Tekijän polku -osatyökykyisten rekrytointi, työllistäminen, mentorointi ja jatkopolutus

Tekijän polku -hankkeessa palkataan  osatyökykyisyyden perusteella päihde- ja rikoskuntoutujia Paikka auki II -avustusohjelman varoin Kalliolan Setlmentti ry:n yleishyödyllisen toiminnan avustaviin tehtäviin. Työllistyjiä tuetaan yksilö- ja ryhmätyöhönvalmennuksilla.

Toimintaympäristö **

Työttömäksi joutuminen vaikuttaa haitallisesti yksilön minäkuvaan, itsetuntoon, stressin lisääntymiseen, hyvinvoinnin heikkenemiseen, yksinäisyyteen ja päihteiden käyttöön.

Päihteiden käyttö yhteydessä työmarkkina-asemaan. ja työttömyys johtaa elintapojen polarisoitumiseen. Työttömät ovat muita väestörymiä useammin alkoholin suurkuluttajia ja yli puolet päihdehuollon huumeasiakkaista ovat työttömiä. Työttömänä päihteiden kulutus kasvaa.

Rikostaustaisten haasteina on asunnottomuus, päihderiippuvuus, mielenterveyden häiriöt, rikoksen uusitumisriski, tukiverkoston pirstaleisuus, velka, mielekkään tekemisen puute, ammatillisen koulutukse ja työkokemuksen puute.

Työ liittyy vahvasti osallisuuteen yhteiskunnassa: riittävään toimeentuloon, hyvinvointiin, toiminnallisuuteen ja yhteisöön kuulumiseen.

 

Muutoksen mittaaminen

Päätavoite: Työllistetään 7 osatyökykyistä, päihdekuntoutuksen läpikäynyttä ja päihde- ja/tai rikosseuraamustaustaista avokuntoutuksen läpikäynyttä henkilöä 12 kk:n ajalle luodaan tuettu polku aiemmasta kuntoutuksesta työelämään työllistämisjaksolla ja sitä tukevalla yksilö ja ryhmätyöhönvalmennuksella ->luodaan tästä rekrytoinnin malli  

Alatavoite 1: Työllistyvien työelämävalmiudet parantuvat a)Työ, työyhteisö, vastuu arkirytmi, asukas ja naapuruustalon toimintaan tutustuminen (vapaaehtois/harrastustoiminta)  

Alatavoite 2: Työllistyvien elämänhallinnan taidot parantuvat  a)Oppimisen taidot, ajanhallinta, organisointitaidot, ongelmanratkaisutaidot, omien vahvuuksien tunnistaminen ja kehittäminen 

 Luodaan yksilö- ja ryhmätyöhönvalmennuksen mallit   

Käytämme työmme vaikuttavuuden mittaamiseen Kalliola-indeksiä, jolla mitataan muutoksia, joita tapahtuu asiakkaan ollessa Kalliolan palveluiden tai toimintojen piirissä. Asiakas täyttää Kalliola-indeksi alkukyselyn asiakkuuden alussa ja loppukyselyn asiakkuuden lopussa. Asiakas arvioi itse, miten kokee eri hyvinvointia kuvaavien osa-alueiden toteutuvan omassa elämässään

Toteutussuunnitelma

TYÖNTEKIJÄT 

  • Viikottainen tilastojen seuranta 1x/vko 

  • Reflektointi 1x/kk 

  • Kuukausipalaveri esimiehen kanssa 1x/kk 

  • Arviointi- ja seurantapalaveri hankekoordinaattorin kanssa 1-2x/kk 

  • Kehityskeskustelut 2x/vuosi 

  • HERTTA –itsearviointi yhteistyökumppaneiden ja hankekoordinaattorin kanssa huhtikuussa 2019 

  • Itsearviointi –palaveri: valmentaja, hankekoordinaattori, esimies? 

  • Koko konsernin työhyvinvointikysely 

  • Yksilö- ja ryhmätyöhönvalmennus 

  • Suullinen palaute arjessa 

  • Valmentajan havainnot 

KOHDERYHMÄ/TYÖLLISTETYT 

  • Valmentajan haastattelu a)Tilannekartoitus, hakijan soveltuvuus, motivaatio, koulutus, osaaminen, työhistoria, tulevaisuuden suunnitelmat ja esteet, tavoitteet ja toimintasuunnitelma. b) Miksi hanke olisi hyvä juuri kyseiselle henkilölle? Miksi haluan tähän työhön? Miksi minut kannattaa palkata? 

  • Esimiehen haastattelu a) Tilannekartoitus, hakijan soveltuvuus uuteen työtehtävään ja työyhteisöön 

  • Alkukartoitus a) ensimmäisellä yksilötyöhönvalmennuskerralla, käydään läpi nykytilanne (osallisuus, työllisyys, taloudellinen tilanne, tarpeet, vahvuudet) b)Alkukartoituksen loppuosa käydään läpi toisessa yksilötyöhönvalmennuksessa: työllistymisjakson tavoitteet ja suunnitelma.

  • Arviointilomake 3x/työllistymisjakso (alku, väli, loppu) 

  • Yhteistyöpalaveri esihenkilön, työvalmentajan ja työllistyjän kesken alussa ja kehityskeskustelujen aikaan 2x/vuosi

  • Yksilötyöhönvalmennus 1-3x/kk a) Jatkuvaa etenemisen seurantaa ja tukea yksilöllisesti, henkilön tarpeiden mukaista rinnalla kulkemista, alussa tiiviimmin, myöhemmin tarpeen mukaan 

  • Ryhmätyöhönvalmennus 1/kk a) Vertaistuki, kuulumiset, yhdessä sovitun aiheen läpikäynti, yhteinen ajatustenvaihto ja ongelmanratkaisu b) Aiheet: Haastavat asiakastilanteet, tustutuminen ryhmäläisiin, verkostoituminen, sosiaaliset tilanteet, rektytointitapahtumiin osallistuminen, viralliset kokouskäytännöt, itsetuntemus, millainen on hyvä työntekijä?, hissipuhe ja työnhakuharjoitukset.

  • Kehittämispäivä työllistettyjen kanssa 2x/vuosi a) Kevät (tieto jatkohakemusta varten) b) Ennen yhteistyökumppaneiden/itsearviointia c) Kooste alku- ja väliarviointilomakkeista d) Yhteistyökumppaneiden kyselyn pohjalta Questback –kysely etukäteen -> vastauksista kooste, jonka pohjalta käydään kehittämispäivänä keskustellen läpi Tekijän polku –hankkeen toimintaa, tuloksia ja vaikutuksia, kehittämisideoita  

  •   Hankeen tulosten julkaisu ja keskustelu 

YHTEISTYÖKUMPPANIT 

  • Palautekysely 1x/vuosi a) Sisäiset yhteistyökumppanit; lähettävä ja vastaanottava taho ja ulkoiset yhteistyökumppanit 

  • HERTTA –arviointikysely 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tekijän polku- hankkeessa työllistettiin osatyökykyisiä ensisijaisesti työllistetään päihde- ja rikosseuraamustaustaiset. Suurimmalla osalla työllistyjillä oli ollut päihdehuollon kuntouttava palvelu Kalliolan asumisyhteisöissä tai Vahvasti tukien -rikoskuntoutuksessa.

Asiakasnäkökulma huomioitiin: Asiakas kertoo millaista työtä hän voisi tehdä ja aloittaa työt ja millaista tukea työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin hän työvalmentajalta ja työntantajalta toivoo.. Asiakas perehtyy työtehtäväänsä, tunnistaa osaamistaan, saa itsetuntemusta, oppii arjen ja työelämäntatoja. Asiakas suorittaa näyttötutkintoja, tunnistaa kiinnostuksen kohteensa, löytää urasuuntansa ja hakeutuu opintoihin tai avoimille työmarkkinoille. Asiakas osallistuu yksilö- ja ryhmätyöhönvalmennuksiin, joissa hän pystyy osallistumaan ja jakamaan kokemuksiaan ja tietoaan. 

Päihdehuollon ammattilaisnäkökulma huomioitiin: Lähettävä taho suosittelee asiakasta, jolla on työllistymisen valmiudet. Työvalmentaja arvioi asiakkaan potentiaalin työllistymiseen ja esihenkilö arvioi työllistyjän sopivuuden työtehtävään ja tiimiin. Esihenkilö hoitaa työnantajan velvollisuudet ja valmentaja tukee yksilö- ja ryhmätyöhönvalmennus mallilla asiakasta. Valmentaja tukee ja neuvoo myös esihenkilöa ja työpaikkaohjaajia. 

Kokeilun tavoitteet

1. Työllistetään 8 osatyökykyistä, päihde- ja/tai rikosseuraamustaustaista henkilöä 12kk:n ajalle sekä luodaan tuettu polku aiemmasta kuntoutuksesta työelmään työllistymisjaksolla ja sitä tukeva ryhmä- ja ykrilövalmennusmallia

2. Työllistyvien työelämävalmiudet parantuvat

3. Työllistyvien elämänhallinnan taidot parantuvat

Ratkaisun perusidea **

Päihdekuntoutujien ja muiden osatyökykyisten työllistymistä avustaviin tehtäviin tuetaan mentoroinnilla. Mentorointi toteutetaan yksilötyöhönvalmennuksen ja ryhmätyöhönvalmenuksen keinoin.

Tekijän polun mallit on suunnitellut ja koonnut Valmentaja Josefiina Viitamäki yhteistyössä Tekijän polun työllistettyjen (11 henkilöä), työllistyjien esihenkilöiden, Kalliolan henkilöstöhallinnon ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Malli tarvitsee toteutuakseen:

  • Työntekjän tarve yksikössä
  • Työllistyjän työvälineet, työtilat, palkka ja työnantajakulut
  • Esihenkilöntyö
  • Mentorin/työhönvalmentajan työskentelyä 4-8h/kk/työllistyjä (5-10%työaika), työvälineet, työtilat, palkka ja työnantajakulut
  • Rahoitus
Vinkit toimintamallin soveltajille **
  • Mentoroin/työhönvalmentajan osaaminen on hyvä olla laajaa, mahdollisuuksia etsivää ja sallivaa.
  • Mikäli työllistyjälle ei ole hänen työuratoiveensa mukaista koulutusta tulee koulutuksen aloittamisen motivointiin kiinnittää erityistä huomiota. Vähintäänkin jokin ammattitutkinnontutkinnonosa olisi hyvä suorittaa näyttönä työsuhteen aikana.

Työllistyjän mentoroinnin painopisteet vuoden mittaisen työsuhteen aikana:

  • 1kk Työhön perehtyminen, työvälineiden käyttö 
  • 2-3kk Itsetuntemuksen, kiinnostuksenkohteiden ja motivaation herättämäinen ja jatkopolkuajatuksen rakentuminen
  • 4-6kk Jatkopolkuajatuksen vakauttaminen ja työnhaundokumentit (CV, työhakemus/motivaatiokirje)
  • 7-8kk Jatkopolun toimintasuunnitelman laatiminen ja toteutuksen aloittaminen
  • 9-12kk Työsuhde on loppumassa ja jatkopolku tulisi olla jo tiedossa, jossa esteetön ja tuettu siirtymä toteutuu
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Lyhyt yhteenveto käytännön tuloksista ja johtopäätöksistä 

Tekijän polku hankkeen jatkotyöllistymistulokset: 27% tekee työtä yrityksissä avoimilla työmarkkinoilla 45% on suunnitteilla jatkopolkuja muilla rahoituksilla järjestössä ja tekevät opintoja näyttötutkintoina 9% opiskelu- ja työpaikan haku toisella paikkakunnalla 9% aloittaa työkokeilun, josta mahdollisuus työllistyä 18% muu / poissa työmarkkinoilta Kyselytulosten mukaan työllistettyjen elämänlaatu oli parantuntu ja he kiinnittivät enemmän huomiota terveyteen.

Positiivinen muutos: omien asioiden hoitaminen, epäonnistumisen sietokyky, omien vahvuuksien havaitseminen ja esilletuominen, oma jaksaminen, tietotekniset taidot ja oman työn organisointi ja suunnittelu oli lisääntynyt. Kokemus yksilötyöhönvalmennuksen ja valmennuksien apu urasuunnitteluun ja jatkotyöllistymiseen hyödyllisyydestä oli lisääntynyt.

Palautekyselyn tulokset työllistyneille: Yksilötyöhönvalmennus on koettu tukevan omien kiinnostuksenkohteiden, vahvuuksien tunnistamiseen ja työnhaussa. Samaten valmentajalta on saatu tukea haastaviin tilanteisiin, uusia ajatusmalleja ja konkreettisia neuvoja. Valmennukset ovat lisänneet työllistyjien työhyvinvointia ja mahdollistaneet yhtäaikaisen työssäkäynnin ja toipumisen. Ryhmätyöhönvalmennus on lisännyt ryhmätyöskentelyn taitoja, erilaisten näkökulmien pohtimista, vertaistukea, rentoutta työntekoon, uusien hyödyllisten taitojen oppimista ja positiivista työviihtyvyyttä. Valmentajan tuki on tuonut asiallista tietoa työmaailmasta, selvyyttä asioihin, lisää mahdollisuuksia, omien haitallisten ja virheellisten uskomusten työstämistä, parantanut vuorovaikutusta esimiehen kanssa, poistanut epäonnistumisen maun, iloa, tsemppiä, vastauksia, neuvoa, apua ja palveluohjausta. Tekijän polku -hanketta on kuvailtu sanoin: turvallinen, yhteisöllinen, kannustava, avoin, tuki, rento, välittävä, onnistuminen, vastuu, verkostot, työsuhde, palkka, siirtymä ja awesomness.

Tekijän polku -hankkeessa saatu tuki: koko Tekijän polku -hankkeen paketti on madaltanut kynnystä lähteä avoimille työmarkkinoille. Työyhteisö ja valmentaja on tsempannut uusien haasteiden kohtaamisessa niin työssä kuin arjessa. Hankkeessa on saatu työllistymiseen kokonaisvaltainen tuki, jossa kaikesta voi puhua. Usko omaan pärjäämiseen ja elämän jatkamiseen kurjuuden jälkeen on lisääntynyt.