Terveys- ja hoitosuunnitelma (tehosu)–toimintamalli ja -työväline

Terveys -ja hoitosuunnitelma (tehosu) laaditaan potilaan hoitoon osallistuvien ammattilaisten toimesta yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa. Tehosua voidaan tarkastella ja hyödyntää perusterveydenhuollossa sekä erikoissairaanhoidossa.

Toimintaympäristö

Toimintamalli on käytössä koko hyvinvointialueen vastaanottopalveluissa. Terveys- ja hoitosuunnitelmien (tehosujen) hyödyntäminen on kuitenkin mahdollista myös sairaalapalveluissa koko hyvinvointialueella.  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Terveydenhuoltolaki ja potilasasiakirja-asetus edellyttävät tekemään kiireettömissä hoidoissa tehosun. Pirkanmaan hyvinvointialueella tehosujen teko on ollut vaihtelevaa, joten uudella työvälineellä pyritään tukemaan suunnitelmien systemaattisempaa tekoa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tehosu tukee potilaan omahoitoa ja edistää ammattilaisten välistä yhteistyötä. Työväline kannustaa tehosujen tekoon ja helpottaa erityisesti pitkäaikais- ja monisairaiden hoidon koordinointia. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Koulutuksia ja tehosu-sisältöjä on ollut kehittämässä ammattilaisia eri Pirkanmaan asiointikunnista. Työryhmät ovat koostuneet lääkäreistä, hoitajista ja sote-palveluiden kehittäjistä. 

Tavoiteltu muutos

Pitkäaikais- ja monisairaille on tehty tehosut, jotka päivitetään sovittujen käytäntöjen mukaisesti. Suunnitelmalla tavoitellaan potilaslähtöisempää ja sujuvampaa hoitoa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat kaikki tehosua haluavat ja tarvitsevat potilaat. Tehosuista hyötyvät erityisesti pitkäaikais- ja monisairaat potilaat sekä monipalveluasiakkaat. 

Potilas on tehosun keskiössä. Tehosun tulee vastata potilaan tarpeisiin. 

Ratkaisun perusidea

Pirkanmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön terveys- ja hoitosuunnitelmien (tehosujen) laadintaan uusi tehosu-työväline (potilastietojärjestelmissä nimellä Tehosu). Työvälineen tavoitteena on helpottaa erityisesti ensimmäisen tehosun tekemistä tarjoamalla valmiita fraaseja sairaus- ja taustatietoihin perustuen.  

Työväline mahdollistaa rakenteellisen ja systemaattisen tehosun laadinnan, päivityksen ja tarkastelun potilastietojärjestelmästä riippumatta. Työvälineen käytöstä on hyötyä erityisesti pitkäaikais- ja monisairaiden sekä monipalveluasiakkaiden hoidon koordinoinnissa ja hoidon jatkuvuuden turvaamisessa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Käyttöönottokoulutukset vastaanottopalveluihin on pidetty 9/2023-3/2024 välillä.​ Koulutukset järjestettiin pääasiassa 1,5 tunnin mittaisina lähikoulutuksina. Lisäksi on tarjolla etäkoulutusta omaan yksikköön. Käyttöönottokoulutukset ovat kohdennettu lääkäreille ja hoitajille.  

Integraatiot eri potilastietojärjestelmiin ovat osittain vielä kesken. Osassa yksiköistä integraatio on jo valmiina, ja muita edistetään parhaillaan. Kaikilla yksiköillä on kuitenkin pääsy järjestelmään erillisen ohjeen mukaan.