuja muutoksia seurattiin seuraavien indikaattorien avulla:
- Taloussosiaalityön palvelun käyttö ja asiakkaiden tarve erilaisille talouden tukimuodoille
- Asiakkaiden palautteet raha-asioita käsittelevän mallin käytöstä
- Työntekijöiden arviot taloussosiaalityön osaamisestaan sekä työmenetelmien ja -välineiden hallinnasta
- Työntekijöiden palautteet mallin käyttöönotosta
- Työntekijöiden kokemus ammattiryhmien yhteistyön ja työnjaon toimivuudesta
- Yhteistyön muodot muiden tahojen kanssa
- Uuden mallin rakenteen ja sisällön luominen, arvioinnit ja päivitykset:
- Käsikirjan luominen
- Materiaalipakin luominen
- Mallin materiaalien esittelyt työntekijöille
- Uutta mallia varten räätälöityjen koulutuskokonaisuuksien valmistelu, toteuttaminen ja arviointi yhteistyökumppaneiden kanssa:
- Raha-asioiden puheeksi ottaminen sote-palveluissa -koulutus, kouluttajana Takuusäätiön asiantuntija. Koulutus oli osa HELLÄsti huoli puheeksi -kampanjaa.
- Satsaa ja säästä -mallin viiden moduulin mukaisesti räätälöity koulutuskokonaisuus, kouluttajina Takuusäätiön ja Marttaliiton asiantuntijat.
- Koulutussarja talous- ja velkasioista, kouluttajina Ulosottolaitoksen ennakkoivan talousneuvonnan asiantuntija, Kainuun oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja, Takuusäätiön talousneuvonnan asiantuntija ja sosiaalisen luototuksen sosiaaliohjaaja.
- Satsaa ja säästä -mallin pilotointi:
- Kyselyt taloussosiaalityön osaamisesta ennen koulutuksia ja pilotointia ja niiden jälkeen
- Työntekijöiden toteuttamat mallin kokeilut kahden asiakkaan kanssa
- Pilotoinnin edistymisen seuranta tiimeissä johtavien sosiaalityöntekijöiden toimesta
- Satsaa ja säästä -mallin pilotoinnin aikana palautteiden kaksivaiheinen keruu:
- Palautteiden keruu asiakkailta
- Palauteiden keruu työntekijöiltä
- Satsaa ja säästä -mallin pilotoinnin arviointi ja raportointi
Kehittämisen kohderyhmänä olivat Kainuun hyvinvointialueen Aikuisten sosiaalityön palveluyksikön asiakkaat. Asiakkaiden tarpeita tarkasteltiin palvelutarpeen arviointien perusteella koko asiakaskunnan tasolla vuosina 2020–2022. PTA-kysely on kehitetty Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (ISO) hallinnoiman SOSRAKE-osaamisverkostohankkeen puitteissa (2020–2022). Aikuisten sosiaalityön yksikössä työntekijät täyttävät PTA-kyselyn jokaisen asiakkaan osalta palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä.
Palvelutarpeen arvioinnin aineisto vuosina 2020–2022 on yhteensä 1324 arviointia, joista muodostuu tarkka kuva asiakaskunnasta. Kehittämisen kontekstissa tarkasteltiin erityisesti taloudellisen toimintakyvyn heikkenemisen taustalla olevia tekijöitä. PTA-aineiston perusteella toteutettiin asiakkaiden segmentointia kolmeen ryhmään: sosiaalisen luototuksen hakijat tai saajat, välitystilipalvelun asiakkaat ja muut palvelua tarvitsevat asiakkaat. Pilotointiin osallistui asiakkaita kaikista kolmesta ryhmästä.
Syventävää tietoa haettiin kolmen kehittäjäasiakkaan kanssa maisterivaiheen sosiaalityöntekijäopiskelijan harjoittelun yhteydessä syksyllä 2022. Kehittäjäasiakkaiden kanssa kokeiltiin työkaluja ja keskusteltiin heidän kokemuksistaan ja näkemyksistään. Opiskelijan raportti mallin kokeilusta kehittäjäasiakkaiden kanssa jaettiin Aikuisten sosiaalityön palveluyksikön työntekijöiden käyttöön.
Mallin pilotointivaiheessa työntekijät kävivät keskusteluja asiakkaiden kanssa mallin toimivuudesta. Asiakkaiden mielipiteet, kokemukset ja ideat malliin liittyen kerättiin palautekyselyillä.
Satsaa ja säästä -malli perustuu Aikuissosiaalityön menetelmien vaikuttavuus (AIKUMETOD) -tutkimushankkeen mallinnuksiin, joissa jäsennettiin voimavaralähtöistä asiakasprosessia, taloussosiaalityötä ja luontolähtöisiä työtapoja aikuissosiaalityössä. Teoreettisena viitekehyksenä mallin kehittämiselle toimi taloussosiaalityö ja keskeisenä käsitteenä taloudellinen toimintakyky. Kehitetty malli perustuu vahvasti Katri Viitasalon tutkimuksiin ja teoreettisiin analyyseihin. Malliin sovelletaan sosiaalityön ekososiaalista ajattelutapaa, jonka Suomessa on kehittänyt Aila-Leena Matthies. Kestävän kehityksen teeman kontekstissa malli toteuttaa erityisesti sosiaalisen kestävyyden periaatteita. Arto Salosen ekososiaalisen sivistyksen viitekehys ja ekososiaalinen hyvinvointiparadigma toimivat koko mallin filosofiana. Mallin lähtökohtana on holistinen ihmiskäsitys, jossa otetaan huomioon kaikki hyvinvoinnin ulottuvuudet Erik Allardtin klassisen luokituksen mukaan: being, loving, having ja doing.
Mallissa käytetään erityisesti valtakunnallisen sosiaalialan järjestö Takuusäätiön ja kotitalousneuvontaa antavan kansalaisjärjestö Marttaliiton kehittämiä työkaluja sekä Ulosottolaitoksen ja Talous- ja velkaneuvonnan materiaaleja ja esitteitä. Mallissa otetaan huomioon myös esimerkiksi Mielenterveystalo.fi:n omahoito-ohjelmat, jotka ovat osa valtakunnallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia.
Sosiaalityöntekijäopiskelija Pirjo Auneusluomalla oli merkittävä rooli mallin rakenteen ja sisällön kehittämisessä.