Terapiat etulinjaan toimintamallin käyttöönotto Pohjois-Savossa (RRP, P3, I1), aikuisten palvelut
Terapiat etulinjaan -toimintamallilla parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja. Toimintamalli tarjoaa ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kouluttaa ammattilaisia.
Toimintamallin nimi
Terapiat etulinjaan -toimintamallilla parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja. Toimintamalli tarjoaa ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kouluttaa ammattilaisia.
Terapiat etulinjaan -toimintamallin koulutettavia menetelmiä Pohjois-Savon aikuisväestölle ovat:
Ohjattu omahoito- menetelmä: perustason miepä palveluihin sekä terveysasemien yleisvastaanotoille. Etulinjaa vahvistetaan kouluttamalla menetelmään myös sos.työntekijöitä, ikääntyneiden palveluiden ammattilaisia ja sotedigi keskuksen ammattilaiset.
Kognitiivinen lyhytterapia (KLT):koulutetaan kaikki perustason miepien psykistriset sairaanhoitajat, lääkäreitä sekä erikoissairaanhoidon psykiatrisia sairaanhoitajia.
Terapianavigaattorin käyttö ja ensijäsennys : koulutetaan kaikki miepissä työskentelevät sekä terveysasemien yleisvastaanottojen hoitajat ja lääkäreitä. Terapianavigaattori tulee käyttöön myös sote-digikeskukseen sekä uuteen mielenterveyden ohjaus ja neuvonta linjaan.
Yhdenmukainen hoidontarpeen arviointi koko HVA:lle sekä riittävä valikoima hoitomenetelmiä lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden oireisiin. Näin vähennetään pitkien ja intensiivisen hoitojen tarvetta myöhemmin.
Keskeiset alueet Terapaia etulinjaan -toimintamallissa ovat:
palvelujen porrastaminen, yhteiskehittäminen ja digitaaliset ratkaisut
Mielenterveyden ongelmat muodostavat jatkuvasti pahenevan ja koko Suomea koskevan kansanterveys- ja kestävyysvajeongelman. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen sekä sairauspäivärahan saamiseen. Pohjois-Savo on mielenterveysindeksillä mitattuna Suomen heikoin alue eikä hoitojärjestelmä pysty vastaamaan kysynnän kasvuun.
Vuosina 2021–2023 mielenterveysstrategian toimeenpanon painopiste on psykososiaalisten hoitojen ottaminen käyttöön perusterveydenhuollossa ja sitä tukevan perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja yliopistosairaalan yhteistyörakenteen luominen. Tätä kehittämistyötä on jatkettu Pohjois-Savossa RRP rahoituksella vuoden 2024 alusta lähtien.
Terapiat etulinjaan toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella sote-ammattilaisella on työkaluja/ menetelmä tukea asiakkaan mielenterveyttä. Näin varmistetaan, että ihminen saa tukea nopeasti riippumatta siitä, mistä hän hakee apua.
Kohdetyhmänä HVA:n aikuisikäinen väestö
Menetelmäkoulutuksia kohdennetaan perustason mielenterveys- ja päihdepalveluihin, terveysasemien yleisvastaanotoille, uuteen digi-sote keskukseen, sos.työhön, ikääntyneiden palveluihin sekä osittain erikoissairaanhoitoon. Yhteistyö on käynnistymässä myös uuden opetusvastaanotto 2.0 kanssa sekä HVA:n uuden mielenterveys ohjaus ja neuvonta linjan kanssa.
Hankkeen pohjalle on kartoitettu HVA:n miepä ammattilaisten osaamista ja osaamistarpeita. Koulutukset HVA:n perustason palveluissa ovat olleet hajanaisia ja aiemmin koulutetut menetelmät ovat heikosti käytössä. Mielenterveys ja päihdehoitoon hakeutuvat asiakkaat eivät ole saaneet yhdenmukaista, tasalaatuista ja vaikuttavaa näyttöön perustuvaa hoitoa. HVA:n eri kunnissa hoito on järjestetty eri tavoin ja hoidontarpeen arviointi ei ole ollut yhdenmukaista. Ymmärrystä sekä ammattilaisten että palvelujen tarpeista saadaan jatkuvasti tiiviillä verkostotyöllä ja vuoropuhelulla ammattilaisten sekä esihenkilöiden kanssa.
Terapiat etulinjaan toimintamallin käyttöönottoon tavitaan johdon linjaus ja esihenkilöiden on sitouduttava menetelmien käyttöönottoon ja tuettava koulutuksiin, taitopajoihin ja menetelmäohajuksiin osallistumista ja menetelmien käyttöä. Koulutuksia tulee olla mahdollista opiskella työaikana, myös hoitoja täytyy olla mahdollisuus toteuttaa työaikana.
Seurataan paljonko menetelmää käytetään( toimenpidekoodit) sekä menetelmien vaikuttavuudesta. suora palautteen kerääminen ammattilaisilta käynnistetty (forms + powerbi). Kerätään ammattilaisilta tietoa myös menetelmän käytettävyydestä -> tieto hyödynnetään koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa
Vaikuttavuuden ja käyttöönoton raportointi kentälle työntekijöille ja esihenkilöille.
Terapianavigaaattorin käyttöönoton myötä hoidontarpeen arvioitti alueella on tasalaatuistunut ja yhtänäistänyt, ammattilaisten työ helpottunut ja asiakkaille terapianavigaattorin täyttäminen on jo itsessään interventio ja hoitoon sitoutumisen edistäjä. Terapianavigaattori on käytössä kaikilla terveysasemilla, miepä palveluissa sekä sotedigiskeskuksessa ja pian käyttöön otettavalla erillisellä miepä ohjaus ja neuvonta linjalla.
Kognitiivinen lyhytterapia (KLT) koulutettu lähes kaikille alueen miepissä työskenteleville psykiatrisille sairaanhoitajille, koulutuksissa on ollut myös lääkäreitä. Menetelmän myötä käyttöön perustason miepä palveluihin on saatu vaikuttava menetelmä, jolla pystytään vastamaan myös terapiatakuun vaatimuksiin aikuisten 18- 20-22 vuotiaiden osalta Jatkuvat koulutukset, mentoroinnit ym sparraukset juurruttavat menetelmää.
Ohjattu omahoito-mentelmään on koulutettu kaikki miepien ammattilaiset sekä kaikilla yleisvastaanootojen hoitajilla on ollut mahdollisuus käydä ohjattu omahoito koulutus. Lieviin mielenterveys pulmiin voidaan vastata vaikuttavalla menetelmällä yleisvastaanotoilla, sos.työssä sekä ikääntyneiden palveluissa
Odotettavaissa on työnkuorman vähentyminen perustason miepissä ja erikoissairaanhoidon lähtteiden väheneminen.