Toimintakyvyn muutosten tunnistaminen kotihoidossa ja kotikuntoutuksessa, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Toimintakyvyn muutosten varhaisemmalla tunnistamisella pyritään ehkäisemään toimintakyvyn yllättäviä romahduksia, tavoitellaan asiakkaan stabiilimpana toimintakykynä sekä varmistetaan oikein mitoitetut palvelut.
Yli 75-vuotiaiden ikääntyneiden osuus kasvaa Länsi-uudellamaalla 66% vuoteen 2040 mennessä ja näin olleen myös kotihoidon ja kotikuntoutuksen palveluiden tarve tulee kasvamaan. Ikääntyneiden palvelutarpeen hillitsemisessä kuntoutuksella ja toimintakyvyn edistämisellä on keskeinen rooli. Jokainen ehkäisty päivystyskäynti tai sairaalajakso on sekä inhimillisesti että taloudellisesti merkittävää.
Ammattilaisten kyky tunnistaa ja ennakoida asiakkaan toimintakyvyn muutoksia ohjaa oikein mitoitettujen palveluiden järjestämistä. Varhaisella tunnistamisella on myös mahdollista vähentää päivystykseen lähtöjä ja niistä mahdollisesti seuraavia sairaalajaksoja tai toisaalta keventää asiakkaan palveluita ketterästi toimintakyvyn edistyessä.
Kohderyhmänä on kotihoidon ja kotikuntoutuksen asiakkaat. Asiakkaita ei ole osallistettu.
Osallistava kehittäminen on tapahtunut työntekijöiden kanssa, jotka työskentelevät kotihoidossa tai kotikuntoutuksessa. Osaaminen on vahvistunut toimintakyvyn muutosten tunnistamisessa, toimintakyvyn edistämisessä ja ylläpitämisessä sekä palvelutarpeen muutoksiin reagoimisessa. Asiakasymmärrys on syventynyt toimintakyvyn eri osa-alueilla tapahtuvien muutosten tunnistamisessa sekä toimintakykytiedon kirjaamisessa.