Toiminnanohjausjärjestelmä suun terveydenhuoltoon (Kestävän kasvun ohjelma. RRP2: P4, I4)

Toiminnanohjausjärjestelmä otetaan käyttöön moniammatillisessa tiimissä, jotka hoitavat kiireettömän hoidon jonossa olleita aikuispotilaita.

Pilotoidaan Oulussa Kontinkankaan hammashoitolassa 10.3-31.12.2025

Toimintaympäristö

Kestävän kasvun ohjelma (RRP2) hankkeessa kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon ja palveluun pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeessa puretaan koronavirustilanteen aiheuttamaan hoito-kuntoutus ja palveluvelkaa sekä vahvistetaan työkyvyn tukea ja työllistymisen tukea etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta. Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmassa painotetaan uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Keskeinen kärki on pohjoispohjalaisten ihmisten ennaltaehkäisevien ja perustason palvelujen vahvistumisessa. Palvelut ovat tarpeenmukaiset ja lähellä monin eri tavoin. Palvelut on sovitettu yhteen asiakkaan näkökulmasta. Kotiin ja arkiympäristöön annettavat palvelut vahvistuvat. Digitaaliset palvelut mahdollistavat asiakkaille mahdollisimman esteettömän, joustavan, ajasta ja paikasta riippumattoman asiointikanavan.  Yhteistyömallit eri sidosryhmien kanssa: haluamme sujuvoittaa asiakkaan ohjautumista oikealle ammattilaiselle jo ensikontaktissa ja matalalla kynnyksellä. .Vahvistamme ennaltaehkäisyä ja varhaista tukea. Arvostamme asiakkailta saamaamme palautetta ja osallisuutta toimintamme kehittämisessä. Seuraamme ja arvioimme toimintamme vaikuttavuutta.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa, Kontinkankaan hammashoitolassa työskentelee moniammatillinen tiimi jossa on kolme suuhygienistiä ja neljä hammaslääkäriä. Tiimi tarkastaa ja hoitaa kolmena päivänä viikossa aikuispotilaita, jotka ovat olleet kiireettömän hoidon jonossa. Tiimissä on kehitetty ammattilaisten välistä työnjakoa ja käytännössä myös suuhygienistit toteuttavat aikuisille suun terveystarkastuksia.  Suuhygienistillä on matalan konsultoinnin mahdollisuus hammaslääkärille. Suuhygienistiä avustaa hammashoitaja.  

Tiimin käyttöön on otettu 10.3.2025 alkaen Hygga-flow, toiminnanohjausjärjestelmä. Järjestelmä on integroitu potilastietojärjestelmä Lifecareen.  Toimintamalli tunnetaan Nopsa-kerralla kuntoon mallina.

Toiminnanohjausjärjestelmällä tavoitellaan sitä, että hoitoon tuleva potilas hoidetaan mahdollisuuksien mukaan hoidon kokonaan valmiiksi tai kerralla enemmän.

  • Kun se on hammaslääketieteellisesti perusteltua
  • Se sopii potilaalle
  • Se sopii päivän aikatauluun

Suun terveydenhuollon ammattilaisilla on mahdollisuus määritellä hoitohuoneessa potilaalle käytettävää aikaa. Tiimin päivän kulkua ja sen läpivientiä suunnittelee ja koordinoi vuoropäällikkö.

Tiedotteen uudesta toimintamallista löydät täältä

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Alkutilanne toimintaympäristössä – Ratkaistava ongelma

Suun terveydenhuollon palveluissa on edelleen haasteita liittyen hoidon saatavuuteen, tehokkuuteen ja hoitoprosessien sujuvuuteen. Keskeisiä ongelmia ovat:

  • Pitkät kiireettömän hoidon hoitojonot ja läpimenoajat – Perinteinen hoitomalli, jossa potilaan hoito jakautuu useille eri käynneille, pidentää hoitoprosessia ja kuormittaa myös ajanvarausta.
  • Hoidon kustannustehokkuuden parantaminen ja työnjaon hyödyntäminen – Hoitokäytäntöjen optimointi voisi tuottaa säästöjä ja samalla parantaa palveluiden laatua.
  • Potilaskokemuksen ja hoidon vaikuttavuuden kehittäminen – Sujuvampi hoitoprosessi vähentäisi potilaiden käyntimääriä ja nopeuttaisi hoidon valmistumista.

Strateginen liittymäkohta

Kehitettävä toimintamalli tukee suun terveydenhuollon strategisia tavoitteita seuraavilla tavoilla:

  • Hoidon hallinnan ja seurannan haasteet – Ilman tehokasta digitaalista ratkaisua resurssien kohdentaminen ja hoidon etenemisen, sekä seuranta eivät ole optimaalisia. Tehokkaammat hoitoprosessit vähentävät potilaiden hoitoon pääsyyn kuluvaa aikaa ja lyhentävät hoidon kokonaiskestoa.
  • Asiakaskokemuksen parantaminen – Kun hoito etenee sujuvammin ja vähemmillä käyntikerroilla, potilaiden kokemus paranee ja hoidon vaikuttavuus kasvaa.

Kehitettävä toimintamalli hyödyntäen digitaalista ratkaisua pyrkii siis tehostamaan suun terveydenhuollon palveluiden toteutusta, vähentämään hoidon viivettä ja parantamaan sekä potilaiden että ammattilaisten kokemusta

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Hyödyt potilaalle:

Nopeampi hoito – Vähemmän käyntejä ja lyhyempi läpimenoaika.
Vähemmän vaivaa – Ei tarvitse varata useita erillisiä aikoja.
Parempi hoitokokemus – Vähemmän odottelua ja tehokkaampi hoito moniammatillisesti
Joustavuus – Hoito suunnitellaan potilaan tarpeiden ja aikataulun mukaan

Hyödyt suun terveydenhuollon ammattilaisille:

Moniammatillinen yhteistyö kasvaa-yhteistyötä tehdään matalalla kynnyksellä ammattilaisten kesken. Uusien työtapojen oppiminen

Ammatillinen osaaminen kehittyy-mahdollisuus kehittää kliinisiä taitoja

Tehokkuus – Mahdollisuus hoitaa enemmän yhdellä kertaa, vähentää toistuvia käyntejä.
Joustava ajankäyttö – Hoitoaika voidaan suunnitella paremmin potilaan tarpeiden mukaan.
 Parempi työtyytyväisyys – Selkeämpi hoitoprosessi, vähemmän kiirettä ja katkonaista työtä.
 Parempi hoitolaadun hallinta – Potilas voidaan hoitaa kokonaisvaltaisesti ilman pitkää odotusta seuraavaan käyntiin

Hyödyt organisaatiolle:

Parempi resurssienhallinta – Vuoropäällikkö voi optimoida aikataulut ja hoitohuoneiden käytön.
Kasvava asiakastyytyväisyys – Sujuvampi prosessi vähentää jonotusta ja peruutuksia.
Kustannustehokkuus – Lyhyempi läpimenoaika vähentää hallinnollista työtä ja tehostaa toimintaa. Työnjako parantaa kustannustehokkuutta.
Kilpailukykyinen palvelumalli – Moderni, tehokas ja potilaslähtöinen hoitomalli erottuu edukseen

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Seurantaryhmä: palvelualuepäällikkö / ylihammaslääkärit, projektisuunnittelija, projektipäällikkö.

 Pilottipaikan henkilöstö: hammaslääkärit, suuhygienistit ja hammashoitajat. 

Tavoiteltu muutos

Hankkeen tavoitteena on suun terveydenhuollon hoitoprosessien tehostaminen ja digitalisointi, jotta hoito saadaan sujuvammaksi, resurssit kohdennettua paremmin ja potilaskokemus paranee.

Hankkeen myötä voidaan osoittaa, että toiminnanohjausjärjestelmä verrattuna aikaisempiin perinteisiin hoitoprosesseihin parantaa tulosta monitasoisesti.

Oulussa päästään  6kk hoitotakuuseen, jota muiden keinojen ohella edesauttaa Hygga-Flow, hoitojakson pituus 6vkoa, 400 potilasta / kk

Muutoksen mittaaminen

Mittareina seurataan:

*Hoitotakuun toteutumista

*Hoitojakson pituutta

*Potilasvolyymiä / viikko

 

Lisäksi seurataan myös alla olevia, joka mahdollistaa vertailudatan Moniammatillisen vastaanottomallin kehittämisen P1, inv.1a kanssa. (tarkentuu)

Yhdellä käynnillä valmiiksi tulleet potilaat, Hoidetaan vain suuhygienistin vo:lla, joko yhdellä tai useammalla kerralla 

Konsultaation tarve; Hammaslääkäri: kliininen konsultaatio, suullinen konsultaatio, BW lausuminen ilman kliinistä tarkastelua, muu asia

Jatkohoitoon ohjautuminen: Moniko suuhygienistin tarkastama ohjautuu jatkohoitoon hammaslääkärille, tyypillisin syy jatkohoitoon ohjautumiselle esim: yksittäiset toimenpiteet, esim. paikkaus

 

Toteutussuunnitelma
  • Digitaalinen ajanvaraus- ja resurssinhallintajärjestelmä otetaan käyttöön ja optimoidaan sujuvamman ajanvarauksen ja potilaan hoitopolun hallinnan mahdollistamiseksi.
  • Reaaliaikainen tiedonkulku ammattilaisten välillä varmistetaan, jotta suuhygienistit ja hammaslääkärit voivat seurata potilaan hoidon etenemistä ja tarvittavia toimenpiteitä ilman viiveitä.
  • Järjestetään henkilöstölle kattavaa koulutusta uuden vastaanottomallin käytännöistä ja digityökalun hyödyntämisestä.
  • Varmistetaan, että kaikki työntekijät ymmärtävät ja hyväksyvät muutoksen hyödyt, mikä helpottaa sen sujuvaa käyttöönottoa.
  • Toteutetaan vaiheittainen käyttöönotto, kerätään palautetta ja kehitetään mallia jatkuvasti sen perusteella.
  • Seurataan potilaiden läpimenoaikoja, hoitojonojen pituuksia, ammattilaisten työtehokkuutta ja potilastyytyväisyyttä.
  • Hyödynnetään digityökalusta saatavaa dataa hoitoprosessien jatkuvaan parantamiseen ja resurssien parempaan kohdentamiseen.
  • Kerätään potilaiden kokemuksia ja kehitetään palvelua niiden perusteella.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakkailta kerätään jatkuvaa asiakaspalautetta. Palautteen  osalta yksiköllä on käytössä oma QR koodi, jotta voidaan varmistua siitä, että palaute kohdentuu haluttuun yksikköön. Kysymyspatteristo THL:n yhdessä hyvinvointialueiden kanssa määritelty ja ovat kansallisesti yhtenäiset.

Ratkaisun perusidea

Ratkaisun ytimessä on digitaalisen työkalun käyttöönotto ja integrointi suun terveydenhuollon moniammatilliseen vastaanottomalliin, jotta hoitoprosessit tehostuvat, hoitoaikojen hallinta paranee ja potilaan hoitopolku sujuvoituu.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Tekninen yhteensopivuus: Digityökalun tulee integroitua suun terveydenhuollon nykyisiin järjestelmiin ilman merkittäviä käyttökatkoja. 
  • Henkilöstön sitoutuminen: Ammattilaisten on oltava mukana kehitysprosessissa ja saatava riittävä koulutus työkalun käyttöön.
  • Selkeät toimintamallit: Uuden toimintamallin tulee olla hyvin määritelty ja käytännössä toimiva, jotta se sujuvoittaa hoitotyötä eikä kuormita henkilökuntaa.
  • Johdon tuki ja resurssit: Organisaation johdon on varattava riittävät resurssit käyttöönottoon ja muutoksen läpivientiin.
  • Jatkuva seuranta ja kehitys: Käyttöönoton jälkeen järjestelmää ja toimintamallia tulee seurata,  arvioida ja kehittää jatkuvasti käyttäjäpalautteen sekä datan perusteella.
Vinkit toimintamallin soveltajille
  1. Aloita pilottihankkeella
    Testaa toimintamalli pienellä asiakasryhmällä, jotta haasteet voidaan tunnistaa ajoissa.
  2. Panosta koulutukseen ja tukeen
    Varmista, että tiimi saa riittävästi koulutusta ja tukea työkalun käyttöön. Myös muutoksessa tukeminen on tärkeää.
  3. Selkeä viestintä ja roolit
    Varmista roolien ja vastuiden selkeys tehokkaan yhteistyön takaamiseksi.
  4. Kerää palautetta ja kehitä
    Hyödynnä asiakas- ja henkilöstöpalaute toimintamallin parantamiseen.
  5. Jatkuva seuranta. Seuraa prosessien sujuvuutta ja tee tarvittavat parannukset.
  6. Johtaminen on avainasemassa, jotta kaikkien toiminta on linjakasta. Selkeä johtaminen varmistaa, että kaikki tiimin jäsenet noudattavat yhteisiä toimintatapoja ja tavoitteita, mikä takaa sujuvan ja tehokkaan yhteistyön.
  7. Motivointi ja sitouttaminen
    Motivoi henkilökuntaa ja tue heidän sitoutumistaan uuteen toimintamalliin. 
  8. Palaute. Toiminnasta saatua tietoa / dataa=tuloksia on tärkeä jakaa tiimissä työskenteleville
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tulokset: 

Päivittyvät tähän, kun järjestelmään on kertynyt dataa. Aloitus 10.3.2025. Toimintamalli käytössä ma, ti ja to päivisin.