Terapiat etulinjaan toimintamallin käyttöönotto Pohjois-Savossa (RRP, P3, I1), aikuisten palvelut
Terapiat etulinjaan -toimintamallilla parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja. Toimintamalli tarjoaa ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kouluttaa ammattilaisia.
Mielenterveyden ongelmat muodostavat jatkuvasti pahenevan ja koko Suomea koskevan kansanterveys- ja kestävyysvajeongelman. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen sekä sairauspäivärahan saamiseen. Pohjois-Savo on mielenterveysindeksillä mitattuna Suomen heikoin alue eikä hoitojärjestelmä pysty vastaamaan kysynnän kasvuun.
Vuosina 2021–2023 mielenterveysstrategian toimeenpanon painopiste on psykososiaalisten hoitojen ottaminen käyttöön perusterveydenhuollossa ja sitä tukevan perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja yliopistosairaalan yhteistyörakenteen luominen. Tätä kehittämistyötä on jatkettu Pohjois-Savossa RRP rahoituksella vuoden 2024 alusta lähtien.
Terapiat etulinjaan toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella sote-ammattilaisella on työkaluja/ menetelmä tukea asiakkaan mielenterveyttä. Näin varmistetaan, että ihminen saa tukea nopeasti riippumatta siitä, mistä hän hakee apua.
Mielenterveyden häiriöiden osuus työkyvyttömyyseläkkeistä on kasvanut jyrkästi viime vuosina. Ne ovat yleisin työkyvyttömyyseläkkeen syy ja naisilla myös yleisin sairauspäivärahan syy.
Hoitojärjestelmä ei ole kyennyt vastaamaan psykososiaalisten hoitojen tarpeen kasvuun. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä.
Keskeistä olisi nopeuttaa psykososiaalisten hoitojen saatavuutta, lisätä hoitojen vaikuttavuutta ja siirtää painopistettä perustasolle. Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Terapiat etulinjaan -toimintamallin keskeiset osa-alueet ovat palvelujen porrastaminen, digitaaliset ratkaisut sekä yhteiskehittäminen. Terapiat etulinjaan -toimintamalliin kuuluvien matalan kynnyksen tuki- ja hoitomuotojen ja digiratkaisujen hyödyntäminen tukee porrasteisen palvelujärjestelmän rakentamista Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Mia Juppi, projektikoordinaattori
Marjo Kemiläinen, projektisuunnittelija
Mikko Frilander, projektityöntekijä
Tavoitteena on kouluttaa ja juurruttaa näyttöön perustuvia psykososiaalisia menetelmiä yleisimpien lievien ja keskivaikeiden mielenterveys- ja päihdehäiriöiden hoidossa.
Yhtenäistää hoidon tarpeen arviointia ottamalla käyttöön terapianavigaattori kaikilla hyvinvointialueen terveysasemilla.
Tavoitteena on vakiinnuttaa perusterveydenhuoltoon porrastettu hoitomalli, joka tukee mielenterveyden oireiden ja häiriöiden tunnistamista ja hoitoa sekä menetelmien ylläpitoa
Hyödynnämme arvioinnissa mittareita
- Terapianavigaattorin ensijäsennykseen ja eri menetelmiin koulutettujen työntekijöiden määrä
- Terapianavigaattorin alueellinen käyttö raportti ja avohilmo raportit (tehdyt interventiot)
- Menetelmien vaikuttavuus kyselyt (miepissä pilotoinnissa kevät 2025)
- Koordinoidaan ja toteutetaan Terapiat etulinjaan –toimintamallin interventioiden koulutuksia ja terapianavigaattori koulutuksia
- Menetelmäohajus (KLT) ja menetelmäohjaajien koulutus, tukirakenteet ja rekrytointi
- Kansallinen, YTA-tasoinen ja hyvinvointialue laajuinen verkostotyö terapiat etulinjaan –toimintamalin interventioiden ja menetelmien käyttöönoton ja juurruttamisen edistämiseksi.
- Jatkuvat koulutus sparrit ja mentoroinnit terapianavigaattorin ja menetelmien juurruttamisen edistämiseksi
- Interventioiden erillisseurantojen toimeenpano tukemaan tiedolla johtamista
- Hoidonporrastuksen ja hoitopolkujen selkeyttäminen
- Toimenpidekoodien ja kirjaamisen yhtenäiset käytännöt
- Koordinaatiotyön jatkojen suunnittelu hankekauden jälkeen
Kohdetyhmänä HVA:n aikuisikäinen väestö
Menetelmäkoulutuksia kohdennetaan perustason mielenterveys- ja päihdepalveluihin, terveysasemien yleisvastaanotoille, uuteen digi-sote keskukseen, sos.työhön, ikääntyneiden palveluihin sekä osittain erikoissairaanhoitoon. Yhteistyö on käynnistymässä myös uuden opetusvastaanotto 2.0 kanssa sekä HVA:n uuden mielenterveys ohjaus ja neuvonta linjan kanssa.
Hankkeen pohjalle on kartoitettu HVA:n miepä ammattilaisten osaamista ja osaamistarpeita. Koulutukset HVA:n perustason palveluissa ovat olleet hajanaisia ja aiemmin koulutetut menetelmät ovat heikosti käytössä. Mielenterveys ja päihdehoitoon hakeutuvat asiakkaat eivät ole saaneet yhdenmukaista, tasalaatuista ja vaikuttavaa näyttöön perustuvaa hoitoa. HVA:n eri kunnissa hoito on järjestetty eri tavoin ja hoidontarpeen arviointi ei ole ollut yhdenmukaista. Ymmärrystä sekä ammattilaisten että palvelujen tarpeista saadaan jatkuvasti tiiviillä verkostotyöllä ja vuoropuhelulla ammattilaisten sekä esihenkilöiden kanssa.
Terapiat etulinjaan toimintamalli: teraapianavigaattori ja psykososiaaliset menetelmät, porrastettu hoitovalikoima