Tasapainon mittaussovelluksen hyödyntäminen ikäihmisten palveluissa
Tasapainon mittaussovellusta hyödynnettiin osana asiakkaiden toimintakyvyn arviointia ja kaatumisen ennaltaehkäisyä. Tulosten mukaan sovelluksen käyttö on hyödyllistä ennaltaehkäisevissä palveluissa, kuten ikäneuvolassa.
Suomessa väestö vähenee ja ikääntyy tulevina vuosikymmeninä, samalla sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa. Suomen vanhuspoliittisena linjauksena on tukea ikäihmisten kotona asumista, myös säännöllisten palvelutarpeiden ilmaantuessa. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 asettaa yhdeksi keinoksi ikäystävällisen Suomen tavoittelussa digitalisaation ja teknologian hyödyntämisen. Hallituksen linjaamassa sote-uudistuksessa tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja sekä siirtää painopistettä ehkäisevään työhön.
Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden tavoitteena on, että ikäihminen pystyy elämään ja asumaan kotonaan mahdollisimman toimintakykyisenä ja turvallisessa ympäristössä pitkään ja hän pystyy ylläpitämään mahdollisimman itsenäisesti terveyttään ja hyvinvointiaan. Lisäksi tavoitteena on, että asukaskohtaiset kustannukset laskevat ikäihmisten palveluissa ja ikäihminen saa sairaanhoidollisen ja lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon oikeaan aikaan kotona tai palvelukodissa.
Lähteet:
Ikävoimainen Oulu - Oulun kaupungin ikääntymispoliittinen ohjelma 2021–2030
Näkökulmat
Asiakkaan hyvinvointi ja terveys, henkilöstö, teknologiavaikutukset
Arviointikysymykset
- Miten käyttäjät kokevat sovelluksen käytettävyyden ja hyödyllisyyden ikäihmisten tasapainohäiriöiden arvioinnissa?
- Miten käyttäjät kokevat sovelluksen käytettävyyden ja hyödyllisyyden kaatumisen ennaltaehkäisyn näkökulmasta?
Tiedon lähteet
Työpaja sovelluksen käyttäjille, seurantapalaverit, virhekyselyiden ja tukipyyntöjen määrä.
Analysointi
Analysointi toteutettiin kokeilun jälkeen hanketyöntekijöiden toimesta.
Liikuntakoordinaattorin asiakkaita ovat Oulun kaupungin ikäihmiset, jotka pääsääntöisesti eivät vielä ole palveluiden piirissä. Hän toteuttaa kotikäyntinä tai vastaanotolla kokonaisvaltaisen toimintakykyarvion, joka sisältää kaatumisvaara-arvion. Tasapainon mittaussovellus oli liikuntakoordinaattorin käytössä vuoden 2022.
Kotikuntoutuksen ensisijaisena kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaat uudet säännöllisen kotihoidon asiakkaat. Jakson alussa kuntoutujan kokonaistilanne arvioidaan moniammatillisesti kotikuntoutustiimin toimesta. Yhdessä asiakkaan kanssa he laativat asiakkaalle kuntoutussuunnitelman. Tasapainon mittaussovellusta käytettiin alkuvuodesta 2022 osana kotikuntoutuksen asiakkaiden fyysisen toimintakyvyn arviointia.
Ikäneuvolan hyvinvointitapaamisiin on kutsuttu 68-vuotiaita oululaisia. Tapaamisen tavoitteena on selvittää ikääntyvän kuntalaisen terveyentilaa ja hyvinvointia kokonaisuutena. Asiakkaille tarjottiin mahdollisuutta tasapainon mittaukseen sovelluksen avulla osana hyvinvointitapaamista elokuusta 2022 alkaen.
Oululaisille ikäihmisille tarjottiin mahdollisuutta tasapainomittaukseen myös tapahtumissa, kuten SeniorSurf-päivässä.