Terveydenhuollon kirjaamisosaamisen perustan vahvistaminen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (RRP, P4, I3)

Vahvistetaan kirjaamisen perusosaamista, sekä laadukkaan kirjaamisen merkityksen ymmärrystä terveydenhuollossa Moodle-kurssin avulla.

Toimintaympäristö

Terveydenhuollossa on kirjattava riittävät ja tarpeelliset asiakas- ja potilastiedot. Laissa säädetty  kirjaamisvelvoite koskee kaikkia terveydenhuollon ammattihenkilöitä.  Laadukas, riittävä ja ajantasainen kirjaaminen helpottaa potilastyötä, mahdollistaa tiedolla johtamisen ja vaikuttaa Varhan terveystoimialan rahoitukseen.

Yhdenmukaisen ja laadukkaan kirjaamisen varmistamiseksi rakennetaan terveydenhuollon kirjaamisen perusteet-verkkokurssi Varhan Moodle-ympäristöön.  Kurssin suorittavat vähintään kaikki Varhan uudet työntekijät jotka työssään tekevät kirjauksia potilasasiakirjoihin, mutta sitä suositellaan suoritettavaksi myös kaikille  pidempään potilastyötä tehneille.

 Kurssin rakentamisesta vastaa terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattori, mutta sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä Varhan tietojohtamisen kirjaamistiimin kanssa. 

Koska Varhassa on käytössä useita potilastietojärjestelmiä, kurssi pidetään yleisluontoisena eikä potilasjärjestelmäkohtaisia ohjeita anneta. Kurssin tietosisällön tulee palvella kaikkia terveydenhuollon ammattiryhmiä. Kurssin pohjana käytetään THL:n ja STM:n julkaisemia materiaaleja ja ohjeita sekä Varhan omia kirjaamisen ohjeita, jotka perustuvat edellä mainittuihin kansallisiin ohjeisiin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kirjaamista kehitetään osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). Hankkeessa organisaatioiden kirjaamiskäytäntöjen kehittämisellä tavoitellaan tiedontuotannon yhdenmukaistamista, joka yhtenäistää toimintakäytäntöjä asiakkaiden palveluissa ja näin mahdollistaa myös vertailukelpoisen tiedon tuottamisen toisiokäyttöön, kuten johtamis- ja tutkimustarkoituksiin. 

Toimintamallin tavoitteena on lisätä motivaatiota asianmukaiseen kirjaamiseen ja ymmärrystä laadukkaan kirjaamisen merkityksestä niin potilaalle, ammattilaiselle kuin toisiokäytössäkin.

Tarve kirjaamista ohjaavien, yhteisten periaatteiden esiin tuomisesta pohjautuu alueella vallitseviin kirjaviin kirjaamiskäytäntöihin. Yhtenäisiin käytäntöihin pääsemiseksi tulee kirjaamisen perustan osaamisen olla ensin hallussa. Sisällössä keskitytään erityisesti myös sellaisiin aihepiireihin jotka ovat tuottaneet enemmän potilaskanteluita ja -muistutuksia ja joihin on toivottu koulutusta. 

Varhan strategiassa yhtenä periaatteena on, että johtaminen ja päätöksenteko pohjautuu aina tietoon. Tämän mahdollistamiseksi tuotetun tiedon tulee olla laadukasta ja toteutettu yhtenäisiä toimintatapoja noudattaen.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vahvistamalla yhdenmukaista kirjaamista taataan laadukkaan ja yhdenmukaisen tiedon saatavuutta organisaation tiedolla johtamisen ja kustannusvaikuttavuuden tarpeisiin. Näin myös asiakkaille välittyy kuva yhdenmukaisesta ja tasalaatuisesta palvelusta. Laadukas ja yhdenmukainen kirjaaminen auttaa myös ammattilaista päivittäisessä työssä. 

Laadukas kirjaaminen mahdollistaa paremman tietopohjan ja terveydenhuollon potilastietojen toisiokäytön hyödyt. Potilastiedon hyödyntäminen entistä paremmin tilastoinnissa, tieteellisessä tutkimuksessa, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa, viranomaisten suunnittelu- ja selvitystehtävissä, viranomaisohjauksessa ja valvonnassa, opetuksessa ja tietojohtamisessa parantaa koko järjestelmän toimivuutta. Tällä on edelleen positiivisia vaikutuksia niin potilaan, potilasryhmien, yhteisöjen kuin yhteiskunnankin näkökulmasta tarkastellen. Anonymisoidulla tiedolla voidaan kehittää palveluja vastaamaan paremmin potilaiden tarpeita, mutta myös paikantaa ja korjata epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta luovia tai ylläpitäviä rakenteita yhteiskunnassa. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen
  • Terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattori - kurssin tietosisällön kokoaminen, kirjaamistiimin ehdottamien muutosten toteuttaminen
  • Tietojohtamisen kirjaamistiimi - kurssin tietosisällön tarkastaminen ja kommentointi
  • Mediamaisteri - kurssin visuaalinen ja tekninen toteutus
  • Hyvinvointialueen potilaskirjauksia tekevät ammattilaiset - kommentointi pilotointivaiheessa sekä myöhemmin jatkuvan ammattilaisten antaman palautteen pohjalta tehdyt mahdolliset muutokset sisältöön ja toteutukseen.
Tavoiteltu muutos

Terveydenhuollon kirjaamisen perusteet -kurssin tarkoituksena on edistää kirjaamisen perusosaamista sekä laadukkaan kirjaamisen merkityksen ymmärrystä hyvinvointialueella sekä tukea kansallisten kirjaamisohjeiden käyttöä. Tasalaatuinen kirjaaminen auttaa hyvinvointialuetta vahvistamaan kustannusvaikuttavuutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta.  Kun kirjaaminen noudattaa lainsäädäntöä, on yhdenmukaista, tasalaatuista sekä ajantasaista, edistää se asiakkaan sekä ammattilaisen oikeusturvaa ja potilaan tasa-arvoista hoitoa ja turvaa hoidon jatkuvuutta.

Muutoksen mittaaminen

Terveydenhuollon kirjaamisen perusteet - kurssin arvioinnin mittarina toimii kurssin julkaisun jälkeen sen suorittaneilta saatu palaute sekä  kurssin suoritusten lukumäärä niin suomen- kuin ruotsinkielisen version osalta. 

Toteutussuunnitelma

Kurssin toteutuksessa suunnitelmana oli, että ensin kurssi pilotoidaan ja julkaistaan ensin suomeksi. Myöhemmin julkaistiin ruotsinkielinen versio. Käännös toteutui Mediamaisterin toimesta ja käännöksen tarkisti Varhan tietojohtamisen Kirjaamistiimin suunnittelija joka puhuu äidinkielenään ruotsia.

Kurssin pääosiot ovat 

  • Kirjaamista ohjaava lainsäädäntö ja ohjeistukset
  • Kanta-palvelut parantavat hoidon laatua
  • Laadukas ja luotettava tieto on tiedon hyödynnettävyyden edellytys
  • Eettinen, selkeä ja asiallinen kirjaaminen on osa potilaan hyvää hoitoa
  • Kirjaamisen tietojärjestelmäosaaminen

Kurssin lopuksi on testaa osaamisesi -osio, joka tulee läpäistä kurssin suoritusmerkinnän saamiseksi. Kurssista siirtyy automaattisesti suoritusmerkintä Moodleen. 

 Kurssia toivotaan suoritettavaksi mahdollisimman laajasti mutta etenkin kaikkien uusien työntekijöiden osalta. Tämä varmistetaan tehokkaalla tiedottamisella. Kurssin julkaisun jälkeen asiasta tiedotettiin laajasti Varhan Intrassa sekä sähköpostijakelulla esihenkilöille, lääkäreille sekä kirjaamisvastaaville. Myös kirjaamiseen liittyvissä tilaisuuksissa on esitelty kurssia. Suoritusmääriä seurataan ja tarvittaessa laaditaan muistutustiedote Intraan. Esihenkilöitä kannustetaan seuraamaan oman yksikkönsä suoritusmääriä ja huolehtimaan että uudet työntekijät vähintään käyvät sen suorittamassa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

 Toimintamallin kohderyhmänä ovat potilaskirjauksia tekevät terveydenhuollon ammattilaiset. Kurssia pilotoitiin ennen laajempaa julkaisua muutamalla ammattilaisella ja heidän huomionsa otettiin huomioon viimeistelyssä. Kurssista kerätään jatkuvaa palautetta jonka pohjalta voidaan tehdä tarvittavia muutoksia jotta kurssi palvelisi entistä paremmin ammattilaisten tarpeita.