Terveenä eläkkeellä
Terveenä eläkkeellä –hankkeessa hyödynnetään yhteiskunnallista markkinointia eläkkeelle siirtyvien henkilöiden terveyden edistämiseksi.
Etelä-Savo on ikääntyvin maakunta, mikä näkyy myös niin, että maakunnan yleinen huoltosuhte on korkea 72,8 (koko maa 60,1). Hanke tukee maakunnan hyvinvointikertomuksessa yhdeksi painopisteeksi nostettua terveyttä ja hyvinvointia tukevien elintapojen edistämistä.
Tavoitteena on, että nykyistä suurempi osa yli 65 –vuotiaista säilyttää mahdollisimman pitkään hyvinvoinnin ja terveyden.
Hanke vastaa Etelä-Savon maakuntastrategian (2016) tavoitetta "tukea kansalaisten omaa toimintaa hyvinvoinnin edistämiseksi ja luoda uusia toimintamalleja työhyvinvoinnin ja terveellisten elämäntapojen vahvistamiseksi."
Päätoteuttajana on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Diakonia-ammattikorkeakoulu sekä Tanhuvaaran urheiluopisto. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen kaupungit, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut (Essote), Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Sosteri) sekä Etelä-Savon sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuki ry, Savonlinnan Seudun Kolmonen ry, Pieksämäen alueen sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuki ry ja Etelä-Savon liikunta ry.
Hankkeelle on nimetty projektiryhmä sekä ohjausryhmä. Molemmissa ryhmissä on monen alan asiantuntijoita. Olennaista on, että yhteistyökumppanit ovat olleet jo hankesuunnitteluvaiheessa mukana. Tämä sitouttaa heitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseen. Hankkeen aikana yhteydenpito on suunnitelmallista sekä tavoitteellista - yhteinen työ on "avainteemana".
Pitkän aikavälin tavoitteena on, että nykyistä suurempi osa yli 65 -vuotiaista säilyttää mahdollisimman pitkään hyvinvoinnin ja terveyden ja palvelutarve pysyy mahdollisimman vähäisenä.
Terveenä eläkkeellä –hankkeessa hyödynnetään yhteiskunnallista markkinointia eläkkeelle siirtyvien henkilöiden terveyden edistämiseksi. Prosessin aikana mallinnetaan ehdotus eläkkeelle siirtyvien henkilöiden positiivista terveyskäyttäytymistä ylläpitävistä tai positiivista muutosta tuottavista interventioista ja niistä muodostuvasta muutosohjelmasta.
Yhteistyökumppaneina hankkeen aikana on Savonlinnan kaupunki, Mikkelin kaupunki, Pieksämäen kaupunki, Sosteri ja Essote.
Ensisijaisena kohderyhmänä on näiden organisaatioiden +60 v. työntekijät. Asiakasymmärrystä koostettiin vaiheittain (webropol- kysely yhteistyökumppaneiden 60+ -työntekijöille sekä työpajatyöskentely).
Tavoitteena oli saada tietoa mm. siitä, mikä edistää ja mikä taas heikentää hyvinvointia sekä millaisia ajatuksia Asiakasymmärrysvaiheeseen osallistuvilla henkilöillä on eläkkeelle siirtymisestä.