Teinineuvola, kohtaamisten paikka teini-ikäisten vanhemmille

Teinineuvolassa puntariin laitetaan vanhemmuutta tukevat jutut. Kohdataan ja keskustellaan vertaisesti  ja tasa-arvoisesti sekä  kuullaan asiaa ammattilaisilta. Teinineuvolaa toteutetaan usealla paikkakunnalla samanaikaisesti hybridiä hyödyntäen.

Toimintaympäristö

THL:n teettämän kouluterveyskyselyssä vastauksissa näkyy huolestuttava kehitys, liittyen ahdistuneisuuteen, kiusaamisen lisääntymiseen ja kasvavaan yksinäisyyteen. Esimerkiksi tytöistä jopa joka kolmas kokee ahdistuneisuutta.  Lähde: www.mieli.fi  Nuorten haasteet näkyvät myös koulussa ja niihin on koulumaailmassa vastattu lisäämällä oppilaille ammatillista tukea ihmisenä kasvuun.  Ammatillinen tuki tavoittaa erityisesti niitä oppilaita, joiden haasteet näkyvät koulussa.

Nuoret elävät kiihtyvällä vauhdilla muuttuvassa maailmassa, jossa esillä myös uhkakuvia.  Sosiaalisen median eri kanavat vievät nuorten aikaa ja tarjoavat nuorille myös haitallista informaatiota.  Nämä ja monet muut ajasta nousevat ilmiöt haastavat vanhemmuutta. Vanhemmuuteen tarvitaan informatiivisia työkaluja sekä vertaista tukea, jota teini-ikäisten vanhemmille ei luonnostaan ole juurikaan tarjolla. Vanhemmat tarvitsevat monialaista tukea kasvatustehtävässään. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lapsiperheille tarjolla olevat ennalta ehkäisevät palvelut ja työkalut keskittyvät hyvin isoilta osin pikkulapsiperheille. Lasten ollessa pieniä perheet asioivat usein neuvolassa ja perheille on myös runsaasti tarjolla vertaisuuteen perustuvia palveluita ja toimintaa. Kontakti ammattilaisiin on tiivistä, kun lapsi on varhaiskasvatuksessa, jossa vanhempia tavataan päivittäin. Kasvatusvastuun jakaminen ja vanhemmuuden tukeminen toteutuu luontaisesti kohtaamisissa ja keskusteluissa esimerkiksi päiväkodilla. Pikkulapsi perheille on tarjolla monipuolisesti erilaista vertaistuki ja muuta avointa toimintaa, kuten perhekerhoja ja perhekahviloita. Vanhemmat tapaavat toisiaan myös leikkipuistoissa ja muissa vapaa-ajan toiminnoissa luontaisesti enemmän kun lapset ovat pieniä. 

Lapsen siirtyessä kouluun yhteys ammattilaisten ja vanhempien välillä vähenee. Opiskeluhuollon terveystarkastukset on harvemmin eikä yhteyttä kouluun pidetä samalla tavoin kuin päiväkotiin. Lapsen tullessa teini-ikään, vanhempien yhteys kouluun voi jäädä hyvin vähäiseksi nuoren ottaessa itse vastuuta omasta koulutyöstään. Myöskään vertaisia kohtaamisia vanhempien välille enää synny samalla tavoin lapsen ollessa kouluikäinen. Teini-ikäisten lasten vanhemmat eivät kohtaa toisiaan enää luontaisesti niin paljoa, eikä avointa vertaistuki toimintaa ole juurikaan tarjolla. 

Vertaistuen merkitys nähdään merkittävänä tukimuotona ennalta ehkäisevästä näkökulmasta. Vanhemmat saavat vertaisten kohtaamisissa keskustella samassa elämäntilanteessa olevien kanssa, jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan. Tämä vahvistaa heitä kasvatustehtävässä ja vanhemmuudessa. Vanhemmilla on nykyisin paljon epävarmuutta, joka osiltaan nousee suuresta tietomäärästä. Tietoa on tarjolla todella paljon, eikä vanhemmat aina tiedä mikä on järkevää ja mihin voi luottaa. Vanhemmat kaipaavat epävarmuudessaan toisia vanhempia, joilta kuulee lohduttavia sanoja: "meillä on ihan samanlaista". Vanhemmat saavat toisiltaan myös vahvistusta miettiessään kasvatuskysymyksiä. Parhaimmillaan voidaan luoda yhteisiä "koko kylä kasvattaa" periaatteita. 

Suomalainen perusopetus on yleissivistävää koulutusta, ja sillä on sekä kasvatus- että opetustehtävä. Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä sekä opettaa tarpeellisia tietoja ja taitoja. Perusopetus tuottaa kaikille saman jatko-opintokelpoisuuden. -Opetushallituksen kotisivut.  Kasvatusvastuu nuoresta kuuluu aina vanhemmille. 

 

 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Teinineuvola syntyi tarpeeseen tarjota teini-ikäisten vanhemmille niin vertaisia kohtaamisia, kuin tietoa asioista sekä ilmiöistä, joiden parissa heidän nuoret elävät. Teinineuvolan kautta halutaan tarjota nuorten vanhemmille työkaluja kasvaa vanhemmuudessa lapsen uuden ikävaiheen myötä ja tukea vastuuta vanhemmuudessa. 

Hyvinvointialueen myötä syntynyt perhekeskusajattelu toi yhteen useita perhekeskustoimijoita, jotka kaikki olivat tiedostaneet työnsä tai toimintansa kautta edellä kuvatut haasteet. Päädyttiin yhteisen ison haasteen äärelle, johon tuli vastata. Syntyi yhteinen työ: Teinineuvola.  

Teinineuvolassa yhdistyy monen ammattilaisen tietotaito sekä vanhempien arjen kokemus. Teinineuvola on myös yhteinen keskustelupinta perheiden ja nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten ja perheiden kesken.  

Teinineuvola palvelukonseptissa resursseja käytetään järkevästi, koska sitä toteuttavat useat eri perhekeskustoimijat. 

Teinineuvolassa haetaan muutosta vastuullisempaan ja tiedostavampaan vanhemmuuteen.  Teinineuvolalla haetaan myös muutosta löytää uutta ajattelua ja tapaa tehdä työtä eri perhekeskustoimijoiden kesken. 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Teinineuvolaa toteutetaan monialaisessa perhekeskusyhteistyössä. Etelä-Pohjanmaalla on jo saatu hyviä kokemuksia Teinineuvolasta. Kokemukset ovat innostaneet yhä uusia paikkakuntia ja toimijoita mukaan toteuttamaan Teinineuvolaa. Koska Teinineuvolassa vastuu ja työt ovat jaettu usean toimijan kesken, ei toteutus eikä kustannukset ole yksittäiselle toimijalle raskaita. Toimijat tsemppaavat ja innostavat toinen toisiaan. Laajasti toteutetussa yhteistyössä myös vaikuttavuus on laajempaa, joka tuo omalle osallisuudelle konseptissa merkityksellisyyttä. Laaja-alaisessa yhteistyössä on saatu käyttöön myös verkostosta nouseva ammatillinen tieto ja taito. 

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen perhekeskuskoordinaatio vastaa Teinineuvolan kokonaiskuvasta, kuten yhteisestä vuosikellosta, alustuspuheenvuorojen sopimisesta, toimijoiden yhteen kokoamisesta ja viestinnästä. 

Alustuspuheenvuoroissa mukana ovat perhekeskusten ammattilaiset kuten hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset, Pohjanmaan poliisi, hanketyöntekijät sekä kuntien toimijat. 

Teinineuvoloiden kuntakohtaisesta käytännön toteutuksesta vastaa kuntatoimijat, useimmiten nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut. Kunnan työntekijät järjestävät toimintaan sopivat tilat ja mahdolliset tarjoilut sekä toiminnan ohjaajat. Kuntatoimijat vastaavat omalta osaltaan tiedottamisesta ja markkinoinnista kunnan viestintäkanavissa.

Kuntien sivistystoimi:  Tiedotus (Wilma), tietoisuus Teinineuvolan mahdollisuuksista, vanhempien ohjaus.

Perheneuvola, sosiaalipalvelut: Palveluohjaus.

Nuoriso- ja vapaa-aikatoimi, perheneuvola :Keskustelunohjaajat.

Paikalliset järjestötoimijat: Keskustelunohjaajat yhteistyössä edellä mainittujen ammattilaisten kanssa. 

 

 

Tavoiteltu muutos

Teinineuvola tarjoaa työkaluja vastuullisempaan ja valveutuneempaan vanhemmuuteen, joka auttaa nuorten vanhempia säilyttämään asiantuntijuuden omasta lapsesta sekä kasvua lapsen vanhemmasta nuoren vanhemmaksi. Vastuullinen ja valveutunut vanhemmuus on nuoren paras tuki ja turva. Nuoren saadessa vanhemmilta eväitä ihmisenä kasvuun, näkyy muutos myös yksilöityjen ja raskaampien palveluiden käytön vähenemisenä pitkällä aikavälillä. 

Teinineuvolaa kehitetään uudenlaiseksi ennaltaehkäisevän työn malliksi, joka vahvistaa ammatillisia verkostoja.

 Teinineuvolan omistajuuden tunnun tulee vahvistua niin toimijoissa, kuin vanhemmissa.

Muutoksen mittaaminen

Teinineuvolaa toteutetaan puolivuosittain. Jokaisen puolivuotiskauden jälkeen Teinineuvolan suljettuihin ryhmiin osallistuneille vanhemmille sekä toteuttaville toimijoille teetetään kysely. Avoimissa Teinineuvolan kokoontumisissa kysely teetetään joka kokoontumisella. 

Vanhemmat (suljettu ryhmä)

  • Koitko saavasi eväitä vanhemmuuteesi? 
  • Onko Teinineuvola lisännyt perheen sisäistä vuorovaikutusta?
  • Saitko uutta tietoa nuorten elämää koskevista asioista ja ilmiöistä?

Vanhemmat (avoin kokoontuminen)

  • Kuinka hyödylliseksi koit kokoontumisen?
  • Mitä palautetta haluat antaa? 

Vastuutoimijat:

  • Miten koit yhteistyön (lineaarinen asteikko).
  • Saitko Teinineuvolasta työkaluja työhösi?
  • Kehitysehdotukset?

Lisäksi kerätään kävijämäärädataa kootusti  jokaisen kokoontumiskerran jälkeen. 

Toteutussuunnitelma

Teinineuvolan sisältö suunnitellaan niin, että se tarjoaa vanhemmille peilipinnan sekä kasvun mahdollisuuden suhteessa omaan vanhemmuuteen sekä tarjoaa informaatiota nuorten maailmasta. Vanhemmille tarjotaan vaikuttamisen mahdollisuus Teinineuvolan sisältöä ajatellen  teettämällä kyselyjä esim. Wilman kautta. 

Keskusteluyhteyden säilyttäminen toimijoiden välillä on ensiarvoisen tärkeää. Toimijoiden tulee kyetä vaikuttamaan siihen, miten Teinineuvolaa kehitetään. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Teinineuvola on tarkoitettu teini-ikää lähestyvien tai teini-ikäisten lasten vanhemmille. Teinineuvolaan hakeudutaan omaehtoisesti. 

Teinineuvolaa on toteutettu vuodesta 2023 alkaen.  Tänä aikana on saatu ymmärrystä Teinineuvolan toteutustavoista ja rakenteesta. Teinineuvolaan osallistuvat vanhemmat ovat saaneet esittää toiveita aiheista, joita toivoisivat käsiteltävän seuraavan kauden kokoontumisissa. Vanhemmilta on kerätty palautetta kirjallisesti sekä kehitysideoita suullisesti. 

Ratkaisun perusidea

Teinineuvola tarjoaa kohtaamisen paikkoja vanhemmille. Teinineuvola koostuu usealla paikkakunnalla samanaikaisesti avoinna olevista kohtaamispaikoista, jotka voivat olla perhekeskuksen kohtaamispaikkoja tai muita toimintaan sopivia tiloja. 

Teinineuvola voidaan toteuttaa joko suljettuna ryhmänä tai avoimena kohtaamisen paikkana. Suljettuihin ryhmiin otetaan puolivuosittain rajattu määrä vanhempia ilmoittautumisen perusteella. Avoimiin tapaamisiin voivat vanhemmat osallistua esim. käsiteltävän aiheen perusteella.

 Suljetut ryhmät tarjoavat prosessimuotoisen vertaisuuteen perustuvan mahdollisuuden keskustella luottamuksellisesti samaaa elämänvaihetta elävien kesken vanhemmuuden kasvukohdista sekä nuorten maailman ilmiöistä. Avoimet tapaamiset ovat vertaisuuteen perustuvia kohtaamisia, joissa keskusteluyhteys syntyy  tapaamiseen kullakin kerralla tulevien kesken. Molempia ryhmiä ohjaavat kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaiset yhdessä koulutettujen vapaaehtoistoimijoiden kanssa (esim. MLL, Jututtamo-ohjaajat)

Teinineuvolan kohtaamisten rakenne koostuu seuraavista elementeistä: 

  • Kahvittelu, joka voidaan sijoittaa joko kohtaamishetken alkuun tai keskelle.
  • Teinineuvolan turvallisen tilan sääntöjen kertaus avoimissa kohtaamisissa. 
  • Illan keskustelun alustuksen kuuntelu (n.1/2h) Keskustelun alustajalta voidaan kysyä tarkentavia kysymyksiä chatin kautta. 
  • Keskustelua illan aiheesta. Keskustelut keskittyvät vanhemmuuden kysymyksiin tai nuorten maailman ilmiöihin. NUORTEN HENKILÖKOHTAISISTA ASIOISTA EI KESKUSTELLA TEININEUVOLASSA.

Keskustelun ohjaajat tarjoavat illan päätteeksi mahdollisuutta jakaa esim. illan aikana syntynyttä huolta omasta nuoresta. Ohjaajat tarjoavat  myös palveluohjausta sekä mahdollisuutta yhteydenottoon.

Teinineuvolan tiedotus tapahtuu koulun Wilma-järjestelmän kautta (4-9 lk), somealustoilla, paikallisia tiedotuskanavia hyödyntäen sekä palveluohjauksen kautta. 

Teinineuvolan keskustelun alustuksia voidaan hyödyntää myös muissa konteksteissa, kuin Teinineuvoloissa, kuten koulujen vanhempainilloissa ja muissa kohderyhmää tavoitettavissa toiminnoissa. 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia on laajennettu yksittäisistä Teinineuvoloista verkostomaiseksi kokonaisuudeksi hyödyntämällä verkon tarjoamia etäyhteyksiä. Tämä on kustannus- ja resurssitehokas keino toteuttaa iso kokonaisuus. Toiminnasta tiedotetaan jatkuvasti uusia toimijoita eri paikkakunnilla. Uusille toimijoille järjestetään info- ja koulutustilaisuuksia, joissa toimijoilla on mahdollisuus tuoda oman työn näkökulmia konseptin toteutukseen. 

Teinineuvola ei ole valmis toimintamalli, vaan se kehittyy toteutukseen osallistuvien tahojen myötä. Keskusteluyhteys toteutettaviin tahoihin säilytetään niin, että Teinineuvolan perusajatus säilyy ja konseptissa  ja tehtävät muutokset tulevat mahdollisimman laajalle käyttöön Teinineuvolaa toteuttaville tahoille. 

Laajentuessaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ulkopuolelle, tulee keskustella siitä miten malli siirtyy uusille alueille ja miten niissä tapahtuvasta kehitystyöstä siirtyy  tietoa myös alueiden välillä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Teinineuvola vaatii sitä organisoivan tahon, joka on sisäistänyt Teinineuvolan toiminta-ajatuksen. 

Toimintamalli on sovellettavissa myös muille kohderyhmille vertaisen tuen malliksi, jossa yhdistyy myös vahva ammatillinen osaaminen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Teinineuvolan vaikuttavuus on mitattu palautekyselyillä sekä suullisella palautteella. Teinineuvolaan osallistuvien vanhempien tietämys nuorten maailman ilmiöistä on  lisääntynyt ja vanhempien asiantuntemus omaa lasta kohtaan on vahvistunut. Teinineuvolaan osallistuvat vanhemmat kokevat vanhemmuuden identiteetin vahvistumista. 

Teinineuvolaan osallistuvat vanhemmat ovat kohdanneet toisiaan ja keskustelleet myös yhteisön yhteisistä pelisäännöistä. 

Ammattilaiset kokevat saaneensa uuden työkalun, joka vahvistaa yhteistyötä ja yhteistä työtä. On syntynyt uusia ammatillisia yhteistyökontakteja. Ammattilaiset tuntevat paremmin toistensa työn.