Terapiat etulinjaan (aikuiset), Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (RRP, P4, Inv1)
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen yleisvastaanottojen ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen kehittäminen ja vahvistaminen Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaan.
VAKEn perusterveydenhuollon terveysasemapalveluiden yleisvastaanotot ja päihde- ja mielenterveyspalvelut.
Tavoitteena VAKElla on, että päihde- ja mielenterveyspalveluissa on jatkossa aiempaa enemmän käytössä tutkimusnäyttöön perustuvia hoitojaksoja ja hoidon porrastus tukee asiakkaiden ohjaamista soveltuviin palveluihin ja interventioihin.
Tavoitteeseen pääsyä tuetaan terveysasemien yleisvastaanottojen ja päihde- ja mielenterveyspalveluiden vakituisen henkilökunnan ja pitkäaikaisten sijaisten kouluttamisella Terapiat etulinjaan interventioihin (Terapianavigaattori ja ensijäsennys, ohjattu omahoito ja päihde- ja mielenterveyspalveluissa myös kognitivinen lyhytterapia).
Terveysasemien yleisvastaanottojen mielenterveystyötä vahvistetaan tavoitteellisesti siten, että VAKElla on sovittu, että jokaisella terveysasemalla on kaksi koulutettua OOH-hoitajaa ja ensikäyntiaikoja on varattavissa 2 viikossa / per terveysasema.
Terapiat etulinjaan interventioiden vaikuttavuutta seurataan mm. oiremittaritiedolla ja muulla palautetietoisen työotteen tavoilla.
Terapiat etulinjaan- toimintamallin kehittämisestä on saatu runsaasti pohjatietoa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen ajalta, jota hyödynnetään myös RRP-hankkeessa vuosien 2024-2025 aikana.
Toimintamalliin liittyen kerätää erilaista tietoa, mutta keskeisiä mitattavia asioita ovat mm. Terapiat etulinjaan -toimintamallin mukaisiin menetelmiin koulutettujen ammattilaisten määrät, menetelmien käyttö ja saatavuus eri palveluissa sekä hoitojen vaikuttavuus.
Lisäksi on oleellista jakaa tietoa ja kokemuksia HUSin ja muiden hyvinvointialueiden kanssa, jolloin yhteiskehittäminen ja aluettainen vertailu tukee VAKEn kehittämistyötä.
Kerättyä vaikuttavuustietoa käytetään interventioiden ja palveluiden arvioinnissa. Tärkeää on, että kerättyä vaikuttavuustietoa esitellään säännöllisesti ammattilaisesta johtoon, jolloin kerättyä tietoa voidaan käyttää toiminnan ja palveluiden arviointiin, suunnitteluun ja jatkokehittämiseen.
Terapia etulinjaan toimintamallin mukaisesti lievistä ja keskivaikeista mielenterveysongelmista kärsiville aikuisille on helposti saatavilla olevia ja tutkittuun tietoon perustuvia hoitointerventioita VAKEn palveluissa.
Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaisesti asiakkaan osallisuus ja osallistaminen hoidon suunnitteluun ja hoidon toteutukseen on oleellista. Asiakas täyttää Terapianavigaattorin hoitoon hakeutuessa tai hoitoon tullessa ja Terapianavigaattorin koosteraportin asiakas käy läpi yhdessä ammattilaisen kanssa, kun arvioidaan ja suunnitellaan hoitoa. Asiakkaille on tehty Terapianavigaattorin käytöstä ohjevideo Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen verkkosivuille.
Ohjatussa omahoidossa ja kognitiivisessa lyhytterapiassa on ooleellista asiakkaan osallistaminen hoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin yhdessä ammattilaisen kanssa. Niin asiakas kuin ammattilainen seuraavat hoidon vaikuttavuutta palautetietoisesti käyntikohtaisilla oiremittareilla ja jatkuvalla palautteen annolla ja palautteen kysymisellä.