Pudasjärven yrittäjille on koottu tukiverkosto täsmätyökykyisten työllistämisen tueksi. Tuloksena on saatu Pudasjärvelle yhteistyötoimintamalli, joka tukee yritysten rekrytointia ja työvoimansaantia, sekä auttaa osatyökykyisten työllistymistä yrityksiin.

Toimintaympäristö **

Työvoiman saanti yrityksiin on kasvava ongelma Pudasjärvellä ja valtakunnallisesti. Täsmätyötä yrityksiin Pudasjärvellä -toimintamalli antaa yrittäjälle mahdollisuuden nähdä uusia mahdollisuuksia työllistää ja toteuttaa rekrytointia toisin sekä tarjoaa uusia kanavia saada osaavaa työvoimaa. Toimintamallin käyttöönotto helpottaa osatyökykyisten rekrytointia ja auttaa rakentamaan uusia työnkuvia. Jokainen työelämään palaava tukee yhteiskuntaa sekä taloudellisesti että työpanoksellaan. Valtakunnallisesti kaikki työreservi tulisi ottaa käyttöön.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Työvoiman saanti yrityksiin on kasvava ongelma Pudasjärvellä ja valtakunnallisesti. Yrityksillä ei ole tietoa eikä osaamista työllistää osatyökykyisiä, joten osatyökykyiset työpanosta ei osata hyödyntää. Tietoa ja osaajia on ja nämä tulee saattaa yrittäjien kanssa yhteistyöhön. Tavoitteena on löytää pysyviä ratkaisuja osatyökykyisten työllistämisen polulle yrityksiin.

Toimintaa on ollut kehittämässä Vahvasti – osatyökykyisten työllistäminen – hanke.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Täsmätyölle tekijöitä Pudasjärvellä -toimintamallia on ollut koordinoimassa Vahvaksi - osatyökykyisten työllistäminen -hanke. Verkostoa on koottu ja toiminta rakennettu yhdessä pudasjärvläisten yrittäjien, Pohjois-Pohjanmaan TE-palveluiden työkykykoordinaattoreiden, Pudasjärven OSAO:n, Pudasjärven Kehitys Oy:n, Pudasjärven työllisyyspalveluiden, Livokas ry:n ja Pudasjärven Työkeskuksen kanssa. Tämä toiminta tulee jatkumaan pysyvien toimijoiden tekemänä verkostoyhteistyönä. 

Pudasjärven kaupungin yksilövalmentaja Lilja Parviainen ja TE-palveluiden työkykykoordinaattori Marja Hiissa ja sekä Livokks ry:n valmentaja Jari Pekkala tekevät tiivistä yhteistyötä yrittäjien kanssa. He etsivät yhdessä yrittäjän kanssa työtä osatyökykyiselle yrityksen tarpeiden mukaisesti. Työntekijä etsitään TE-palveluiden tuella ja työn räätälöinnissä työntekijälle sopivaksi tuetaan. Yrittäjälle ja työntekijälle tarjotaan tukea työllistämisessä ja työn aloittamisessa.

Toimintaa on jo aloitettu kolmessa pudasjärveläisessä yrityksessä.  Pudasjärven kaupungin yksilövalmentaja Lilja Parviainen ja TE-palveluiden työkykykoordinaattorit Jaana Hakanen ja Marja Hiissa tekevät tiivistä yhteistyötä yrittäjien kanssa. He etsivät yhdessä yrittäjän kanssa työtä osatyökykyiselle yrityksen tarpeiden mukaisesti. Työntekijä etsitään TE-palveluiden tuella ja työn räätälöinnissä työntekijälle sopivaksi tuetaan. Yrittäjälle ja työntekijälle tarjotaan tukea työllistämisessä ja työn aloittamisessa.

Työkykykoordinaattotorit tarjoavat tukea ja neuvoja sekä työnhakijoille että työantajille. Heiltä saa lisätietoja mm. työn räätälöinnistä ja työtehtävien muokkaamisesta. Lisäksi he antavat tietoa TE-toimiston tarjoamista työllistämisen tuista kuten palkkatuki ja työolosuhteiden järjestelytuki. Työkykykoordinaattoreihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä

Tavoiteltu muutos

Tavoitteet:

  • Yrittäjien ja toimijoiden tiedot ja taidot vahvistuvat osatyökykyisten työllistymisen ja työssäjaksamisen tukemisessa
  • Työnantajayhteistyö kehittyy ja yritysten tietoisuus osatyökykyisten työllistämisen mahdollisuuksista lisääntyy
  • Työpajoissa yhteiskehittämisen lopputuloksena tavoitteena oli rakentaa yhteistyötoimintamalli, joka:
    • auttaa työllistämään osatyökykyisiä ja vaikeasti työllistyviä yrityksiin
    • tukee yritysten rekrytointia ja yritykset saavat työtehtäviin sopivaa ja osaavaa työvoimaa
    •  yritysten on helppo ottaa käyttöön
    • auttaa työkykyratkaisuissa
  • Osatyökykyiset saavat heidän työkyvylleen sopivaa työtä
  • Yritykset saavat työtehtäviinsä sopivaa ja osaavaa työvoimaa
  • Pudasjärvellä työllisten määrä nousee
Toteutussuunnitelma

Täsmätyölle tekijöitä Pudasjärvellä – toimintamalli on rakennettu yhdessä toimijaverkoston kanssa. Toimijaverkosto on sitoutunut tukemaan yrittäjää ja työntekijää toiminnan alkuvaiheessa. Yrityksen kanssa tulee tehdä yrityksen tarpeiden mukaista yhteistyötä. Työkykykoordinaattoreiden rooli on tärkeä. Heillä on mahdollisuus kartoittaa työntekijöitä ja ohjata heitä yritykseen työnhakuun. Työkykykoordinaattoreilla on myös osaaminen työn räätälöintiin. Yritykset toivovat välittäjää työntekijän ja työnantajan välille työn alkuvaiheessa. Tämä rooli on yksilövalmentajalla. Pudasjärvellä on sovittu yrityskäyntejä työkykykoordinaattorin ja yksilövalmentajan kanssa yhdessä. He aloittavat työn yrityksen kanssa. Tärkeintä on saada yrittäjät tietoiseksi mitä tarkoittaa täsmätyökyky ja miten täsmätyökykyisten työllistäminen voi onnistua yrityksessä. Tiedottaminen ja yhteydenotto suoraan yrityksiin on tarpeen.

Toiminnan aloittamisen myötä rakentuu yhteistyö, joka auttaa viemään prosessin päätökseen. Koska sitoutunut verkosto tuntee toisensa, heillä on helppo pyytää tarvittavaa tukea toisiltaan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin kehittämistyössä alussa oli valmennus ja työpajat, jotka oli suunnattu Pudasjärvellä työllistettävien ja yritysten kanssa toimiville ammattilaisille sekä yritysten edustajille. Työpajoissa kuultiin kaikkia osallistujia ja yhdessä etsittiin ratkaisua osatyökykyisten työllistymisen polulle yrityksiin.  Kehitystyöpajojen työskentely oli luonteeltaan ohjaavaa yhteiskehittämistä ja konsultointia. Työpajaan osallistujien rooli on keskeinen, koska he tunsivat toimintaympäristön, kohderyhmät ja heihin liittyvät mahdollisuudet ja haasteet parhaiten.

Valmis toimintamalli on suunnattu kaikille yrittäjille, joilla on tarve saada työntekijöitä ja halu etsiä uusia ratkaisuja työllistämiseen. Myös osatyökykyisten työllistämistä tukeva verkosto hyötyy toimintamallista.

Ratkaisun perusidea **

Vahvaksi-hankkeen toimesta on koordinoitu Täsmätyölle tekijöitä Pudasjärvellä -toimintamallia. Verkostoa on koottu ja toiminta rakennettu yhdessä yrittäjien, TE-palveluiden, Pudasjärven OSAO:n, Pudasjärven kehityksen, Pudasjärven työllisyyspalveluiden, Livokas ry:n ja Pudasjärven Työkeskuksen kanssa. Täsmätyö tarkoittaa työtehtävien, -aikojen ja -olojen mukauttamista työntekijän osaaminen ja työkyky huomioiden yrityksen tavoitteisiin. Täsmätyökykyinen on henkilö, jolla on osa työkyvystään jäljellä ja halu tehdä työtä.

Keväällä 2022 on järjestetty Kuntoutussäätiön vetämänä neljä työpajaa, joissa on ollut myös asiantuntijaluentoja. Työpajojen aikana verkosto rakensi yhdessä toimintamalin, joka tukee sekä yrittäjää että työntekijää työllistymisen polulla.  Verkoston toimijat sitoutettiin palvelujensa tarjoamiseen yrittäjille. Tämä toiminta tulee jatkumaan pysyvien toimijoiden tekemänä verkostoyhteistyönä. TE-palveluiden työkykykoordinaattori ja työllisyyspalveluiden yksilövalmentaja ovat vastuuroolissa viemässä palvelua yrityksiin. He etsivät yhdessä yrittäjän kanssa työtä osatyökykyiselle yrityksen tarpeiden mukaisesti. Työntekijä etsitään TE-palveluiden tuella ja työn räätälöinnissä työntekijälle sopivaksi tuetaan. Yrittäjälle ja työntekijälle tarjotaan tukea työllistämisessä ja työn aloittamisessa. Toiminta on alkanut kolmessa pilottiyrityksessä Pudasjärvellä syksyllä 2022.  Toimintamallista on tehty ja julkaistu Infograafi.

Kehittämishankkeen tulokset tulevat vaikuttamaan myös jatkossa. Toimintamallin käyttöönotto helpottaa osatyökykyisten rekrytointia ja auttaa rakentamaan uusia työnkuvia. Toimintamalli antaa yrittäjälle mahdollisuuden nähdä uusia mahdollisuuksia työllistää ja toteuttaa rekrytointia toisin sekä tarjoaa uusia kanavia saada osaavaa työvoimaa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Täsmätyölle tekijöitä Pudasjärvellä -toimintamallia on alusta alkaen rakennettu laajalla verkostoyhteistyöllä, joka on sitoutunut toimintaan. Tämä toiminta tulee jatkumaan pysyvien toimijoiden tekemänä verkostoyhteistyönä. TE-palveluiden työkykykoordinaattori ja työllisyyspalveluiden yksilövalmentaja ovat vastuuroolissa viemässä palvelua yrityksiin. He ovat aloittaneet työtä pilottiyrityksissä.  Toimintamallista on tehty ja julkaistu infograafi, jota hyödynnetään Pudasjärven kaupungin työllisyyspalveluissa, TE-palveluissa ja Pudasjärven Kehitys Oy:ssä.

Toimintamallin käyttöönotto helpottaa osatyökykyisten rekrytointia ja auttaa rakentamaan uusia työnkuvia. Toimintamalli antaa yrittäjälle mahdollisuuden nähdä uusia mahdollisuuksia työllistää ja toteuttaa rekrytointia toisin sekä tarjoaa uusia kanavia saada osaavaa työvoimaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on sovellettavissa laajasti osatyökykyisten työllistymistä edistäviin toimintoihin. Yhteistyö TE-palveluiden henkilöstön ja työllisyyspalveluiden valmentajien kanssa on ratkaisevassa roolissa. Toimijoiden, jotka lähtevät toteuttamaan toimintamallia tulee sitoutua tehtävään työhön. Toiminta tulee tehdä yrittäjälähtöisesti. Tiedon jakaminen yrityksin on ensiarvoisen tärkeää.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Täsmätyölle tekijöitä toimintamalli Pudasjärvellä -toimintamallin kokeilu on aloitettu syksyllä 2022 kolmessa yrityksessä. Tuloksia ei ole saatavissa.

Siivouspalvelu SK CleanHome yrityksen yrittäjä Sanna Kehusmaa kertoo kokemuksestaan. ” En aikaisemmin tiennyt osatyökykyisten työllistämisestä ja palkkatuesta mitään. Olen tämän verkoston kautta saanut paljon tietoa. Nyt, kun on oppinut tuntemaan työkykykoordinaattiori Marja Tervahaudan ja yksilövalmentaja Lilja Parviaisen, on ollut helppo ottaa yhteyttä heihin ja kysyä neuvoa esimerkiksi palkkatukiin liittyen.”