Kaikille selkeämpi ajanvarauskirja, työmäärän jakaantuminen tasaisemmin. 

Toimintaympäristö

Sotealan muutokset olleet suuria ja kustannussäästöjä tarvitaan kaikista toiminnoista.  Lisäresursseja ei merkittävästi perusterveydenhuoltoon saada, vaikka tarve kasvaakin. Perusterveydenhuollon houkuttelevuutta niin lääkäreille kuin hoitajillekin pitää lisätä, jotta tarvittavaa työvoimaa riittää jatkossa. Työmäärän kohtuullistaminen ja työn mielekkyyden lisääminen on ensiarvoisen tärkeää.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lääkärien työmäärä on osin hallitsematon. Tiimimalli 2.0 kehittäminen on käynnissä ja tämän työn avulla sitä viedään entistä paremmin eteenpäin.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaan tarve on saada tarvitsemaansa hoitoa vähintään hoitotakuun  mukaisesti. Jos hoito voidaan aloittaa tai asiakkaan asia jopa ratkaista heti ensikontaktissa, säästetään sekä asiakkaan että ammattilaisten aikaa.  Lääkärien työ on muuttunut tiimimallin myötä ja yhden ajanvarauskirjan malli on aiheuttanut jonkin verran sekavuutta. Kirjan parantamisen myötä sekä ammattilaisten että asiakkaan tilanne helpottuu.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hankkeessa on aktiivisesti mukana avovastaanoton väki, hoitajat ja lääkärit ja lisäksi sihteeri sekä fysioterapeutit ja psyk.sairaanhoitajat.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteenamme on selkiyttää tiimilääkärin ajanvarauskirjaa. Muutosten tarkoituksena on tasata ja kohtuullistaa työmäärää sekä lisätä työn hallintaa ja  mielekkyyttä.

Muutoksen mittaaminen

Työyhteisössä toteutetaan Forms-kysely tiimilääkärin ajanvarauskirjan muutosten vaikutuksesta.  Lisäksi seurataan ajanvarausten  ja konsultaatioiden sujuvuutta  puhelulokeja hyödyntämällä. 

Toteutussuunnitelma

Ratkaisupajassa saatujen muutosehdotusten teko ajanvarauskirjoille ja kokemusten kerääminen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Muutos kohdistuu kaikkiin työyhteisön jäseniin. Vaikutus asiakkaaseen näkyy parantuneina toimintatapoina. 

Ideointi

Tiimilääkärin ajanvarauskirja muutetaan kimppakirjaksi, jolloin toisella puolella on vastaanotot ja toisella puhelut ja  konsultaatiot. Toimintatavoissa pyritään lisäämään "heti"-konsultaatioiden määrää.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työyhteisössä toteutettiin Forms-kysely tiimilääkärin ajanvarauskirjan muutosten vaikutuksesta helmikuussa 2024. Kyselyn mukaan 92 % koki uudistuksen sujuvoittaneen työtä, lisänneen jatkuvuutta ja vähentäneen työstä kokemaansa kuormitusta. Kaikki kyselyyn vastanneet kokivat uudistuksen lisänneen joustavuutta. Uudistuksen myötä 77 % koki työnhallinnan parantuneen. Valtaosa vastaajista koki päässeensä vaikuttamaan työyhteisön kehittämiseen.

 

27.11.23 ja 26.2.2024 tehdyillä puhelulokeilla seurattiin ajanvarauksen ja konsultaatioiden sujuvuutta. Muutoksen jälkeen potilasasiat ratkesivat ensikontaktissa noin 15 %:ssa puheluista, mikä oli 2.6 % enemmän kuin ennen muutosta. Määrällisesti muutos on pieni, mutta oikeaan suuntaan.

 

Muutos koettiin työyhteisössä hyväksi. Forms-kyselyn vapaa palaute:

”Lähdetty kehittämään omista tarpeista eikä ulkoa ohjatusti.”

”Tilanne on selkeytynyt aika paljonkin. Lääkärin listat ovat mielestäni nyt paljon paremmat kuin aiemmin. Näin hyvää tilannetta ei tiimimallin kanssa ole vielä ollut, joten hyvään suuntaan ollaan tultu.”

”Ehdottomasti se, että nyt meillä on aina nimetty lääkäri, jota voi konsultoida. Tämä vähentää hoitajan stressiä valtavasti ja toisaalta useampi potilas on saatu hoidettua/laadittua hyvä hoitosuunnitelma nopeasti.”