Teinineuvola, kohtaamisten paikka teini-ikäisten vanhemmille
Teinineuvolassa puntariin laitetaan vanhemmuutta tukevat jutut. Kohdataan ja keskustellaan vertaisesti ja tasa-arvoisesti sekä kuullaan asiaa ammattilaisilta. Teinineuvolaa toteutetaan usealla paikkakunnalla samanaikaisesti hybridiä hyödyntäen.
Toimintamallin nimi
Teinineuvolassa puntariin laitetaan vanhemmuutta tukevat jutut. Kohdataan ja keskustellaan vertaisesti ja tasa-arvoisesti sekä kuullaan asiaa ammattilaisilta. Teinineuvolaa toteutetaan usealla paikkakunnalla samanaikaisesti hybridiä hyödyntäen.
Teinineuvola tarjoaa kohtaamisen paikkoja vanhemmille. Teinineuvola koostuu usealla paikkakunnalla samanaikaisesti avoinna olevista kohtaamispaikoista, jotka voivat olla perhekeskuksen kohtaamispaikkoja tai muita toimintaan sopivia tiloja.
Teinineuvola voidaan toteuttaa joko suljettuna ryhmänä tai avoimena kohtaamisen paikkana. Suljettuihin ryhmiin otetaan puolivuosittain rajattu määrä vanhempia ilmoittautumisen perusteella. Avoimiin tapaamisiin voivat vanhemmat osallistua esim. käsiteltävän aiheen perusteella.
Suljetut ryhmät tarjoavat prosessimuotoisen vertaisuuteen perustuvan mahdollisuuden keskustella luottamuksellisesti samaaa elämänvaihetta elävien kesken vanhemmuuden kasvukohdista sekä nuorten maailman ilmiöistä. Avoimet tapaamiset ovat vertaisuuteen perustuvia kohtaamisia, joissa keskusteluyhteys syntyy tapaamiseen kullakin kerralla tulevien kesken. Molempia ryhmiä ohjaavat kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaiset yhdessä koulutettujen vapaaehtoistoimijoiden kanssa (esim. MLL, Jututtamo-ohjaajat)
Teinineuvolan kohtaamisten rakenne koostuu seuraavista elementeistä:
- Kahvittelu, joka voidaan sijoittaa joko kohtaamishetken alkuun tai keskelle.
- Teinineuvolan turvallisen tilan sääntöjen kertaus avoimissa kohtaamisissa.
- Illan keskustelun alustuksen kuuntelu (n.1/2h) Keskustelun alustajalta voidaan kysyä tarkentavia kysymyksiä chatin kautta.
- Keskustelua illan aiheesta. Keskustelut keskittyvät vanhemmuuden kysymyksiin tai nuorten maailman ilmiöihin. NUORTEN HENKILÖKOHTAISISTA ASIOISTA EI KESKUSTELLA TEININEUVOLASSA.
Keskustelun ohjaajat tarjoavat illan päätteeksi mahdollisuutta jakaa esim. illan aikana syntynyttä huolta omasta nuoresta. Ohjaajat tarjoavat myös palveluohjausta sekä mahdollisuutta yhteydenottoon.
Teinineuvolan tiedotus tapahtuu koulun Wilma-järjestelmän kautta (4-9 lk), somealustoilla, paikallisia tiedotuskanavia hyödyntäen sekä palveluohjauksen kautta.
Teinineuvolan keskustelun alustuksia voidaan hyödyntää myös muissa konteksteissa, kuin Teinineuvoloissa, kuten koulujen vanhempainilloissa ja muissa kohderyhmää tavoitettavissa toiminnoissa.
THL:n teettämän kouluterveyskyselyssä vastauksissa näkyy huolestuttava kehitys, liittyen ahdistuneisuuteen, kiusaamisen lisääntymiseen ja kasvavaan yksinäisyyteen. Esimerkiksi tytöistä jopa joka kolmas kokee ahdistuneisuutta. Lähde: www.mieli.fi Nuorten haasteet näkyvät myös koulussa ja niihin on koulumaailmassa vastattu lisäämällä oppilaille ammatillista tukea ihmisenä kasvuun. Ammatillinen tuki tavoittaa erityisesti niitä oppilaita, joiden haasteet näkyvät koulussa.
Nuoret elävät kiihtyvällä vauhdilla muuttuvassa maailmassa, jossa esillä myös uhkakuvia. Sosiaalisen median eri kanavat vievät nuorten aikaa ja tarjoavat nuorille myös haitallista informaatiota. Nämä ja monet muut ajasta nousevat ilmiöt haastavat vanhemmuutta. Vanhemmuuteen tarvitaan informatiivisia työkaluja sekä vertaista tukea, jota teini-ikäisten vanhemmille ei luonnostaan ole juurikaan tarjolla. Vanhemmat tarvitsevat monialaista tukea kasvatustehtävässään.
Teinineuvola on tarkoitettu teini-ikää lähestyvien tai teini-ikäisten lasten vanhemmille. Teinineuvolaan hakeudutaan omaehtoisesti.
Teinineuvolaa on toteutettu vuodesta 2023 alkaen. Tänä aikana on saatu ymmärrystä Teinineuvolan toteutustavoista ja rakenteesta. Teinineuvolaan osallistuvat vanhemmat ovat saaneet esittää toiveita aiheista, joita toivoisivat käsiteltävän seuraavan kauden kokoontumisissa. Vanhemmilta on kerätty palautetta kirjallisesti sekä kehitysideoita suullisesti.
Toimintamallia on laajennettu yksittäisistä Teinineuvoloista verkostomaiseksi kokonaisuudeksi hyödyntämällä verkon tarjoamia etäyhteyksiä. Tämä on kustannus- ja resurssitehokas keino toteuttaa iso kokonaisuus. Toiminnasta tiedotetaan jatkuvasti uusia toimijoita eri paikkakunnilla. Uusille toimijoille järjestetään info- ja koulutustilaisuuksia, joissa toimijoilla on mahdollisuus tuoda oman työn näkökulmia konseptin toteutukseen.
Teinineuvola ei ole valmis toimintamalli, vaan se kehittyy toteutukseen osallistuvien tahojen myötä. Keskusteluyhteys toteutettaviin tahoihin säilytetään niin, että Teinineuvolan perusajatus säilyy ja konseptissa ja tehtävät muutokset tulevat mahdollisimman laajalle käyttöön Teinineuvolaa toteuttaville tahoille.
Laajentuessaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ulkopuolelle, tulee keskustella siitä miten malli siirtyy uusille alueille ja miten niissä tapahtuvasta kehitystyöstä siirtyy tietoa myös alueiden välillä.
Teinineuvolan vaikuttavuus on mitattu palautekyselyillä sekä suullisella palautteella. Teinineuvolaan osallistuvien vanhempien tietämys nuorten maailman ilmiöistä on lisääntynyt ja vanhempien asiantuntemus omaa lasta kohtaan on vahvistunut. Teinineuvolaan osallistuvat vanhemmat kokevat vanhemmuuden identiteetin vahvistumista.
Teinineuvolaan osallistuvat vanhemmat ovat kohdanneet toisiaan ja keskustelleet myös yhteisön yhteisistä pelisäännöistä.
Ammattilaiset kokevat saaneensa uuden työkalun, joka vahvistaa yhteistyötä ja yhteistä työtä. On syntynyt uusia ammatillisia yhteistyökontakteja. Ammattilaiset tuntevat paremmin toistensa työn.
Kansikuva
