Terapiat Etulinjaan -toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella lasten ja nuorten osiossa
Satakunnan hyvinvointialueella Terapiat Etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä Länsi-Suomen hyvinvointialueiden sekä Satasairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian kanssa
Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina eikä nykyinen hoitojärjestelmä pysty vastaamaan kysynnän tarpeeseen. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin tulisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä olisi nopeuttaa psykososiaalisten menetelmien saatavuutta ja vaikuttavuutta siirtämällä painopistettä erikoissairaanhoidosta perustasolle.
Vuosina 2021–2023 mielenterveysstrategian toimeenpanon painopiste on ollut psykososiaalisten menetelmien lisäämisessä. Toimintamallin tarkoitus on vastata tähän kasvaneeseen tarpeeseen tarjoamalla kaikille sote-ammattilaisille koulutusmahdollisuus matalan kynnyksen menetelmien käyttöön tuomalla työkaluja lyhytkestoisiin ja digituettuihin psykososiaalisiin menetelmiin mielenterveyden tueksi. Menetelmät on tarkoitettu lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyden tukemiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, perustasolta alkaen riippumatta siitä, mistä hän apua hakee.
Toimintamallia koordinoidaan Tulevaisuuden sote-keskus ohjelman avulla kaikilla Satakunnan hyvinvointialueen perhekeskusalueilla.
Psykososiaalisten menetelmien saatavuuteen kohdistuu yhä enemmän taloudellisia ja yhteiskunnallisia paineita. 2020-2030 mielenterveysstrategiassa korostuu vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien saatavuus matalalla kynnyksellä. Mielenterveyspalveluihin pääsy on vaikeutunut ja pitkittynyt viime vuosina. Sekä erikoisairaanhoito että perustason psykososiaaliset palvelut ovat kuormittuneita. Yhä pidemmät odotusajat mielenterveyspalveluihin vaikeuttavat ihmisten oireita ja lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveydenhäiriöihin pystytään vastaamaan yhä huonommin. Tällöin lievästi oireilevasta mielenterveysongelmasta kehittyy vakava.
Terapiat etulinjaan -toimintamallin menetelmäkoulutusten ja koordinaation avulla voidaan toteuttaa Mielenterveys strategiaa, jonka avulla palveluja saadaan tuotettua matalalla kynnyksellä.
Toimintamallin menetelmiä koulutetaan ja kehitetään Satakunnan hyvinvointialueella yhteistyössä Terapiat etulinjaan toimintamallin sekä Länsi-Suomen yhteistoiminta-alueen kanssa. Yhteiset kokoukset, infot, YTA-alueen koordinaatiohankkeen ja kansallisen kehittämisen tuki sekä eri menetelmien sparrit tukevat ja innostavat kehittämistyössä. Ammattilaisilla on matala kynnys lähteä koulutuksiin, koska menetelmän käyttöönottoon saa menetelmäohjausta sekä tukea hankekoordinaattoreilta.
Tavoitteena on parantaa koko Satakunnan hyvinvointialueella lasten ja nuorten ikäryhmien osalta perustason psykososiaalisiin hoitoihin pääsyä ja samalla vähentää erikoissairaanhoidon lähetteitä eli saada oikea hoito oikea aikaisesti. Sen saavuttamiseksi tuetaan perustason ammattilaisia näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien koulutuksessa ja menetelmien käyttöönotossa yleisimpien lievien ja keskivaikeiden mielenterveys- ja päihdehäiriöiden varhaisessa hoidossa.
Tavoitteena on vakiinnuttaa perusterveydenhuoltoon kattava yhteistyörakenne, jolla tuetaan mielenterveyden oireiden ja häiriöiden tunnistamista ja hoitoa sekä tuetaan menetelmien ylläpitoa.
Eri psykososiaalisten menetelmien juurtumista käytännön työhön seurataan puolivuosittain implementaatiokyselyn avulla. Ammattilaisilta kerätään tietoa menetelmien käytettävyydestä ja kokemuksista ja tietoa hyödynnetään koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa. Kyselyillä seurataan miten paljon menetelmää käytetään ja samalla kerätään asiakkailta ja työntekijöiltä suoraa palautetta menetelmän käytöstä ja hyödyistä. Menetelmien käyttöönottoa tuetaan menetelmäohjausten avulla koulutusten ajan ja mentoroinnin, vertaistapaamisten ja tukitapaamisten avulla koulutusten aikana sekä sen jälkeen. Myös esihenkilöitä tuetaan alaistensa menetelmien käyttöön. Vaikuttavuuden ja käyttöönoton tuloksista annetaan tietoa esihenkilöille ja työntekijöille.
Perhekeskusten kanssa on yhteistyössä tehty päätökset eri menetelmien käyttöönotosta kullakin perhekeskusalueella. Tuloksista kerrotaan toimijoille, esihenkilöille ja johdolle.
Tiivis yhteistyö kansallisen kehittämisen (TE-etulinjaan -toimintamalli), YTA-alueen ja koko Satakunnan hyvinvointialueen kanssa takaa jatkuvan tuen, vaikuttavuuden mittaamisen sekä tulosten arvioinnin.
Kohderyhmänä ovat Satakunnan hyvinvointialueen lapset, nuoret ja heidän perheensä.
Menetelmäkoulutusten kohderyhmään kuuluvat kaikki perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset esim. koulujen, oppilaitosten, varhaiskasvatuksen, terveysasemien, psykososiaalisten keskusten ammattilaiset. Myös lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä perheneuvoloiden ammattilaiset ovat kohderyhmänä.
Asiakasymmärrystä on kartutettu tekemällä kartoituksia ammattilaisten osaamistarpeista perhekeskusten sekä erikoissairaanhoidon esihenkilötahojen kanssa. Hyvinvointialueen informaatiotilaisuuksissa ja menetelmien esittelyssä on hyödynnetty Terapiat etulinjaan ammattilaisia.
Psykososiaalisten menetelmäkoulutusten pääasiallinen kohderyhmä ovat Satakunnan hyvinvointialueen perustason ja myös osaltaan erikoissairaanhoidon sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Psykososiaalisten menetelmien kohderyhmänä ovat lapset, nuoret ja heidän perheensä.
Tarkoituksena on saada sekä perustason että erikoissairaanhoidon työntekijöitä, jotka koordinoivat menetelmiä kentällä hankekauden jälkeen. Esimerkkeinä perustason mielenterveysyksiköistä ammattilaisia IPT-N ja Cool Kids menetelmiin, oppilashuollon ammattilaisia IPC, ahdistuksen lyhytintervention ja lasten ja nuorten ohjattuun omahoitoon sekä nuorten naviin, nuorisopsykiatrian ammattilaisia myös IPT-N, Cool Kids ja KLT menetelmiin sekä lastenpsykiatrialta ja perheneuvolasta Cool Kidsiin.