Toimintakyvyn arviointi ikäihmisen kotikuntoutuksessa -kokeilu

Ikäihmisen kotikuntoutuksessa pilotoitiin uusia toimintakyvyn arviointivälineitä; itsearviointimittari Whodas 2.0 lyhyt versio (12 kysymystä) sekä RAI HC-osittaisarviointi. Kokeilu täydentää Pohjanmaan ikäihmisen kotikuntoutuksen toimintamallia.

Toimintaympäristö **

Ikäihmisille suunnattujen palveluiden kehittäminen on ajankohtaista ja ajanmukaista palvelun käyttäjien määrän lisääntyessä ja palvelutarpeiden kasvaessa ja moninaistuessa. Muiden palvelumuotojen ohella kotikuntoutuksen yhdenmukaistaminen on Pohjanmaan alueella tarpeellista, kun entinen Vaasan sairaanhoitopiiri jäsenkuntineen on yhdistetty hyvinvointialueen kuntayhtymäksi 1.1.2022 alkaen.

Valtakunnallinen sote-palvelujen kehityslinjana on siirtää painopistettä pois ns. raskaista palveluista ja nostaa ennaltaehkäisevien toimintojen ja palvelujen asemaa. Pohjanmaalla kotikuntoutuksen katsotaan olevan yksi tällaisista palveluista, joilla ikäihmisen itsenäistä kotona pärjäämistä voidaan tukea ja jarruttaa tarvetta siirtyä säännöllisten palveluiden piiriin.

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lähtötilanne: Kotikuntoutusta on alueen jäsenkunnissa toteutettu moninaisin keinoin ja resurssein. Myös käsitteistö ja arviointimenetelmät ovat olleet vaihtelevia, samoin henkilöstön osaaminen ja koulutustausta. Toiminnan johtaminen on ollut kunnissa, jotka ovat keskenään hyvin erisuuruisia ja toimineet erilaisin resurssein. Kotikuntoutus on usein ollut kiinnittyneenä kotihoitoon.

Hyvinvointialuetta varten on luotu toimintamallia, jossa on määritelty yhteiset kriteerit ja toimintatavat kotikuntoutukselle. Nämä askelmerkit ovat toiminnan perusta uudelle kotikuntoutus -yksikölle, johon kuuluvat kaikki kotikuntoutuksen toimijat, terapeutteja ja hoitajia, koko Pohjanmaan alueelta 1.1.2022 alkaen.

Pohjanmaan Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen koordinoimassa kokeilussa testataan kahta toimintakyvyn  arviointimittaria: Whodas 2.0 ja RAI-osittaisarviointi.

Whodas 2.0 -itsearviointivälineestä käytetään lyhyttä, itse täytettävää 12 kysymyksen versiota, jossa ikäihminen vastaa 11 kysymykseen (yksi työhön liittyvä kysymys jää avoimeksi).

RAI-osittaisarviointi on kotikuntoutusta varten luotu mittareiden kombinaatio, joka sisältää seuraavat osiot 

  • CPS_6 (0-6) – kognitio
  • ADL-H_6 (0-6) – arkisuoriutuminen, päivittäiset toiminnot
  • ADL_28 – arkisuoriutuminen (laaja)
  • IADL_21 (0-21) – välinetoiminnot (esim. aterioiden valmistus ja lääkitys)
  • MAPLe_5 & 15 (1-5, 1-5) – palvelutarpeen arviointi
  • REHAB_HC_3 - kuntoutumisvoimavarat
  • PAIN_3 (0-3) - kipu
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Toimintakyvyn arvioinnissa pyritään lisäämään asiakkaan osallisuutta kuntoutumisprosessissa ottamalla käyttöön Whodas 2.0 -itsearviointiväline, jolla hän voi ilmaista oman näkemyksensä ja arvionsa omasta toimintakyvystään. Konkreettisen mittarin avulla asiakkaan on helpompi havainnoida omat voimavaransa ja oma tilanteensa sekä määritellä omat tavoitteensa kuntoutumiselle. Ammattilaisen näkökulmasta asiakkaan itsearviointi tuo lisäarvoa ja syvyyttä toimintakyvyn arviointiin. Asiakkaan ja ammattilaisen välille syntyy yhteinen kieli toimintakyvyn arvioinnista ja tavoitteiden asettelusta.

RAI HC-osittaisarvioinnin käyttö strukturoi perinteistä haastatteluun ja havainnointiin pohjautuvaa arviointia ja tuo myös numeraalisesti näkyväksi asiakkaan tilanteen ja mahdollisen muutoksen kotikuntoutusjakson aikana ja päätteeksi. Ammattilaisten yhteisesti käytössä oleva arviointimenetelmä yhtenäistää paitsi arviointien laatimista, myös yhteistä ajattelua ja keskustelua kotikuntoutuksesta. Yhtenäisillä menetelmillä on myös helpompi tehdä kotikuntoutuksen jatkosuunnitelmia ja yhteiskehittämistä.

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työryhmään kuuluvat kotikuntoutuksen henkilöstöä (terapeutteja ja hoitajia) kolmelta paikkakunnalta sekä heidän esihenkilönsä. Näiden ammattilaisten panos kokeilun suunnittelussa ja toteutuksessa on merkittävä. Heillä on mahdollisuus myös jatkossa toimia kehittäjinä ja tutoreina omassa työyksikössään, kun ikäihmisen kotikuntoutuksen toimintamallia kehitetään koko hyvinvointialuetta palvelevaksi.

Työryhmää ja kokeilua koordinoi Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen projektityöntekijä. Projektityöntekijän tehtävänä on paitsi johtaa suunnitteluvaihetta, myös laatia tarvittavat ohjeistukset ja asiakirjat sekä valvoa ja ohjata kokeilun toteutusta. Lisäksi hän kokoaa yhteen kokeilun ajalta tuotetun materiaalin, käsittelee asiakas- ja ammattilaispalautteet sekä kokoaa tiedot yhteen raportiksi.

Tavoiteltu muutos

Pyritään löytämään tarkoitukseen sopivat arviointivälineet kotikuntoutuksen käyttöön. Tarkoituksenmukaista on löytää asiakkaan itsearviointiväline sekä toimintakyvyn arviointiväline ammattilaisten käyttöön. Arviointivälineiden sopivuus ja toimivuus määrittyvät niiden helppokäyttöisyydellä asiakastilanteessa, menetelmien sisältämien osa-alueiden ja niistä saatavien tulosten hyödynnettävyydellä sekä mahdollisuudella toteuttaa arviointi jatkossa sähköisin menetelmin, mikä vähentäisi arviointiin käytettävän ajan ja vaivan määrää.

Kotikuntoutuksen toimintamalli sisältää useita näkökulmia, joista toimintakyvyn arviointi on niistä yksi ja tällä kokeilulla pyrimme tuomaan vastauksia siihen.

Palvelukokonaisuuden rakentaminen koostuu useammasta osa-alueesta, kuten asiakkaan ohjautumisesta kotikuntoutukseen, kotikuntoutuksen ja mahdollisten muiden palvelujen tai toimintojen yhteensovittamisesta, asiakasmaksusta, moniammatillisesta yhteistyöstä ja digitalisaation hyödyntämisestä. Kokeilun ajatellaan tuottavan sivutietoa myös näistä osatekijöistä, mutta kokonaisuuden rakentaminen vaatii joka osatekijän lähempää tarkastelua.

Muutoksen mittaaminen

Tuottaako käytössä oleva kotikuntoutuksen toimintamalli toivottua tulosta asiakkaiden toimintakyvyssä?

Kotikuntoutusjakson aikana jokaisen asiakkaan toimintakykyä arvioidaan sekä Whodas-itsearviointimittaria että RAI-osittaisarviointia käyttäen kolme kertaa (alku-, väli- ja loppuarviointi). Nämä tulokset kerätään yhteen ja arvioidaan kotikuntoutuksen vaikutuksia asiakkaan toimintakyvyssä tai tilanteessa.

Ovatko kokeilussa käytetyt arviointimenetelmät käyttökelpoisia ikäihmisten kotikuntoutuksessa?

Miten kokeilun toteutus onnistui?

Kokeilun päätteeksi saadaan myös asiakaspalaute ja palaute ammattilaisilta kyselyillä, jotka asiakkaalle toteutetaan kirjallisesti ja ammattilaisille sähköisessä muodossa. Palautekyselyt sisältävät pääosin strukturoituja kysymyksiä, mutta myös joitakin avoimia kysymyksiä. Kysymykset käsittelevät, kokeiluun ohjautumista ja siitä annettua informaatiota, käytettyjä arviointimittareita, kotikuntoutuksen sisältöä ja toteutustapaa sekä ammattilaiskyselyssä lisäksi näkemyksiä kokeilussa käytetystä toimintamallista osissa ja kokonaisuutena. Lisäksi ammattilaiset voivat esittää mahdollisia jatkokehittämisehdotuksia. Kysely toteutetaan Webropol-järjestelmällä.

Toteutussuunnitelma

Kokeilu analysoidaan käyttäen kaikkea sitä tietoa, jota sekä suunnitteluvaiheessa että itse toteutusvaiheessa on kerätty. Tulokset ja kokemukset käydään läpi moniammatillisesti työryhmän ja kotikuntoutuksen henkilöstön, kotikuntoutuksen esihenkilöiden ja toimialueen johdon kanssa yhteisessä tiimityöpajassa

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä on

- ikäihmiset, jotka asuvat kotona ja joiden toimintakyky on heikentynyt tai itsenäinen kotona pärjääminen on jopa uhattuna.

- asiakkaat eivät ole säännöllisten sosiaalihuollon palvelujen piirissä (kotihoito) eikä heillä ole omaishoidon asiakkuutta.

- asiakkailla voi olla käytössään satunnaista tukipalvelua.

Kokeiluun osallistuvat asiakkaat ovat oman kotikuntoutuksensa aktiivisia toimijoita. He osallistuvat arviointitilanteisiin ja määrittelevät itse tavoitteensa kotikuntoutukselle yhdessä ammattilaisten kanssa.

Ns. intensiivijakson (4-6 vkoa, 1-3 kotikuntoutuskertaa viikossa) jälkeen asiakkailla on n. 4 vkon mittainen omaharjoittelujakso, jonka jälkeen ammattilainen tekee seurantakäynnin ja loppuarvioinnin.

Ratkaisun perusidea **

Ikäihmisen kotikuntoutuksessa otetaan käyttöön toimintakyvyn itsearviointimittari Whodas 2.0 12-kysymyksen versio, kielet suomi ja ruotsi.

RAI HC-osittaisarviointi otettiin jatkotarkasteluun, sillä kaikki kysymyspatterin osioiden ei koettu olevan tarkoituksenmukaisia kotikuntoutuksessa ennaltaehkäisevässä mielessä. Lisäksi organisaatiossa tulossa käyttöön uusi InterRai-järjestelmä, josta voidaan tehdä mittarivalintoja myöhemmässä vaiheessa.

Kotikuntoutuksen moniammatillisen intensiivijakson todettiin hyödyntävän tiettyjä asiakkaita, jolloin tämänkaltaisen ennaltaehkäisevän palvelutuotteen tai tuotepaketin kehittäminen jatkuu. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kuntoutuksen toimialueen johdon päätöksestä Whodas 2.0 otetaan käyttöön kaikissa kuntoutuksen vastuuyksiköissä. Kotikuntoutuksen kokeilu vahvistaa, että ko. mittari on soveltuva myös ikäihmisten käyttöön.

Whodas 2.0- mittarista järjestetään organisaation sisäinen perehdytys alueen kotikuntoutushenkilöstölle.

Kokeilusta ja toimintamallista järjestetään tilaisuus, jossa kokeilussa mukana ollut työryhmä ja muu kuntoutuksen henkilöstö voi keskustella keskenään toimintamallin käyttöönotosta.

Kokeilussa mukana ollut työryhmä toimii ns. tutoreina muille kotikuntoutuksen työntekijöille mittarien ja toimintamallin käyttöönotossa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Whodas 2.0-mittarin käyttöönotto on melko helppoa. Kokeilussa arvioinnit toteutettiin paperiversiona.

RAI-arviointien laatiminen vaatii työntekijältä perehtymistä ja aikaa, jotta arvioinnit ovat sujuvia ja niiden laatu luotettavaa. Lisäksi RAI-arviointeja varten työntekijät tarvitsevat kotikäynneille kannettavan tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden. Arviointien tekemistä on hyvä harjoitella yhdessä kollegan kanssa ennen asiakaskäyntiä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kokeilu on innostanut henkilöstöä ottamaan käyttöön etäohjauksen välineitä. Puhelujen lisäksi otetaan käyttöön Alvar-palvelun mahdollisuus luoda asiakkaaseen videoyhteys. Ensimmäiset testiyhteydenotot ovat käynnissä.