Terapiat etulinjaan (aikuiset), Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (RRP, P4, Inv1)
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen yleisvastaanottojen ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen kehittäminen ja vahvistaminen Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaan.
Toimintamallin nimi
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen yleisvastaanottojen ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen ammattilaisten psykososiaalisten menetelmien osaamisen kehittäminen ja vahvistaminen Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaan.
Terapiat Etulinjaan toimintamalli Vantaan ja Keravan (VAKE) hyvinvointialueella:
Terapiat etulinjaan -toimintamalli pyrkii parantamaan perustason mielenterveyspalveluiden saavutettavuutta ja prosesseja tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Hanke käynnistyi HUS:n koordinoimana Etelä-Suomen yhteistyöalueella vuonna 2020 ja laajeni kansalliseksi toimintamalliksi vuonna 2022. VAKEn hyvinvointialueella tämän toimintamallin käyttö perustuu yleiseen Terapiat Etulinjaan -toimintamalliin.
Toimintamallissa keskeisiä osa-alueita ovat palveluiden porrastaminen, digitaaliset ratkaisut, tiedolla johtaminen sekä yhteiskehittäminen. Toimintamalli pyrkii varmistamaan, että jokaisella etulinjan sote-ammattilaisella on tarvittavat työkalut mielenterveyden tukemiseen, jotta apua voidaan tarjota nopeasti, riippumatta siitä, missä asiakas hakeutuu avun piiriin.
Toimintamalli on otettu käyttöön VAKEn hyvinvointialueella syyskuussa 2022.
Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaisesti VAKEn perusterveydenhuollon yleisvastaanottojen hoitajia on koulutettu ohjattuun omahoitoon (OOH) ja Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen käyttöön.
Päihde- ja mielenterveyspalvelujen sote ammattilaiset on koulutettu Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen käyttöön, ohjattuun omahoitoon ja kognitiivisiin lyhytterapian (KLT) hoito-ohjelmien käyttöön.
Terapiat etulinjaan- toimintamallin mukaiset koulutuskokonaisuudet on implementoitu osaksi jatkuvaa koulutusta ja palvelutarjontaa VAKElla. Interventioiden käyttöä tuetaan mm. menetelmäkohtaisille mentoroinneilla ja vaikuttavuustiedon keräämisellä.
VAKEn perusterveydenhuollon terveysasemapalveluiden yleisvastaanotot ja päihde- ja mielenterveyspalvelut.
Terapia etulinjaan toimintamallin mukaisesti lievistä ja keskivaikeista mielenterveysongelmista kärsiville aikuisille on helposti saatavilla olevia ja tutkittuun tietoon perustuvia hoitointerventioita VAKEn palveluissa.
Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaisesti asiakkaan osallisuus ja osallistaminen hoidon suunnitteluun ja hoidon toteutukseen on oleellista. Asiakas täyttää Terapianavigaattorin hoitoon hakeutuessa tai hoitoon tullessa ja Terapianavigaattorin koosteraportin asiakas käy läpi yhdessä ammattilaisen kanssa, kun arvioidaan ja suunnitellaan hoitoa. Asiakkaille on tehty Terapianavigaattorin käytöstä ohjevideo Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen verkkosivuille.
Ohjatussa omahoidossa ja kognitiivisessa lyhytterapiassa on ooleellista asiakkaan osallistaminen hoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin yhdessä ammattilaisen kanssa. Niin asiakas kuin ammattilainen seuraavat hoidon vaikuttavuutta palautetietoisesti käyntikohtaisilla oiremittareilla ja jatkuvalla palautteen annolla ja palautteen kysymisellä.
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden henkilöstö on koulutettu Terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen käyttöön, ohjattuun omahoitoon ja kognitiivisen lyhytterapiaan. Vuoden 2025 keväällä koulutusaste on korkea ja ainoastaan uudet sijaiset tai uusi henkilöstö tarvitsee koulutusta. Kognitiivisen lyhytterapian mukaisia hoito-ohjelmia toteutetaan laajasti niin yksilö- kuin ryhmähoidoissa päihde- että mielenterveysasiakkaille.
Ohjattua omahoitoa toteutetaan sovituin kriteerein terveysasemien yleisvastaanotoilla ja päihde- ja mielenterveyspalveluissa. VAKEn hyvinvointialueella on sovittu, että jokaisella terveysasemalla on vähintään kaksi koulutettua ohjatun omahoidon hoitajaa.
Terapianavigaattori otettiin käyttöön myös terveysasemien yleisvastaanotoilla keväällä 2025. Tavoitteena on lisätä terveysasemien ammattilaisten varhaisen tunnistamisen osaamista mielenterveyden häiriöissä. Yleisvastaanottojen ohjatun omahoidon hoitajat purkavat terveysasemien asiakkaiden Terapianavigaattorit ja tekevät ensijäsennykset. Terveysasemien lääkärit käyttävät Terapianavigaattoria hoitosuunnitelman tukena. Ammattilaisille on tehty Terapianavigaattorista ja ensijäsennyksestä ohjevideo (1 min), mikä löytyy VAKEn intranetistä.
Terapiat etulinjaan toimintamallin juurtumisen jatkotyöstö on keskeisessä roolissa vuonna 2025. Terveysasemapalvelujen johtoryhmä ja lähijohtajat ovat sitoutuneet Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaisiin interventioihin ja henkilöstöä ohjataan koulutuksiin palvelualueen toiminnan mukaisesti. Terapiat etulinjaan interventioiden toteutumista seurataan mm. keräämällä vaikuttavuustietoa ja käyttämällä toimenpidekoodeja, joiden käyttöä seurataan.
Terapiat etulinjaan interventiot, Terapianavigaattori ja ensijäsennys, ohjattu omahoito ja kognitiivinen lyhytterapia, soveltuvat hyvin perusterveydenhuollon hoitomuodoiksi.
Terapianavigaattorin koosteraportti tukee, nopeutta ja yhtenäistää hoidon tarpeen arviota ja hoidon suunnittelua.
Ohjattu omahoito soveltuu hyvin terveysasemien yleisvastaanottojen lievien ja keskivaikeiden häiriöiden hoitomuodoksi.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella sote ammattilaiset ovat kokeneet kognitiivisen lyhytterapian koulutuksen hyvänä ja sen käyttö koulutuksen jälkeen on laajaa ja juurtunut osaksi hoitovalikkoa. Kognitiivinen lyhytterapia on osoittautunut toimivaksi hoitomuodoksi myös riippuvuusasiakkailla.
Tärkeää on ollut johdon tuki Terapiat etulinjaan toimintamallin käyttöönotossa ja juurruttamisessa.
Kansikuva
