Toiminnanohjausjärjestelmä suun terveydenhuoltoon (Kestävän kasvun ohjelma. RRP2: P4, I4)
Toiminnanohjausjärjestelmä otetaan käyttöön moniammatillisessa tiimissä, jotka hoitavat kiireettömän hoidon jonossa olleita aikuispotilaita.
Pilotoidaan Oulussa Kontinkankaan hammashoitolassa 10.3-31.12.2025
Toimintamallin nimi
Toiminnanohjausjärjestelmä otetaan käyttöön moniammatillisessa tiimissä, jotka hoitavat kiireettömän hoidon jonossa olleita aikuispotilaita.
Pilotoidaan Oulussa Kontinkankaan hammashoitolassa 10.3-31.12.2025
Ratkaisun ytimessä on digitaalisen työkalun käyttöönotto ja integrointi suun terveydenhuollon moniammatilliseen vastaanottomalliin, jotta hoitoprosessit tehostuvat, hoitoaikojen hallinta paranee ja potilaan hoitopolku sujuvoituu.
Kestävän kasvun ohjelma (RRP2) hankkeessa kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon ja palveluun pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeessa puretaan koronavirustilanteen aiheuttamaan hoito-kuntoutus ja palveluvelkaa sekä vahvistetaan työkyvyn tukea ja työllistymisen tukea etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavutta tukevaa tietopohjaa ja vaikuttavuusperusteista ohjausta. Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmassa painotetaan uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Keskeinen kärki on pohjoispohjalaisten ihmisten ennaltaehkäisevien ja perustason palvelujen vahvistumisessa. Palvelut ovat tarpeenmukaiset ja lähellä monin eri tavoin. Palvelut on sovitettu yhteen asiakkaan näkökulmasta. Kotiin ja arkiympäristöön annettavat palvelut vahvistuvat. Digitaaliset palvelut mahdollistavat asiakkaille mahdollisimman esteettömän, joustavan, ajasta ja paikasta riippumattoman asiointikanavan. Yhteistyömallit eri sidosryhmien kanssa: haluamme sujuvoittaa asiakkaan ohjautumista oikealle ammattilaiselle jo ensikontaktissa ja matalalla kynnyksellä. .Vahvistamme ennaltaehkäisyä ja varhaista tukea. Arvostamme asiakkailta saamaamme palautetta ja osallisuutta toimintamme kehittämisessä. Seuraamme ja arvioimme toimintamme vaikuttavuutta.
Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa, Kontinkankaan hammashoitolassa työskentelee moniammatillinen tiimi jossa on kolme suuhygienistiä ja neljä hammaslääkäriä. Tiimi tarkastaa ja hoitaa kolmena päivänä viikossa aikuispotilaita, jotka ovat olleet kiireettömän hoidon jonossa. Tiimissä on kehitetty ammattilaisten välistä työnjakoa ja käytännössä myös suuhygienistit toteuttavat aikuisille suun terveystarkastuksia. Suuhygienistillä on matalan konsultoinnin mahdollisuus hammaslääkärille. Suuhygienistiä avustaa hammashoitaja.
Tiimin käyttöön on otettu 10.3.2025 alkaen Hygga-flow, toiminnanohjausjärjestelmä. Järjestelmä on integroitu potilastietojärjestelmä Lifecareen. Toimintamalli tunnetaan Nopsa-kerralla kuntoon mallina.
Toiminnanohjausjärjestelmällä tavoitellaan sitä, että hoitoon tuleva potilas hoidetaan mahdollisuuksien mukaan hoidon kokonaan valmiiksi tai kerralla enemmän.
- Kun se on hammaslääketieteellisesti perusteltua
- Se sopii potilaalle
- Se sopii päivän aikatauluun
Suun terveydenhuollon ammattilaisilla on mahdollisuus määritellä hoitohuoneessa potilaalle käytettävää aikaa. Tiimin päivän kulkua ja sen läpivientiä suunnittelee ja koordinoi vuoropäällikkö.
Tiedotteen uudesta toimintamallista löydät täältä
Asiakkailta kerätään jatkuvaa asiakaspalautetta. Palautteen osalta yksiköllä on käytössä oma QR koodi, jotta voidaan varmistua siitä, että palaute kohdentuu haluttuun yksikköön. Kysymyspatteristo THL:n yhdessä hyvinvointialueiden kanssa määritelty ja ovat kansallisesti yhtenäiset.
- Tekninen yhteensopivuus: Digityökalun tulee integroitua suun terveydenhuollon nykyisiin järjestelmiin ilman merkittäviä käyttökatkoja.
- Henkilöstön sitoutuminen: Ammattilaisten on oltava mukana kehitysprosessissa ja saatava riittävä koulutus työkalun käyttöön.
- Selkeät toimintamallit: Uuden toimintamallin tulee olla hyvin määritelty ja käytännössä toimiva, jotta se sujuvoittaa hoitotyötä eikä kuormita henkilökuntaa.
- Johdon tuki ja resurssit: Organisaation johdon on varattava riittävät resurssit käyttöönottoon ja muutoksen läpivientiin.
- Jatkuva seuranta ja kehitys: Käyttöönoton jälkeen järjestelmää ja toimintamallia tulee seurata, arvioida ja kehittää jatkuvasti käyttäjäpalautteen sekä datan perusteella.
Tulokset:
Päivittyvät tähän, kun järjestelmään on kertynyt dataa. Aloitus 10.3.2025. Toimintamalli käytössä ma, ti ja to päivisin.
Kansikuva
