Toimintakyvyn arviointi, edistäminen ja ylläpitäminen lyhytaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Toimintamallissa kuvataan hyvät käytännöt asumispalveluiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintakyvyn arvioinnista, edistämisestä ja ylläpitämisestä. Keskeistä on asiakkaan toimintakyvyn edistämisen potentiaalin tunnistaminen.
Asumispalveluiden lyhytaikainen ympärivuorokautinen palveluasuminen on tarkoitettu omaishoidettaville ja näin mahdollistaa omaishoitajien vapaan ja palautumisen. Jakson aikana saavutettu toimintakyvyn edistyminen tai toimintakyvyn ylläpitäminen tukee sekä omaishoidettavan kotona asumista että omaishoitajan jaksamista.
Asumispalveluiden lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen jaksojen aikainen toimintakyvyn arviointi, edistäminen ja ylläpitäminen on tunnistettu haasteeksi ja riskinä on ollut jopa toimintakyvyn heikentyminen jakson aikana. Kehittämistyön käynnistyessä ei ollut selkeää käsitystä toimintakäytänteistä LUVN-alueen yksiköissä.
Kehittämisentyön tavoitteena on varmistaa, ettei asiakkaiden toimintakyky laske jakson aikana sekä edistää niiden asiakkaiden toimintakykyä, joilla siihen on potentiaalia.
Strategiset liittymäkohdat:
- Vahvistamme perustason palveluihin pääsyä, kevennämme palvelurakennetta ja lisäämme sisäistä yhteistyötä.
- Pidämme toiminnan kustannukset korkeintaan nykytasolla.
- Ikääntyneen kuntoutumista edistävät toimintamallit ovat käytössä kaikissa ikääntyneiden palveluissa. Arvioimme jatkuvasti kuntoutumista edistävän toiminnan vaikuttavuutta.
Kohderyhmänä on ollut lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaat. Asiakkaita ei ole osallistettu.
Osallistava kehittäminen on tapahtunut työntekijöiden kanssa, jotka työskentelevät lyhytaikaisessa palveluasumisessa. Osaaminen on vahvistunut toimintakyvyn arvioinnissa, edistämisessä ja ylläpitämisessä. Asiakasymmärrys on syventynyt toimintakyvyn edistämisen potentiaalin tunnistamisessa.