Terapiat etulinjaan toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella / aikuisten palvelut
Satakunnan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä Länsi-Suomen hyvinvointialueiden sekä psykiatrian erikoissairaanhoidon kanssa.
Toimintamallin nimi
Satakunnan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä Länsi-Suomen hyvinvointialueiden sekä psykiatrian erikoissairaanhoidon kanssa.
Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Terapiat etulinjaan -toimintamallin keskeiset osa-alueet ovat palvelujen porrastaminen, digitaaliset ratkaisut sekä yhteiskehittäminen.
Terapiat etulinjaan -toimintamallin kautta koulutettavia menetelmiä Satakunnan hyvinvointialueella ovat:
- Terapianavigaattori ja ensijäsennys Psykososiaalisen tuen yksikössä sekä päihdeklinikoilla
- Ohjattu omahoito (OOH) laajasti miepä-yksiköissä sekä äitiyshuollon terveydenhoitajat
-Kognitiivinen lyhytterapia (KLT) niin perustasolla kuin erikoissairaanhoidossa
-Motivoiva haastattelu
-Mielenterveystalo.fi -sivujen ja Nettiterapian infot
Tulossa Riippuvuuksien psykososiaaliset menetelmät, CBASP
Riittävä valikoima hoitomenetelmiä lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin vähentää pitkien ja intensiivisen hoitojen tarvetta myöhemmin.
Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina eikä nykyinen hoitojärjestelmä pysty vastaamaan kysynnän tarpeeseen. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin tulisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä olisi nopeuttaa psykososiaalisten menetelmien saatavuutta ja vaikuttavuutta siirtämällä painopistettä erikoissairaanhoidosta perustasolle.
Juurtumisen vaatii
-johdon ja esihenkilöiden sitoutumista ja heidän tuki ammattilaisille
-ammattilaisten mahdollisuutta kouluttautua ja käyttää työaikaa koulutuksen eri osa-alueisiin
-ammattilaisten sitoutumista koulutuksiin ja varattava aikaa niille
-esihenkilöiden on mahdollistettava riittävä välineistö koulutuksiin
Juurtumista tukee
-seurataan paljonko menetelmiä käytetään
-kerätään tietoa ammattilaisilta ja asiakkailta menetelmien käytettävyydestä ja vaikuttavuudesta ja raportoidaan niistä ammattilaisille ja esihenkilöille/johdolle
-implementaatiokyselyt ammattilaisille eri menetelmistä ja niiden käytöstä
-menetelmäohjaukset, taitopajat ja tukitapaamiset koulutusten aikana ja mentori- ja tukitapaamiset koulutusten jälkeen
-laadukkaan koulutustoiminnan varmistaminen ja niiden koordinointi systemaattisesti ja kohdennetusti
Prosessi etenee Terapiat etulinjaan -toimintamallin mukaisesti
Menetelmistä ja niiden käyttöönotosta on kerätty tietoa koulutusten aikana ja käyttöönottojen jälkeen Excel ja Webropol -järjestelmien avulla.
Terapianavigaattorin käytöstä on saatu positiivisia tuloksia, ammattilaiset on kokeneet sen helpottaneen hoidon tarpeen arviota ja lyhentänyt siihen käytettävää aikaa.
KLT:stä on saatu positiivisia palautteita niin ammattilaisten kuin asiakkaiden taholta. Ammattilaiset ovat erityisesti kokeneet menetelmän struktuurin tuoneen jäsennystä käynteihin.
OOH:n systemaattisesta käyttöönotosta erityisesti Porin tiimissä on saatu positiivisia tuloksia hoidon saatavuuteen ja menetelmän riittävyyteen / oikeatasoisen hoidon valintaan.