Terveydenhuollon kirjaamisosaamisen perustan vahvistaminen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (RRP, P4, I3)

Vahvistetaan kirjaamisen perusosaamista, sekä laadukkaan kirjaamisen merkityksen ymmärrystä terveydenhuollossa Moodle-kurssin avulla.

Toimintamallin nimi
Terveydenhuollon kirjaamisosaamisen perustan vahvistaminen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (RRP, P4, I3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Vahvistetaan kirjaamisen perusosaamista, sekä laadukkaan kirjaamisen merkityksen ymmärrystä terveydenhuollossa Moodle-kurssin avulla.

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Jaana Numminen

Luotu

29.09.2023

Viimeksi muokattu

03.06.2025
Ratkaisun perusidea

Terveydenhuollon kirjaamisen peruskurssi on kaikille Varhalaisille potilastyötä tekeville ammattilaisille avoin, digitaalinen ja saavutettava itsenäisesti opiskeltava kokonaisuus Moodlessa. Kurssilla voidaan tavoittaa kaikki Varhan potilastyötä tekevät ammattilaiset ja opiskelijat.  Kurssi on toteutettu sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Vastaavaa terveydenhuollon kirjaamisen peruskurssia ei ole ollut aiemmin Varhassa tarjolla. Kirjaamisen peruskurssi kokoaa eri lähteistä saatavilla olevaa tietoa yhteen ja konkretisoi niitä helposti omaksuttavaan muotoon.

Toimintaympäristö

Terveydenhuollossa on kirjattava riittävät ja tarpeelliset asiakas- ja potilastiedot. Laissa säädetty  kirjaamisvelvoite koskee kaikkia terveydenhuollon ammattihenkilöitä.  Laadukas, riittävä ja ajantasainen kirjaaminen helpottaa potilastyötä, mahdollistaa tiedolla johtamisen ja vaikuttaa Varhan terveystoimialan rahoitukseen.

Yhdenmukaisen ja laadukkaan kirjaamisen varmistamiseksi rakennettiin terveydenhuollon kirjaamisen perusteet-verkkokurssi Varhan Moodle-ympäristöön.  Kurssin suorittavat vähintään kaikki Varhan uudet työntekijät jotka työssään tekevät kirjauksia potilasasiakirjoihin, mutta sitä suositellaan suoritettavaksi myös kaikille  pidempään potilastyötä tehneille.

 Kurssin rakentamisesta on vastannut terveydenhuollon kirjaamiskoordinaattori, mutta sitä on tehty tiiviissä yhteistyössä Varhan tietojohtamisen kirjaamistiimin kanssa. 

Koska Varhassa on käytössä useita potilastietojärjestelmiä, kurssi on pidetty yleisluontoisena eikä potilasjärjestelmäkohtaisia ohjeita ole annettu. Kurssin tietosisällön tulee palvella kaikkia terveydenhuollon ammattiryhmiä. Kurssin pohjana on käytetty THL:n ja STM:n julkaisemia materiaaleja ja ohjeita sekä Varhan omia kirjaamisen ohjeita, jotka perustuvat edellä mainittuihin kansallisiin ohjeisiin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

 Toimintamallin kohderyhmänä ovat potilaskirjauksia tekevät terveydenhuollon ammattilaiset. Kurssia pilotoitiin ennen laajempaa julkaisua muutamalla ammattilaisella ja heidän huomionsa otettiin huomioon viimeistelyssä. Kurssista kerätään jatkuvaa palautetta jonka pohjalta voidaan tehdä tarvittavia muutoksia jotta kurssi palvelisi entistä paremmin ammattilaisten tarpeita.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kurssin voi suorittaa lyhyessä ajassa kuka tahansa potilastyötä tekevä Varhan ammattilainen joustavasti silloin, kun itselle sopii. Kurssin suorituksen voi myös keskeyttää ja jatkaa myöhemmin. Näin mahdollisimman monella on mahdollisuus sen suorittamiseen hektisen potilastyön lomassa. Kurssille on koottu kattavasti myös linkkejä eri tietolähteisiin, jolloin lisätiedon etsiminen on helpompaa ja nopeampaa. Varhan tietojohtamisen palveluiden kirjaamistiimin suunnittelijat ylläpitävät ja päivittävät kurssin sisältöä tarvittaessa. 

Materiaali on vapaasti Varhalaisten käytössä, mutta sitä ei saa jakaa organisaation ulkopuolelle sellaisenaan eikä käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. 

Kurssin suoritusten juurruttaminen osaksi pysyvää toimintaa, etenkin uusien työntekijöiden perehdytyksessä, vaatii jatkuvaa kurssin markkinointia Varhassa ja tavoitteena on, että se kirjattaisiin osaksi jokaisen toimintayksikön perehdytyssuunnitelmaa sekä opiskelijaohjausta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kurssin suomenkielinen versio julkaistiin joulukuussa 2024 ja ruotsinkielinen helmikuussa 2025.

3.6.2025 mennessä kurssin on suorittanut yli 1230 henkeä ja siitä saatu palaute on ollut pääosin positiivista. Asteikolla 1-5 ( 1= heikko, 5=erinomainen) kysyttäessä kokonaisarvosanaa kurssista, valtaosa on antanut arvosanaksi 4. Toiseksi eniten on annettu arvosanoja 5 ja kolmanneksi eniten arvosanaa 3. Kurssin hyödyllisyydestä arvosanat jakautuvat edellä samoin kuin edellä mainitut. 

Vapaassa palautteessa kurssia on pidetty hyvänä kertauksena, tiiviinä ja selkeänä kokonaisuutena ja pääosin palautteet olleet positiivisia. Kiitosta on tullut myös siitä, että kurssille on koottu hyvin kattavasti linkkejä eri tiedon lähteille joista ammattilainen voi halutessaan hakea lisätietoa. 

Kritiikissä/kehittämisehdotuksissa on toivottu enemmän konkreettisempia esimerkkejä kirjaamisesta tai osa vastaajista on pitänyt kurssilla mainittuja asioita itsestään selvinä, jo koulussa opittuina asioina. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kurssin sisältöä kootessa ensimmäisenä tuli miettiä kurssin tarkoitus, laajuus ja kohderyhmä. Koska kurssi on tarkoitettu hyvin laajasti eri ammattiryhmille sekä eri potilastietojärjestelmiä käyttäville, haasteena oli saada asiat esitettyä niin, että kaikki voivat niitä soveltaa. Siitä syystä myöskään tarkkojen konkreettisten kirjaamisohjeiden antaminen ei ollut tässä tilanteessa mahdollista, etenkin kun kurssi haluttiin pitää mahdollisimman lyhyenä.

Vinkkejä kurssin sisällöksi saatiin Pirkanmaan hyvinvointialueelta, jossa on toteutettu jo aiemmin vastavanlainen kurssi. Itse sisältö kuitenkin tuotettiin itse.  Kurssin toteuttamisessa vaadittiin vahvaa kirjaamisosaamista minkä vuoksi Kirjaamistiimin jäsenien asiantuntemusta hyödynnettiin laajasti. Tuli olla tiedossa se, miten nimenomaan Varhassa kansallisia ohjeita sovelletaan. Kurssin tekniseen ja visuaaliseen toteutukseen tarvittiin palvelumuotoilun ja Moodlen käytön asiantuntijoita jotta siitä saatiin mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja saavutettava.

Kansikuva
varhan, Kestävän kasvun Varsinais-Suomi ja Euroopan Unionin rahoittama, Next Generation Eu- logot

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt