Toimintakyvyn arviointi ikäihmisen kotikuntoutuksessa -kokeilu

Ikäihmisen kotikuntoutuksessa pilotoitiin uusia toimintakyvyn arviointivälineitä; itsearviointimittari Whodas 2.0 lyhyt versio (12 kysymystä) sekä RAI HC-osittaisarviointi. Kokeilu täydentää Pohjanmaan ikäihmisen kotikuntoutuksen toimintamallia.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Toimintakyvyn arviointi ikäihmisen kotikuntoutuksessa -kokeilu
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ikäihmisen kotikuntoutuksessa pilotoitiin uusia toimintakyvyn arviointivälineitä; itsearviointimittari Whodas 2.0 lyhyt versio (12 kysymystä) sekä RAI HC-osittaisarviointi. Kokeilu täydentää Pohjanmaan ikäihmisen kotikuntoutuksen toimintamallia.

Toteutuspaikka
Pohjanmaan Hyvinvointialue kuntayhtymä
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit
Kuva
Ikäihmisen toimintakyvyn arviointi kotikuntoutuksessa

Luotu

17.02.2022

Viimeksi muokattu

27.11.2023
Ratkaisun perusidea **

Ikäihmisen kotikuntoutuksessa otetaan käyttöön toimintakyvyn itsearviointimittari Whodas 2.0 12-kysymyksen versio, kielet suomi ja ruotsi.

RAI HC-osittaisarviointi otettiin jatkotarkasteluun, sillä kaikki kysymyspatterin osioiden ei koettu olevan tarkoituksenmukaisia kotikuntoutuksessa ennaltaehkäisevässä mielessä. Lisäksi organisaatiossa tulossa käyttöön uusi InterRai-järjestelmä, josta voidaan tehdä mittarivalintoja myöhemmässä vaiheessa.

Kotikuntoutuksen moniammatillisen intensiivijakson todettiin hyödyntävän tiettyjä asiakkaita, jolloin tämänkaltaisen ennaltaehkäisevän palvelutuotteen tai tuotepaketin kehittäminen jatkuu. 

Toimintaympäristö **

Ikäihmisille suunnattujen palveluiden kehittäminen on ajankohtaista ja ajanmukaista palvelun käyttäjien määrän lisääntyessä ja palvelutarpeiden kasvaessa ja moninaistuessa. Muiden palvelumuotojen ohella kotikuntoutuksen yhdenmukaistaminen on Pohjanmaan alueella tarpeellista, kun entinen Vaasan sairaanhoitopiiri jäsenkuntineen on yhdistetty hyvinvointialueen kuntayhtymäksi 1.1.2022 alkaen.

Valtakunnallinen sote-palvelujen kehityslinjana on siirtää painopistettä pois ns. raskaista palveluista ja nostaa ennaltaehkäisevien toimintojen ja palvelujen asemaa. Pohjanmaalla kotikuntoutuksen katsotaan olevan yksi tällaisista palveluista, joilla ikäihmisen itsenäistä kotona pärjäämistä voidaan tukea ja jarruttaa tarvetta siirtyä säännöllisten palveluiden piiriin.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä on

- ikäihmiset, jotka asuvat kotona ja joiden toimintakyky on heikentynyt tai itsenäinen kotona pärjääminen on jopa uhattuna.

- asiakkaat eivät ole säännöllisten sosiaalihuollon palvelujen piirissä (kotihoito) eikä heillä ole omaishoidon asiakkuutta.

- asiakkailla voi olla käytössään satunnaista tukipalvelua.

Kokeiluun osallistuvat asiakkaat ovat oman kotikuntoutuksensa aktiivisia toimijoita. He osallistuvat arviointitilanteisiin ja määrittelevät itse tavoitteensa kotikuntoutukselle yhdessä ammattilaisten kanssa.

Ns. intensiivijakson (4-6 vkoa, 1-3 kotikuntoutuskertaa viikossa) jälkeen asiakkailla on n. 4 vkon mittainen omaharjoittelujakso, jonka jälkeen ammattilainen tekee seurantakäynnin ja loppuarvioinnin.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kuntoutuksen toimialueen johdon päätöksestä Whodas 2.0 otetaan käyttöön kaikissa kuntoutuksen vastuuyksiköissä. Kotikuntoutuksen kokeilu vahvistaa, että ko. mittari on soveltuva myös ikäihmisten käyttöön.

Whodas 2.0- mittarista järjestetään organisaation sisäinen perehdytys alueen kotikuntoutushenkilöstölle.

Kokeilusta ja toimintamallista järjestetään tilaisuus, jossa kokeilussa mukana ollut työryhmä ja muu kuntoutuksen henkilöstö voi keskustella keskenään toimintamallin käyttöönotosta.

Kokeilussa mukana ollut työryhmä toimii ns. tutoreina muille kotikuntoutuksen työntekijöille mittarien ja toimintamallin käyttöönotossa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kokeilu on innostanut henkilöstöä ottamaan käyttöön etäohjauksen välineitä. Puhelujen lisäksi otetaan käyttöön Alvar-palvelun mahdollisuus luoda asiakkaaseen videoyhteys. Ensimmäiset testiyhteydenotot ovat käynnissä.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Whodas 2.0-mittarin käyttöönotto on melko helppoa. Kokeilussa arvioinnit toteutettiin paperiversiona.

RAI-arviointien laatiminen vaatii työntekijältä perehtymistä ja aikaa, jotta arvioinnit ovat sujuvia ja niiden laatu luotettavaa. Lisäksi RAI-arviointeja varten työntekijät tarvitsevat kotikäynneille kannettavan tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden. Arviointien tekemistä on hyvä harjoitella yhdessä kollegan kanssa ennen asiakaskäyntiä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä