Terapiat etulinjaan toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella / aikuisten palvelut

Satakunnan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä Länsi-Suomen hyvinvointialueiden sekä psykiatrian erikoissairaanhoidon kanssa.

Toimintaympäristö

Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina eikä nykyinen hoitojärjestelmä pysty vastaamaan kysynnän tarpeeseen. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin tulisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä olisi nopeuttaa psykososiaalisten menetelmien saatavuutta ja vaikuttavuutta siirtämällä painopistettä erikoissairaanhoidosta perustasolle. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vuosina 2021–2023 mielenterveysstrategian toimeenpanon painopiste on ollut psykososiaalisten menetelmien lisäämisessä. Toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella sote-ammattilaisella olisi työkaluja lyhytkestoisiin ja digituettuihin psykososiaalisiin menetelmiin mielenterveyden tukemiseksi.  Näin varmistetaan, että ihmiset saavat nopeasti tukea ongelmiinsa riippumatta siitä, mistä hän hakee apua. Toimintamallia koordinoidaan Tulevaisuuden sote-keskus ohjelman avulla kaikissa Satakunnan hyvinvointialueen kunnissa ja kaikille ikäryhmille.  

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas

 

Yhä suurempaan määrään lievempiä mielenterveysongelmia täytyisi pystyä saamaan apua peruspalveluissa; kouluissa, terveysasemilla, päiväkodeissa myös esim. erityisvastaanotoilla, sosiaalipuolella tms. Tämä edellyttää ongelman huomaamista ja siihen puuttumista. Terapiat etulinjaan -toimintamalli tuo menetelmiä ja hoitointerventioita perustason ammattilaisille, jotta mielenterveyden ongelmat havaittaisiin jo varhaisessa vaiheessa. Myös erityistasolle on saatavilla menetelmäkoulutusta.

Tuottamalla digitaalisia hoitointerventioita ja hoidon tarpeen arviointia kaikille ikäluokille pystytään tavoittamaan nopeammin lievemmin oireilevat kansalaiset ja kun apu tarjotaan riittävän ajoissa oikealla hoitoportaalla, kuormitus ylemmillä hoitoportailla vähenee ja pidempiä hoitoja pystytään tarjoamaan niitä tarvitseville. Digitaaliset palvelut helpottavat resurssien käyttöä ja säästävät aikaa. 

Perustason ammattilaiset tarvitsevat mielenterveystyön osaamista, joka helpottaa oireiden tunnistamista jo varhaisessa vaiheessa. Perustasolla tarvitaan myös  tukea vaikuttavien hoitojen käyttöönotossa. Tarvitsemme toimintamallin, jossa perustason ammattilaiset pystyvät vastaamaan väestön tarpeisiin kulloinkin oikeanlaisella hoitointerventiolla oikealla tasolla. Hoitoonohjaus tarvitsee myös strukturoitua mallia, miten toimitaan koko hyvinvointialueella ja kansallisesti.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on parantaa perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Tavoitteena on, että kansalaiset saavat apua mielenterveysongelmiinsa varhaisessa vaiheessa, perustason mielenterveyspalveluihin hoitoon pääsy aika vähenee ja kansalaiset saa oikea-aikaista ja -tasoista hoitoa/tukea/apua  jolloin erikoissairaanhoidon lähetteet vähenevät. Tavoitteena on, että ammattilaisilla on käytössään työkaluja ja menetelmiä tukea asiakkaan mielenterveyttä siellä, missä asiakas hakeutuu avun piiriin. Tavoitteen saavuttamiseksi perustason ammattilaisia tuetaan näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöönotossa.

Muutoksen mittaaminen

Kerätään tietoa sekä ammattilaisilta että asiakkailta menetelmien käytettävyydestä, hyödyistä ja kokemuksista.

Seurataan menetelmien käyttöasteita.

Tuetaan menetelmien käyttöönottoa menetelmäohjausten ja taitopajojen ja käyttöönoton tukitapaamisten avulla koulutuksen ja käyttöönoton aikana. Koulutusten ja käyttöönottojen jälkeen käyttöä tuetaan mentoroinnin ja tukitapaamisten avulla.

Raportoidaan vaikuttavuudesta ja käyttöönotosta esihenkilöille ja työntekijöille

Ratkaisun perusidea

Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Terapiat etulinjaan -toimintamallin keskeiset osa-alueet ovat palvelujen porrastaminen, digitaaliset ratkaisut sekä yhteiskehittäminen.

Terapiat etulinjaan -toimintamallin kautta koulutettavia menetelmiä Satakunnan hyvinvointialueella ovat:

- Terapianavigaattori ja ensijäsennys Psykososiaalisen tuen yksikössä sekä päihdeklinikoilla

- Ohjattu omahoito (OOH) laajasti miepä-yksiköissä sekä äitiyshuollon terveydenhoitajat

-Kognitiivinen lyhytterapia (KLT) niin perustasolla kuin erikoissairaanhoidossa

-Motivoiva haastattelu

-Mielenterveystalo.fi -sivujen ja Nettiterapian infot

Tulossa Riippuvuuksien psykososiaaliset menetelmät, CBASP

Riittävä valikoima hoitomenetelmiä lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin vähentää pitkien ja intensiivisen hoitojen tarvetta myöhemmin.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Juurtumisen vaatii

-johdon ja esihenkilöiden sitoutumista ja heidän tuki ammattilaisille

-ammattilaisten mahdollisuutta kouluttautua ja käyttää työaikaa koulutuksen eri osa-alueisiin

-ammattilaisten sitoutumista koulutuksiin ja varattava aikaa niille

-esihenkilöiden on mahdollistettava riittävä välineistö koulutuksiin 

Juurtumista tukee

-seurataan paljonko menetelmiä käytetään 

-kerätään tietoa ammattilaisilta ja asiakkailta menetelmien käytettävyydestä ja vaikuttavuudesta ja raportoidaan niistä ammattilaisille ja esihenkilöille/johdolle

 -implementaatiokyselyt ammattilaisille eri menetelmistä ja niiden käytöstä

-menetelmäohjaukset, taitopajat ja tukitapaamiset koulutusten aikana ja mentori- ja tukitapaamiset koulutusten jälkeen

-laadukkaan koulutustoiminnan varmistaminen ja niiden koordinointi systemaattisesti ja kohdennetusti

Prosessi etenee Terapiat etulinjaan -toimintamallin mukaisesti

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Terapiat etulinjaan -toimintamalli on sovellettavissa eri kohde- ja ikäryhmille. Onnistunut soveltaminen vaatii johdon linjaukset ja lähijohdon tuen. Työkalujen ja menetelmien käyttöönotot vaatii systemaattista suunnittelua ja riittävästi aikaa kouluttautumiseen sekä riittävästi tukea ja ammattilaisten osallistamista aikataulusuunnitteluun. Tarvitaan myös tiedolla johtamista ja vaikuttavuuden seurantaa. Ammattilaisten on oltava motivoitunutta uuden menetelmän käyttöönottoon ja siihen kouluttautumiseen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Menetelmistä ja niiden käyttöönotosta on kerätty tietoa koulutusten aikana ja käyttöönottojen jälkeen Excel ja Webropol -järjestelmien avulla.

Terapianavigaattorin käytöstä on saatu positiivisia tuloksia, ammattilaiset on kokeneet sen helpottaneen hoidon tarpeen arviota ja lyhentänyt siihen käytettävää aikaa.

KLT:stä on saatu positiivisia palautteita niin ammattilaisten kuin asiakkaiden taholta. Ammattilaiset ovat erityisesti kokeneet menetelmän struktuurin tuoneen jäsennystä käynteihin.

OOH:n systemaattisesta käyttöönotosta erityisesti Porin tiimissä on saatu positiivisia tuloksia hoidon saatavuuteen ja menetelmän riittävyyteen / oikeatasoisen hoidon valintaan.