Terveyskioskitoiminta ammattikoululaisille nuorille

Terveyskioski on maksuton ja innovatiivinen matalankynnyksen terveydenedistämisen palvelupiste.  Se takaa tasa-arvoisen palvelun nuorten toimintaympäristössä, tehostaa toimijoiden resurssien käytön tarpeen mukaiseksi ja mahdollistaa riskiryhmien hakeutumisen tuen piiriin.

Toimintaympäristö **

Ammattikoulunuorten terveyskäyttäytymistä (Varjonen ym. 2014, Andersen ym. 2015, Bannink ym. 2015, Borodulun ym. 2015, Hankonen ym. 2017, Van der Vlis ym. 2017, Horváth ym. 2018 & Kestilä ym. 2019) ja terveyden edistämisen keinoja ammattikouluissa (Wiss ym. 2016, Fagerlund-Jalokinos ym. 2017) on tutkittu kansainvälisesti melko laajalti ja kansallisesti etenkin terveyden edistämisen keinoja.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) Kouluterveyskyselyn (2019) mukaan ammattikoululaiset käyttävät muita toisen asteen opiskelijoita enemmän tupakkatuotteita ja muita päihteitä. Heillä on tutkitusti enemmän myös terveyteen liittyviä haasteita, muun muassa mielenterveysongelmia. Ammattikoulunuoret kokevat lisäksi terveytensä huonommaksi kuin muut toisen asteen opiskelijat (Andersen ym. 2015, Hietanen-Peltola & Korpilahti 2015, Hankonen ym. 2017, Horvárth ym. 2018, Kestilä ym. 2019).

Koska ammattikoululaiset käyttävät päihteitä selvästi runsaammin ja he kokevat terveytensä heikommaksi kuin muut toisen asteen opiskelijat, on päihteiden käytön ehkäisyyn ja käytön lopettamiseen tarkoitettujen toimien kohdistaminen juuri tähän kohderyhmään perusteltua. Tällä voidaan kaventaa yhteiskunnassa esillä olevia terveyseroja, edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä lisätä nuorten osallisuutta omaan terveyteen liittyvissä toimenpiteissä ja valinnoissa.

Kun tähdätään nuorten päihteiden käytön vähentämiseen, vaikuttavinta on järjestää konkreettista, monipuolista ja osallistavaa toimintaa nuorille tutuissa ympäristöissä, kuten koulussa (Andersen ym. 2015, Hankonen ym. 2017, Van der Vlis ym. 2017, Wiss ym. 2017 & Horváth ym. 2018). Toimintamallien tulee olla innovatiivisia ja perustua nuorten tarpeisiin ja toiveisiin. Niiden tulee olla helposti saatavilla olevia, matalankynnyksen, palveluja. Kustannustehokkainta on järjestää toimintaa, joka painottuu terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn. Ideaalitoiminnassa korostuu eri toimijoiden tiivis yhteistyö.

Haasteiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä ja ennaltaehkäisevässä työssä on tunnistettu kohderyhmän tavoittamisen ja osallistamisen haasteet, interventioiden implementointi käytäntöön ja niissä saavutettujen tulosten pysyvyyden varmentaminen sekä johtaminen. Terveyskioski on maksuton ja innovatiivinen matalankynnyksen terveydenedistämisen palvelupiste.  Se takaa tasa-arvoisen palvelun nuorten toimintaympäristössä, tehostaa toimijoiden resurssien käytön tarpeen mukaiseksi ja mahdollistaa riskiryhmien hakeutumisen tuen piiriin.

Terveyskioskitoiminnalla on mahdollista saada aikaan muutoksia nuoren tietotasossa, hyvinvoinnissa ja asenteissa, myös pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Intervention aikaansaamat muutokset eivät välttämättä ole suuria, mutta pienikin muutos on askel parempaan päin, myös kansanterveydellisestä näkökulmasta tarkasteltuna. Tutkitusti parhaiten toimivat sellaiset interventiot, jotka yhdistävät monipuolisesti eri lähestymistapoja pyrkien lisäämään nuorten tietoisuutta ja taitoja. Tehokkaiden ja vaikuttavien interventioiden toteuttamisessa on myös keskeistä ymmärtää, mitkä asiat vaikuttavat nuoren elintapavalintoihin ja hyvinvointiin. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) Kouluterveyskyselyn (2019) mukaan ammattikoululaiset käyttävät muita toisen asteen opiskelijoita enemmän tupakkatuotteita ja muita päihteitä. Heillä on tutkitusti enemmän myös terveyteen liittyviä haasteita, muun muassa mielenterveysongelmia. Ammattikoulunuoret kokevat lisäksi terveytensä huonommaksi kuin muut toisen asteen opiskelijat. 

Terveyserot kasvavat, ja ammattikoululaiset ovat riskiryhmässä mm. elintapoihin (erityisesti nikotiinituotteet, päihteet) ja mielenterveysongelmiin liittyen. Syrjäytymisen ja sairastuvuuden, myös kuolleisuuden, uhka kasvavat tämän myötä. 

Ammattikoululaiset tarvitsevat tietoa ja tukea hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Terveyskioskitoiminnalla on mahdollista saada aikaan muutoksia nuoren tietotasossa, hyvinvoinnissa ja asenteissa, myös pitkällä aikavälillä tarkasteltuna kansanterveydellisestä näkökulmasta tarkasteltuna. Terveyskioskitoiminnassa mahdollistuu monitahoinen yhteistyö terveyspalvelujen tuottajien, eri ammattilaisten ja sote-alan opiskelijoiden kesken. Opiskelijoille taataan toiminnallinen oppimisympäristö ammattilaisten ohjauksessa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas:

Ammattikoululaiset nuoret tarvitsevat oikea-aikaista, maksutonta ja omaan toimintaympäristöönsä integroitua hyvinvointipalvelukokonaisuutta. Nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi on tärkeää järjestää matalankynnyksen palveluja, joihin nuori voi esimerkiksi kouluajallaan osallistua ilman erillistä ajanvarausta, anonyymisti. Ammattikoululaiset tarvitsevat tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin vaikuttavista tekijöistä. Nuorille kohdennetun kartoituksen mukaan eri ammattiryhmien antamalla tiedolla ja toteuttamalla toiminnalla saavutetaan paras hyöty. Ammattikoululaiset kokevat tarvitsevat tietoa elintapoihin, erityisesti ravitsemukseen, päihteisiin ja liikkumiseen, liittyen sekä mielenhyvinvoinnin ylläpitämiseen. Terveyskioskitoiminnassa näihin kaikkiin pystytään vastaamaan eri toimijatahojen tiiviillä yhteistyöllä ja kioskitoimintaa teemoittamalla. 

Terveyskioskitoiminta tuo uudenlaisen, kouluympäristöön integroidun, mahdollisimman monet ammattikoululaiset tavoittavan toimintakonseptin ammattikoululaisille. Toiminnan avulla pyritään lisäämään nuorten terveystietoutta ja edistämään heidän terveyttään monipuolisesti. 

Ammattilaiset:

Terveyskioskitoiminta on ammattilaisvetoinen hyvinvointipalvelu. Toiminnan tuottajina toimivat Turun ammattikorkeakoulun sote-alan opettajat ja asiantuntijat, Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen terveydenedistämisen asiantuntija sekä Turun ammattikorkeakoulun sote-alan opiskelijat.

Nuorten parissa toimivat ammattilaiset tarvitsevat tietoa nuorten terveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Uudenlaisten toimintamallien avulla tietoa voidaan saada monipuolisesti. Terveyskioskitoiminta lisää ammattilaisten käsityksiä nuorten parissa toimimisesta, nuorten terveydestä, elintavoista sekä elämänhallintaan liittyvistä asioista. Opiskelijayhteistyöllä varmistetaan tulevaisuuden ammattilaisten osaaminen ja mahdollistetaan toiminnallinen, autenttinen oppimisympäristö opiskelijoille. Sote-alan opetus tarvitsee työelämäyhteistyötä - innovaatiopedagogiikka toteutuu terveyskioskitoiminnassa esimerkillisesti. 

Organisaatio:

Ammattikoulu hyötyy monialaisesta eri järjestöjen ja organisaatioiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä saaden maksuttoman palvelukokonaisuuden kouluympäristöön. Kouluterveydenhoitajan ja kuraattorin palvelujen lisäksi kouluihin tarvitaan matalankynnyksen hyvinvointia tukevia toimintoja. Ammattikoululaisten terveystiedon tunnit ovat vähäisiä ja ne pidetään usein liikuntatuntien yhteydessä. Terveyskioski tuo lisäresurssin opiskelijoiden terveystiedon oppimiseen ja siten hyvinvoinnin monipuoliseen tukemiseen. Kioskin "pystyttäminen" ei vaadi resurssia kouluilta. Terveyskioskitoiminta tukee lisäksi päihteetön kouluympäristö -ideologiaa omalla panostuksellaan. 

Yhteiskunta:

Yhteiskunnan voimavarat ja taloudelliset resurssit nuorten terveyden edistämiseen ovat rajalliset. Kansanterveyden ja syrjäytymisriskin kannalta nuorille suunnattuja terveyspalveluja ja ennaltaehkäisevää työtä ja toimintaa tulisi lisätä. Matalankynnyksen terveyspalvelut ovat kustannustehokkaita ratkaisuja tähän. Terveyskioskitoiminnalla voidaan saavuttaa terveysvaikutuksia jo lyhyellä aikavälillä, lisäämällä kontakteja ammattikoululaisiin ja integroimalla terveyskioskin nuorten kouluympäristöön saavutetaan parhaat tulokset. Palvelujen tulee lisäksi olla helposti saatavilla ja nuorille sekä koululle maksuttomia kustannushyödyn saavuttamiseksi. Terveyskioskitoiminnalla voidaan tarjota tasa-arvoiset terveyspalvelut alueen ammattikoululaisille. Terveyskioskitoiminta on nuoria osallistavaa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Terveyskioskitoiminnan kehittäjinä toimivat Turun ammattikorkeakoulu ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys. Toiminta on osa STM:n rahoittamaa kolmevuotista ANKKURI-hanketta, jossa mukana ovat Turun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu, Turun ammatti-instituutti, Ehyt ry ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistys. Toimijat ovat sitoutuneet toimintaan.

Terveyskioskissa toimivat alan ammattilaiset yhteistyössä ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa. Se tullaan toteuttamaan kaikissa Turun ammatti-instituutin koulutaloissa säännöllisesti, sovittuina ajankohtina. 

Tavoiteltu muutos
  1. Ammattikoululaiset osallistuvat aktiivisti terveyskioskeihin.
  2. Ammattikoululaisten tietotaso esimerkiksi päihteiden ja nikotiinituotteiden käytöstä ja käytön riskeistä lisääntyy.
  3. Ammattikoululaiset tiedostavat terveyteen liittyviä tekijöitä ja osaavat huolehtia itsestään.
  4. Ammattikoululaisten elintavat kohenevat.
  5. Ammattikoululaiset kokevat terveydentilansa paremmaksi kuin ennen, mikä heijastuu yleiseen hyvinvointiin ja selviytymiseen arjesta.
  6. Ammattikoululaiset tietävät, mistä he voivat hakea ja saada apua ja tukea.
  7. Ammattikorkeakouluopiskelijat oppivat toiminnallisen terveydenedistämisen menetelmiä.
  8. Ammattikorkeakouluopiskelijoiden tietotaso nuorten terveydenedistämisestä ja terveydenedistämisen keinoista lisääntyy.
  9. Ammattikorkeakouluopiskelijat osaavat soveltaa teoriatietoa terveyskioskitoiminnassa.
  10. Ammattikouluyhteisö on tyytyväinen terveyskioskitoiminnan toteutukseen ja toiminta juurrutetaan pysyväksi malliksi ammattikoulun eri yksikköihin. 
Muutoksen mittaaminen
  1. Ammattikoululaisten osallistumista terveyskioskitoimintaan voidaan mitata laskemalla kävijämäärät. Kävijämäärien lisäksi nuoret voidaan osallistaa esimerkiksi kilpailuun, jonka vastauslomakkeet voidaan laskea kuinkin kerran jälkeen.
  2. Ammattikoululaisten tietotasoon on ANKKURI-hankkeessa kehitetty terveystietotesti, jota voidaan tässä toiminnassa käyttää. 
  3. Ammattikoululaisten tietotasoon on ANKKURI-hankkeessa kehitetty terveystietotesti, jota voidaan tässä toiminnassa käyttää.
  4. Ammattikoululaisten elintapoja, päihteiden käyttöä ja koettua terveyttä voidaan seurata mm. THL:n Kouluterveyskyselyllä (yleisesti). Nuoria haastattelemalla saadaan myös laadullista tietoa elintavoista ja päihteiden käytöstä sekä koetusta terveydestä.
  5. Ammattikoululaisten elintapoja, päihteiden käyttöä ja koettua terveyttä voidaan seurata mm. THL:n Kouluterveyskyselyllä (yleisesti). Nuoria haastattelemalla saadaan myös laadullista tietoa elintavoista ja päihteiden käytöstä sekä koetusta terveydestä.
  6. Terveyskioskitoiminnassa nuorille jaetaan tietoa alueen hyvinvointipalveluista, nuorten kanssa keskustellaan ja varmistetaan, että heillä on tieto ja rohkeus hakea lisäapua omaan tilanteeseensa.
  7. Ammattikorkeakouluopiskelijat laativat tavoitteet toiminnalle ja omalle oppimiselleen. Toiminnan päätyttyä nämä läpikäydään laadullisin ryhmäkeskusteluin.
  8. Ammattikorkeakouluopiskelijat laativat tavoitteet toiminnalle ja omalle oppimiselleen. Toiminnan päätyttyä nämä läpikäydään laadullisin ryhmäkeskusteluin.
  9. Ammattikouluilta kerätään sekä määrällistä (palautekyselylomake) että laadullista palautetta (suulliset kysymykset) terveyskioskitoiminnasta.

Kaikki tulokset raportoidaan ja niitä käytetään toiminnan kehittämisessä.

Toteutussuunnitelma

Terveyskioskitoiminnan tulee olla säännöllistä, ammattikouluympäristöön integroitu ja  juurrutettu  hyvinvointipalvelu. Se tulee saada osaksi koulun toimintakulttuuria.

Turun ammattikorkeakoulun tulee sitoutua opiskelijayhteistyöhön toiminnan mahdollistamiseksi.

Toimijoiden tulee tehdä tiivistä yhteistyötä Terveyskioskissa.

Terveyskioskin teemojen tulee jatkossakin perustua nuorten tarpeisiin ja toiveisiin, jotta Terveyskioskilla käydään ja se koetaan hyödylliseksi.

Ammattikoulun muun toiminnan ja annetun terveystiedon tulee olla yhtenevää Terveyskioskitoiminnasta saadun tiedon kanssa. Tiedon pitää olla uskottavaa ja nuorten tasolla "annettua".

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Ammattikoululaisten hyvinvoinnista, elintavoista ja terveyskäyttäytymisestä on melko runsaasti tietoa. Työryhmämme on laatinut kaksi systemoitua kirjallisuuskatsausta aiheesta ja hyödyntänyt tätä tietoa kaikessa toiminnassa, mitä nuorten parissa tehdään. Myös Kouluterveyskyselyn (2019) aineistoa on hyödynnetty tietopohjan kartuttamiseksi. 

Työryhmä on koonnut "ammattilaisraadin" ja "nuortenraadin" Terveyskioskitoiminnan tarvelähtöisuuden takaamiseksi. Terveyskioski toimii nuorilta esiin tulleiden tarpeiden ja toiveiden mukaisin teemoin. Teemoitteluun on lisätty lisäksi Kouluterveyskyselyn (2019) tietojen pohjalta olennaisia osa-alueita mm. nikotiinituotteiden käyttöön liittyen. Nuoret ja heidän parissaan työskentelevät ammattilaiset on osallistettu toiminnan suunnitteluun ja heidät tullaan osallistamaan myös toiminnan kehittämiseen säännöllisesti mm palautteiden avulla. "Nuortenraati"-toiminta jatkuu koko ANKKURI-hankkeen ajan.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Terveyskylässä tullaan toteuttamaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin toimintoja erityisesti nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi (mm. nuuskanäyttely, "nuuskakoktailit", terveysmittaukset, pillujuoksu).

Terveyskylässä hyödynnetään myös EHYT ry:n toimintamalleja (Päihdeilmiö- ja Nuuska-agenttimallien soveltaminen).

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden Osaamisen kehittämisessä hyödynnetään Turun ammattikorkeakoulun opiskelijatyönä toteutettua NUOTe: Nuoret, nikotiini ja terveys -projektin verkkokoulutustuotosta. 

Liitteet
Kuva
Nuuskanäyttely
Ratkaisun testaaminen

Terveyskioskitoiminta käynnistyy Turun ammatti-instituutin koulutaloissa huhtikuussa 2020 ja toimintaa jatketaan vuoden 2022 loppuun säännöllisesti.

Ratkaisun perusidea **

Terveyskioskitoiminnan ideana on tarjota nuorten tarpeisiin ja alueelliseen hyvinvointi- ja sivistystoimen ydintoimintaan perustuva palvelukokonaisuus. Terveyskioski on kohderyhmän päivittäiseen ympäristöön sijoitettu ammattilaisvetoinen terveydenhuollon palvelupiste. Terveyskioskitoiminnassa kaikkiin maksuttomiin palveluihin pääsee ilman erillistä ajanvarausta.

Terveyskioskipalvelu tehostaa eri toimijoiden resurssien käyttöä asiakastarpeen mukaiseksi, palveluiden saatavuutta ja mahdollistaa erityisesti riskiryhmien hakeutumisen tuen piiriin. Terveyskioskitoiminta edistää myös kustannuskehityksen hallintaa varhaisella puuttumisella ja on tehokas lisäresurssi nuorten hyvinvoinnin ylläpitämiseen liittyviin tarpeisiin.

ANKKURI-hankkeen pop-up-terveyskioskien tarkoituksena on luoda innovatiivinen terveydenedistämisen ympäristö erityisesti elintapaohjaukseen. Ensisijaisina toimintakärkinä ovat päihteiden ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tukeminen ja käytön ennaltaehkäiseminen. Päätavoitteita on kaksi: 1. nuorten terveyden edistäminen ja 2. terveystiedon lisääminen. Tavoitteena on myös yhdenmukaistaa alueellisia hyvinvointipalveluja jalkautuen Turun ammatti-instituutin kaikkiin koulutaloihin säännöllisesti.

Turun ammatti-instituuttiin pystytettävä  terveyskioski tarjoaa palvelukokonaisuuden, joka sisältää muun muassa ennaltaehkäisevää terveysneuvontaa (terveystieto nuoret ja nikotiini -, elintavat- ja mielenterveys-teemoista), tietoa nikotiinituotteiden lopettamisen tuen mahdollisuuksista, elintapakartoituksia, verenpaine-, lihasvoima- sekä häkämittauksia, omahoidon ohjausta sekä esimerkiksi eriaiheisia teemapäiviä ammattikoululaisten tarpeiden mukaan . 

ANKKURIN terveyskioskitoiminnasta vastaa pääasiassa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projekti yhdessä Turun ammattikorkeakoulun terveydenhoitaja-, sairaanhoitaja- ja sosionomiopiskelijoiden kanssa.

Liitteet
Kuva
Häkämittaus terveyskioskissa
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Monialainen ja -ammatillinen yhteistyö kaikkien toimijoiden kesken. Ammattikoulujen sitoutuminen yhteistyöhön ja koulutaloihin integroitavaan toimintaan. Kaikki toimijat ovat mukana aiesopimuksillaan ANKKURI-hankkeessa, jossa terveyskioskitoiminta käynnistetään. Tämä edesauttaa toiminnan juurruttamista ammattikoulun arkitoimintaan.

Toiminnan ylläpitäminen vaatii toimijaresursseja sekä taloudellisia resursseja. Toimijat tulevat eri organisaatioista, joilla jokaisella on oma rahoitusosuutensa hankkeen kautta myös terveyskioskitoimintaan. Toiminnassa korostuu maksuton opiskelija-oppilaitosyhteistyö, mikä osaltaan edesauttaa sekä toiminnan ylläpitoa ja säännöllisyyttä että sen jatkuvuutta.

Terveyskioskitoiminta on kohderyhmälähtöistä (palautteet ha nuortenraadit) ja toimintaa kehitetään ja muokataan asiakaspalautteiden ja eri mittarien tulosten mukaan kohderyhmän tarpeita vastaaviksi. Tällä varmistetaan nuorten kiinnostus palvelua kohtaan ja siten edesautetaan tavoitteisiin pääsyä ja sillä tavoin turvataan myös toiminnan jatkuvuus ammattikouluyhteisöissä sekä osoitetaan sen tarpeellisuus.

Juurruttamistyötä edistää julkinen tieto ammattikoululaisten hyvinvoinnin kulmakivistä. Nuorten heikko terveys ja elintavat heijastuvat pitkälle aikuisuuteen ja luovat näin merkittävän kansanterveyshaasteen. Terveyskioski on matalankynnyksen toimintamalli, jossa perusterveysneuvontaa tarjotaan nuorille maksutta ja anonyymisti. Tällä perustellaan toiminnan tarvetta ja osoitetaan sen merkitys alueellisesti ja kansallisesti. Mallia on helppo lähteä toteuttamaan muillakin alueilla. 

Toimintaprosessissa korostuvat huolellinen suunnittelu monitahoisessa yhteistyössä, nuortenraatikartoitukset, vahva kirjallinen tietopohja ammattikoululaisten hyvinvoinnista sekä olemassa oleva hanke, jonka sisällä toiminta toteutuu ensimmäiset kaksi vuotta. Suunnitteluvaiheessa osallistetaan sote-alan opiskelijat, jonka jälkeen terveyskioskitoiminta teemoitetaan yhdessä. Toteutusvaihe käynnistyy keväällä 2020. Jokaisesta toimintakerrasta kerätään palautetta osallistujilta sekä ammattikoulutoimijoilta. Toimintaa kehitetään näiden perusteella.