Terveysasemien muutoksen tukeminen vertaisvalmennuksella I
Tulevalla Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen 12 terveysaseman työntekijöiden ja lähiesihenkilöiden toiminnan muutokseen liittyvän osaamisen hyödyntäminen 9 muun terveysaseman muutoksissa, joiden tavoitteena on T3 < 7 vuorokautta.
Oivalla ja ymmärrä
Saatavuus < 7vrk hoitoon
Monisairaat asiakkaat tarvitsevat moniammatillista hoitoa, väetön ikääntyminen
Uudisrakentamista; vanhoilla toimintatavoilla ei voida toimia pienemissä tiloissa
Samalla rahalla on tuotettava enemmän ja vaikuttavampaa hoitoa
Henkilöstön saatavuus on vaikeutunut
Välimatkat ovat pitkiä
Strateginen tavoite: hyvinvoiva pohjois-karjalainen
Terveysasemista osa on jo siirtynyt toteuttamaan moniammatillista toimintamallia, jossa asiakasryhmät segmentoidaan tarpeiden mukaisesti ja asiakkaan asian ratkaisu pyritään aloittamaan ensimmäisen yhteydenoton aikana. Terveysasemien tilanne vaihtelee; osalla asemilla asiakas saa tarvettaan vastaavaa tukea ja hoitoa jopa samana päivänä kiireettömässäkin asiassa, osa asemista on jonoutunut. Toimintatavat asiakkaan tarpeisiin vastaamiseksi ensimmäisen yhteydenoton aikana vaihtelevat.
Terveysasemat ovat hyvin erilaisia väestöpohjaltaan, palveluiden laajuudelta sekä tila- ja henkilöstöresursseiltaan. Osassa asemia on vakiintunut tapa lähteä ratkaisemaan asiakkaan asiaa mahdollisimman pitkälle moniammatillisen tiimin avulla jo ensimmäisessä yhteydenotossa. Osa asemista toteuttaa perinteisempää hoidon tarpeen arviota, jonka jälkeen asiakas ohjautuu seuraavalle ammattilaiselle joko fyysiselle vastaanotolle, etävastaanotolle, konsultoitavaksi tai esim. tutkimuksiin. Kehittäminen terveysasemilla on perinteisesti tapahtunut hankkeiden kautta tai kehittämispäivinä. Kehittäminen on nähty omasta työstä erillisenä kokonaisuutena ei niinkään päivittäiseen työskentelyyn kuuluvana. Päivittäisjohtamisen rakenteissa ei aikaisemmin ole huomioitu jatkuvan kehittämisen ja parantamisen lähtökohtaa, joten menetelmiä ja rakenteita tällaiselle ei ole ollut käytössä tai käyttö on ollut riippuvainen terveysaseman lähijohdon näkökulmasta asiaan.
Palvelualuejohto, vastuualuejohto, kehittäjäylilääkäri, kehittämisasiantuntija, hankejohto, terveysasemien lähijohto, vertaisvalmentajat.
Moniammatillista toimintaa asiakkaan asian ratkaisemiseksi. Asiakkaan pompottelun vähentäminen. Jatkuvan parantamisen rakenne ja kehittäminen osana työtä.
Mittarit kolmas vapaa aika (T3) ammattiryhmittäin.
Odotusaika varhaisimmasta kontaktista toteutuneeseen käyntiin kaikki yhteystavat huomioiden.
Moniammatillisuuden toteutuminen asiakkaan yhteydenotossa ja sen jälkeen.
Jonot
Asiakas- ja henkilöstölähtöisen kehittämisen rakenne ennen ja jälkeen.
Asemien henkilöstöä risteytetään niin että jo muutoksen läpikäyneet työntekijät tulevat työskentelemään asemille ja tekevät rinnalla työtä määriteltyihin kehittymiskohteisiin liittyen.
Terveysasemilla toimivat ammattilaiset ja lähiesihenkilöt; sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, lähihoitajat, lääkärit, fysioterapeutit.
Osallistavia työpajoja, osallistuminen päivittäiseen työntekoon ja haastattelu. Kysely henkilöstölle.
Kuvittele ja kokeile
Jyväskylän laatuvastaavaverkosto