Terapianavigaattorin käyttöönotto Pohteen alueella
Terapianavigaattorin implementointi Pohteen alueelle Terapiat etulinjaan palvelukonseptin yhteydessä.
Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat ajatuneet kriisiin. Mielenterveyshäiriöiden palveluiden kysyntä on kasvussa ja eikä henkilöstön saatavuus ei riitä vastaamaan kysyntään. Toimia tilanteen korjaamiseksi on linjattu hallitusohjelman mielenterveysstrategiassa 2020. Laki myös velvoittaa hoidon tarjoamiseen seitsemän vuorokauden kuluessa yhteydenotosta kiireettämissä tapauksissa, mikä lisää tarvetta palveluiden uudelleenjärjestelyyn ja tehostamiseen.
Ohessa perhe- ja palveluministeri Krista Kiurun linjaus STM:n tilannekuvasta: "Alueiden kehittämistyötä on rahoitettu merkittävästi ja rahoitusta on suunnattu psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoon ja saatavuuden parantamiseen perustasolla. On syntynyt kansallisia ja alueellisia hyviä käytäntöjä, joista parhaat tulee levittää koko Suomeen."
Kuvauksessa keskitytään Terapiat etulinjaan -konseptissa luotuun Terapianavigaattorin, joka on matalan kynnyksen hoidon arvion ja hoitoon ohjauksen intsrumentti. Työskentely tapahtuu Pohteen hyvinvointialueella.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueeseen kuuluu 30 kuntaa, joista 11 on kaupunkeja. Kunnat on jaettu Oulua lukuun ottamatta viiteen osa-alueeseen: Koillismaa, Lakeus, Oulunkaari, Oulun eteläinen ja Rannikkoseutu. Alueella asuun noin 41500 asukasta.
2023 alussa tapahtuneen soteuudistuksen myötä on muodostettu Pohteen hyvinvointialue. Maantieteellisesti alue on laaja, kuntien koko vaihtelee muutaman tuhannen asukkaan kunnista Oulun 200000:n väestöpohjaan. Tämä heijastuu mielenterveys- ja päihdepalveluiden kysyntään, tarjontaan ja saatavuuteen. Työskentely on aloitettu 2022 puolella kartoittamalla alueelliset palvelut lähtötilanteen selvittämiseksi.
Tässä kuvauksessa keskityään Terapiat etulinjaan -konseptin mukaiseen palveluiden kehitämiseen, jonka he määrittelevät seuraavasti:
"Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Toimintamalli on osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja sote-uudistuksen tukea, ja se mahdollistaa terapiatakuun toteuttamisen hyvinvointialueilla."
Tiivistettynä konseptissa otetaan käyttöön matalan kynnyksen avoin hoidon tarpeen arvioinnin instrumentti, porrastetaan nykyiset hoitomuodot, koulutetaan uusia menetelmiä sekä luodaan hoitoon ohjauksen malli näiden mukaiseksi. Työskentely tehdään aluejaon mukaisesti.
Popsote mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehityshanke:
Niko Borén, projektikoordinaattori
Sami Kainulainen, projektisuunnitelija, digitalisaatio, hoidon porrastus, hoidon tarpeen arvio
Mari Viljas, projektisuunnittelija, hoidon porrastus, hoidon tarpeen arvio
Teija Mikkilä, terapiakoodinaattori, menetelmäkoulutus, Terapiat etulinjaan yhdyshenkilö
OYS koordinaatiohanke yhteistoiminta-alueella:
Paula Ojala, projektisuunnittelja
Kaisa Nenonen, terapiakoordinaattori
Jenni Vähä, terapiakoordinaattori
Tuukka Naasko, projektityöntekijä
Terapiat etulinjaan -konseptin käyttöönotto aikuisväestön osalta Pohtee alueella vuoden 2023 aikana sisältäen:
- Terapianavigaattori hoidon tarpeen arvionnissa
- Porrastettu hoitomalli
- Ohjattu omahoito käytössä
- Sovitut menetelmäohjaukset ja koulutukset ammattilaisille TE-mallin mukaisesti
Terapiat etulinjaan excel-pohjat alueelliseen käytön laajenemisen seurantaan
Nykyisen palvelutilanteen kartoitus ennen Sote-interaatiota, toteutettu 2022
1.1 Alueellinen sopiminen
- Terapiat etulinjaan mallin esittely
- Työskentelyyn liittyvät alueelliset sopimukset
- Tunnustilaukset koulutusalustalle
2.1 Koulutukset ja määrittely
- Hoidon porrastaminen, nykyiset palvelut ja uudet, koulutettavat palvelu
- HTA-ohjauksen järjestäminen
- Koulutuksiin liittyen aikataulujen sopimiset
2.2 Koulutukset ja alueellinen määrittely jatkuu henkilöstön kouluttautumisien ajan, alueellinen räätälöinti
- HTA-ohjauksen järjestely jatkuu (ensijäsennys)
- Menetelmäohjaukset
- Hoitojen porrastamisen sopiminen jatkuu
3.1 Menetelmien käyttöönotto, ammattilaiset kouluttautuneet
- Terapianavigaattori käyttöön
- Hoidot porrastettuina
- HTA-malli käyttöön
- Ohjattu omahoito käyttöön
3.2 Käyttöönoton seuranta, mahdolliset lisäkoulutukset
- Seurantatapaamiset
- Jatkokehitystarpeiden tunnistaminen, muutokset
- Käyttökokemukset
- Lisäkoulutuksia tarpeen mukaan
- Taitopajat
4. Käyttöönotosta juurruttamiseen, jatkuu vuodelle 2024
- Nykytila
- Jatkosta sopiminen
- Tavoitteena juurruttaa pysyväksi toimintamalliksi
Aikuisväestöön kuuluvat kansalaiset, joilla on tarve avulle mielenterveys- ja päihdeongelmassa, heidän hoitoon ja tunnistamiseen liittyvät ammattilaiset ja sidosryhmät.
Terapianavigaattorin käyttöönottoa varten laadittiin projektisuunnitelma- ja aikataulu hyödyntäen Terapiat etulinjaan konseptin pilottimallia.
Käyttöönottoa silmällä pitäen jokaisen alueen kanssa järjestettiin aloituspalveri sekä sovittiin seurantapalaverit. Terapiakoordinaattorit laativat aikataulunsa mentelmäohjauksiin ja koulutuksiin alueittain. Työskentelyyn liittyi oleellisesti ensijäsennyksen ja hoidon porrasmallien luominen, jotka toteuttetiin alueellisten työpajojen kautta.
Terapianavigaattorin julkaisuun liityen pidettiin useita palavereita Pohteen viestinnän asiantuntijoiden kanssa. Vuoden 2022 aikana Pohteen uusi verkkopalvelualusta luotiin yhteistyössä RRP -hankkeen kautta terapianavigaattorin tarpeet huomioiden. Sivuston sisällön ylläpito tapahtuu palvelutietovarannon kautta, mihin ylläpidosta vastaava henkilö kouluttautui. Lisäksi digitaalinen sote-keskus otti Terapianavigaattorin arviontivälineekseen, joten heidän sähköisistä palveluista vastaavien kanssa järjestettiin saman sisältöiset tapaamiset.
Pohde sai sovitusti Terapianavigaattorin käyttöön 15.9.2023
Alueille laadittiin painettua materiaalia ammattilaisten käyttöön Terapianavigaattoria koskien, minkä lisäksi painatettiin hyvinvointikeskuksiin jaettavaa materiaalia kansalaisille. Sähköisiin info-tauluihin laadittiin esitys ohjaamaan kansalaisia Terapianavigaattorin käyttöön. Julkaisuajankohdan tienoilla muutama paikallinen printtimedia pyysi kehittäjiltä haastatteluja julkaisuun liittyen.
Tietoa Terapianavigaattorin käytöstä kerätään Terapiat etulinjaan mallin mukaisen excell-taulukon kautta, minkä lisäksi myös THL:n ylläpitämän Avohilmon kautta.
Terapianavigaattorin käyttö ilmenee toimenpidekoodi IBA01 sarakkeelta.
-
Hakukoneoptimointi ei ole toteutunut ideologian mukaisesti, joten tämä vaatii vielä toimenpiteitä. Ajatus on, että kansalaisen etsiessä hakukoneen avulla tietoa vaikkapa mielenterveyden ongelmista päätyy hän Pohteen mielenterveyspalveluiden/Terapianavigaattorin äärelle.
- Kehittämistyön kannalta kahden rinnan toimivan hankkeen avoin ja läpinäkyvä prosessinhallinta, yhteistyö, koordinaatio ja säännöllisten tapaamisten merkitys korostuu.