Terveenä eläkkeellä –hankkeessa hyödynnetään yhteiskunnallista markkinointia eläkkeelle siirtyvien henkilöiden terveyden edistämiseksi.

Toimintaympäristö **

Etelä-Savo on ikääntyvin maakunta, mikä näkyy myös niin, että maakunnan yleinen huoltosuhte on korkea 72,8 (koko maa 60,1). Hanke tukee maakunnan hyvinvointikertomuksessa yhdeksi painopisteeksi nostettua terveyttä ja hyvinvointia tukevien elintapojen edistämistä.

Tavoitteena on, että nykyistä suurempi osa yli 65 –vuotiaista säilyttää mahdollisimman pitkään hyvinvoinnin ja terveyden.
 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hanke vastaa Etelä-Savon maakuntastrategian (2016) tavoitetta "tukea kansalaisten omaa toimintaa hyvinvoinnin edistämiseksi ja luoda uusia toimintamalleja työhyvinvoinnin ja terveellisten elämäntapojen vahvistamiseksi."

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Eläkkeelle siirtyminen on hyvinvoinnin näkökulmasta sekä mahdollisuus että riski.
Lisääntynyt vapaa-aika ja työpaineiden poistuminen mahdollistavat omasta terveydestä huolehtimisen, mutta eläkkeelle siirtyminen on myös elämänmuutos, jossa taloudellinen tilanne ja sosiaaliset suhteet voivat muuttua ja tämä voi olla riski negatiiviselle elämäntavan muutokselle.

 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Päätoteuttajana on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Diakonia-ammattikorkeakoulu sekä Tanhuvaaran urheiluopisto. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Mikkelin, Savonlinnan ja Pieksämäen kaupungit, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut (Essote), Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Sosteri) sekä Etelä-Savon sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuki ry, Savonlinnan Seudun Kolmonen ry, Pieksämäen alueen sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuki ry ja Etelä-Savon liikunta ry.

Hankkeelle on nimetty projektiryhmä sekä ohjausryhmä. Molemmissa ryhmissä on monen alan asiantuntijoita.  Olennaista on, että yhteistyökumppanit ovat olleet jo hankesuunnitteluvaiheessa mukana. Tämä sitouttaa heitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseen. Hankkeen aikana yhteydenpito on suunnitelmallista sekä tavoitteellista - yhteinen työ on "avainteemana".

Tavoiteltu muutos

Pitkän aikavälin tavoitteena on, että nykyistä suurempi osa yli 65 -vuotiaista säilyttää mahdollisimman pitkään hyvinvoinnin ja terveyden ja palvelutarve pysyy mahdollisimman vähäisenä.

Toteutussuunnitelma

Terveenä eläkkeellä –hankkeessa hyödynnetään yhteiskunnallista markkinointia eläkkeelle siirtyvien henkilöiden terveyden edistämiseksi. Prosessin aikana mallinnetaan ehdotus eläkkeelle siirtyvien henkilöiden positiivista terveyskäyttäytymistä ylläpitävistä tai positiivista muutosta tuottavista interventioista ja niistä muodostuvasta muutosohjelmasta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Yhteistyökumppaneina hankkeen aikana on Savonlinnan kaupunki, Mikkelin kaupunki, Pieksämäen kaupunki, Sosteri ja Essote.

Ensisijaisena kohderyhmänä on näiden organisaatioiden +60 v. työntekijät. Asiakasymmärrystä koostettiin vaiheittain (webropol- kysely yhteistyökumppaneiden 60+ -työntekijöille sekä työpajatyöskentely).

Tavoitteena oli saada tietoa mm. siitä, mikä edistää ja mikä taas heikentää hyvinvointia sekä millaisia ajatuksia Asiakasymmärrysvaiheeseen osallistuvilla henkilöillä on eläkkeelle siirtymisestä.

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin tavoitteena on edistää ikääntyvien työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia. Positiivista terveyskäyttäytymistä ylläpitäviä tai positiivista muutosta tuottavia interventioita voi hyödyntää organisaation elämänvaihejohtamisen yhtenä työvälineenä. Olennaista on, että lähellä eläköitymistä olevat työntekijät huomioidaan yksilöllisine tarpeineen elämänvaihejohtamisessa. Tärkeää on myös hyödyntää ikäryhmälle jo olemassa olevia toimintoja, joista monet ovat organisaatioissa vielä käyttämätön voimavara.

Hankkeessa tavoiteltiin käyttäytymisen muutosta ja pitkäaikaista positiivista vaikutusta eläkkeelle jäämässä olevien terveyteen ja hyvinvointiin. Tämä tapahtui monipuolisten interventioiden kautta, yhteistyössä työnantajaorganisaatioiden kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamalli on suunniteltu erityisesti organisaatioille eläköityvien työntekijöiden työhyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemiseen. Toimintamalli edellyttää organisaatioiden sitoutumista elämänvaihejohtamiseen ja erityisesti eläköityvien työntekijöiden yksilöllistä huomioimista.

Hankkeen aikana toimintaympäristössä tapahtui paljon muutoksia Korona pandemian vuoksi 2019-2021. Tämä vaikutti erityisesti kohderyhmän saavutettavuuteen ja pakotti hankkeen muuttamaan suunniteltuja toimintatapoja. Toimintamallin käyttöönotossa onkin hyvä huomioida monikanavaisten interventioiden mahdollisuudet.

Yhteiskunnallisen markkinoinnin hyödyntäminen edellyttää perehtymistä markkinoinnin keinoihin ja teoriaan. Työhyvinvoinnin ja terveyden edistäminen organisaatioissa saattaisi saada uusia ulottuvuuksia menetelmää käyttämällä ja siten muuttaa kohderyhmän käyttäytymistä positiiviseen suuntaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Muutos ei vaadi aina uuden keksimistä, koska hyviä toimintoja on jo olemassa, jopa 90 prosenttia on jo jossain muodossa olemassa, kenties pieniä toimintatapojen muutoksia joudutaan tekemään. Päällekkäistä työtä tehdään paljon, jopa 80 prosenttia voitaisiin tehdä yhteisenä työnä, jolloin päällekkäinen työ poistuu. 60 prosenttia on jo olemassa olevia toimintoja ja nyt ne vaan kannattaisi tehdä eri tavalla. Olisi tärkeää pyrkiä löytämään uusia tapoja tehdä yhdessä töitä ja hyödyntää innovaatiota sekä kekseliäisyyttä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Hankkeen tulokset osoittavat, että osallistujien, niin organisaatioiden kuin yksilöidenkin, valmiudet työhyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen työuran viimeisinä vuosina vahvistuivat hankkeen aikana.