Terveys- ja hoitosuunnitelma (tehosu)–toimintamalli ja -työväline
Terveys -ja hoitosuunnitelma (tehosu) laaditaan potilaan hoitoon osallistuvien ammattilaisten toimesta yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Tehosua voidaan tarkastella ja hyödyntää perusterveydenhuollossa sekä erikoissairaanhoidossa.
Toimintamalli on käytössä koko hyvinvointialueen vastaanottopalveluissa. Terveys- ja hoitosuunnitelmien (tehosujen) hyödyntäminen on kuitenkin mahdollista myös sairaalapalveluissa koko hyvinvointialueella.
Terveydenhuoltolaki ja potilasasiakirja-asetus edellyttävät tekemään kiireettömissä hoidoissa tehosun. Pirkanmaan hyvinvointialueella tehosujen teko on ollut vaihtelevaa, joten uudella työvälineellä pyritään tukemaan suunnitelmien systemaattisempaa tekoa.
Koulutuksia ja tehosu-sisältöjä on ollut kehittämässä ammattilaisia eri Pirkanmaan asiointikunnista. Työryhmät ovat koostuneet lääkäreistä, hoitajista ja sote-palveluiden kehittäjistä.
Pitkäaikais- ja monisairaille on tehty tehosut, jotka päivitetään sovittujen käytäntöjen mukaisesti. Suunnitelmalla tavoitellaan potilaslähtöisempää ja sujuvampaa hoitoa.
Kohderyhmänä ovat kaikki tehosua haluavat ja tarvitsevat potilaat. Tehosuista hyötyvät erityisesti pitkäaikais- ja monisairaat potilaat sekä monipalveluasiakkaat.
Potilas on tehosun keskiössä. Tehosun tulee vastata potilaan tarpeisiin.