Terveydenhuollon kirjaamisosaamisen perustan vahvistaminen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (RRP, P4, I3)

Vahvistetaan kirjaamisen perusosaamista, sekä laadukkaan kirjaamisen merkityksen ymmärrystä terveydenhuollossa. 

Toimintaympäristö

Terveydenhuollossa on kirjattava riittävät ja tarpeelliset asiakas- ja potilastiedot. Laissa säädetty  kirjaamisvelvoite koskee kaikkia terveydenhuollon ammattihenkilöitä.  Laadukas, riittävä ja ajantasainen kirjaaminen helpottaa potilastyötä, mahdollistaa tiedolla johtamisen ja vaikuttaa Varhan terveystoimialan rahoitukseen.

Yhdenmukaisen ja laadukkaan kirjaamisen varmistamiseksi rakennetaan terveydenhuollon kirjaamisen perusteet-verkkokurssi Varhan Moodle-ympäristöön.  Kurssin suorittavat vähintään kaikki Varhan uudet työntekijät jotka työssään tekevät kirjauksia potilasasiakirjoihin, mutta sitä suositellaan suoritettavaksi myös kaikille  pidempään potilastyötä tehneille.

 Kurssin rakentamisesta vastaa terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattori, mutta sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä Varhan tietojohtamisen kirjaamistiimin kanssa. 

Koska Varhassa on käytössä useita potilastietojärjestelmiä, kurssi pidetään yleisluontoisena eikä potilasjärjestelmäkohtaisia ohjeita anneta. Kurssin tietosisällön tulee palvella kaikkia terveydenhuollon ammattiryhmiä. Kurssin pohjana käytetään THL:n ja STM:n julkaisemia materiaaleja ja ohjeita sekä Varhan omia kirjaamisen ohjeita, jotka perustuvat edellä mainittuihin kansallisiin ohjeisiin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kirjaamista kehitetään osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP). Hankkeessa organisaatioiden kirjaamiskäytäntöjen kehittämisellä tavoitellaan tiedontuotannon yhdenmukaistamista, joka yhtenäistää toimintakäytäntöjä asiakkaiden palveluissa ja näin mahdollistaa myös vertailukelpoisen tiedon tuottamisen toisiokäyttöön, kuten johtamis- ja tutkimustarkoituksiin. 

Toimintamallin tavoitteena on lisätä motivaatiota asianmukaiseen kirjaamiseen ja ymmärrystä laadukkaan kirjaamisen merkityksestä niin potilaalle, ammattilaiselle kuin toisiokäytössäkin.

Tarve kirjaamista ohjaavien, yhteisten periaatteiden esiin tuomisesta pohjautuu alueella vallitseviin kirjaviin kirjaamiskäytäntöihin. Yhtenäisiin käytäntöihin pääsemiseksi tulee kirjaamisen perustan osaamisen olla ensin hallussa. Sisällössä keskitytään erityisesti myös sellaisiin aihepiireihin jotka ovat tuottaneet enemmän potilaskanteluita ja -muistutuksia ja joihin on toivottu koulutusta. 

Varhan strategiassa yhtenä periaatteena on, että johtaminen ja päätöksenteko pohjautuu aina tietoon. Tämän mahdollistamiseksi tuotetun tiedon tulee olla laadukasta ja toteutettu yhtenäisiä toimintatapoja noudattaen.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vahvistamalla yhdenmukaista kirjaamista taataan laadukkaan ja yhdenmukaisen tiedon saatavuutta organisaation tiedolla johtamisen ja kustannusvaikuttavuuden tarpeisiin. Näin myös asiakkaille välittyy kuva yhdenmukaisesta ja tasalaatuisesta palvelusta. Laadukas ja yhdenmukainen kirjaaminen auttaa myös ammattilaista päivittäisessä työssä. Yhteiskunnallisella tasolla yhdenmukainen kirjaaminen parantaa tiedon vertailtavuutta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen
  • Terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattori - kurssin tietosisällön kokoaminen, kirjaamistiimin ehdottamien muutosten toteuttaminen
  • Tietojohtamisen kirjaamistiimi - kurssin tietosisällön tarkastaminen ja kommentointi
  • Mediamaisteri - kurssin visuaalinen ja tekninen toteutus
Muutoksen mittaaminen

Seurataan verkkokurssin suoritusmääriä. (Täydentyy)

Toteutussuunnitelma

Tiedottaminen intrassa (tiedotteet, kirjaamisen sivusto) sekä kirjaamiskokouksissa muistuttelu kurssista. (Täydentyy)

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

(Täydentyy) Toimintamallin kohderyhmänä ovat potilaskirjauksia tekevät ammattilaiset sekä alueen väestö. 

-Hoidon laadun ja potilasturvallisuuden paraneminen laadukkaamman kirjaamisen pohjalta

-Verkkokurssin pilotointi

-Palautteen kerääminen kurssista