Miten tuoda kokemusperäistä tietoa näkyviin helposti levitettävään muotoon? Erilaiset visualisoinnit toimivat hyvin tällaisina. Propellipäät ja LOVME-työstivät yhdessä kokemusasiantuntijoiden johdolla toipumiskartan, joka auttaa oman toipumisprosessin sanoittamisessa.

Toimintaympäristö

Mielenterveys on jokaista ihmistä koskettava asia, jonka tulevaisuus ei näytä valoisalta. Arvioiden mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat Suomessa 11 miljardia euroa vuodessa. Ongelma koskettaa jollain tasolla kaikkia Suomessa asuvia, sillä joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä. Mieli ry:n keräämien tietojen mukaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin on panostettu vähemmän kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyden riskitekijät kasautuvat.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kakspy ry:n LOV ME -hanke ja Kukunori ry:n Propellipäät-hanke järjestivät yhdessä vuosina 2018-2020 useita yhteiskehittämistyöpajoja ja -kohtaamisia mielenterveystoipujien ja -omaisten kanssa. Näissä tapaamisissa toistui toipumisen monimuotoisuus ja se, miten erilaisia polkuja kukin toipuja sekä hänen rinnallaan kulkevat läheiset kulkevat. Samalla vahvistui tarve tuottaa uudenlaisia työkaluja mielenterveystyön tueksi. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toipumiskartan luominen alkoi erilaisista kohtaamisista kokemusasiantuntijoiden kanssa. Näiden lisäksi Propellipäät-hankkeen Muutosmuotoilupäällikkö Milla Mäkinen suunnitteli ja veti kokemusasiantuntijoiden yhteiskehittämistyöpajan, jossa piirrettiin yhteiselle pöydälle toipumiskarttaa. Piirrokseen kerättiin tietoa siitä, minkälaiset paikat edistävät mielen hyvinvointia ja miten. Lisäksi kartalle piirrettiin polkuja eri paikkojen välille. Työpaja toi näkyväksi, että polut voivat olla hyvin erilaisia eri ihmisillä. Toisaalta myös yhteisiä paikkoja löytyi. Yhteiskehittämistyöpajan yksi osallistuja, Propellipäät-tiimin Viestintäsuunnittelija Elina Partanen, otti työkseen työstää toipumiskartta lopulliseen muotoonsa. Vahvasti kokemusperäiseen tietoon pohjautuva elämänkulkijoiden toipumiskartta pitää sisällän ajatuksen siitä, että kaikki ihmiset, elämäntilanteestaan riippumatta, voivat löytää oman paikkansa kartalta. Kartan avulla voi myös mm. suunnitella, mihin haluaa mennä seuraavaksi, tai mistä kokee tulevansa.

Tavoiteltu muutos

Kun mielenterveydestä puhumiseen luodaan uudenlaisia työkaluja, voi se myös madaltaa kynnystä niistä puhumiseen. Toipumiskartta tavoittelee tätä. Kun puhuminen helpottuu, voidaan myös ottaa askeleita kohti mielen hyvinvoinnin vahvistumista.

Ratkaisun perusidea

Toipumiskarttatyöpajan avulla voit aloittaa keskustelun toipumisen monimuotoisuudesta missä tahansa yhteisössä tai ryhmässä. Oheisen ohjeen avulla voit itse vetää työpajan.

Itse toipumiskartan voit asettaa seinälle ja käydä sen avulla keskustelua kenen tahansa yksilön kanssa.

Toipumiskartan kuva ohessa on vain havainnekuva. Varsinaisen, printatun, kartan voi tilata seinälleen osoitteesta: pasi.paksuniemi(at)kakspy.com

 

 

Liitteet
Kuva
Kuvassa näkyy toipumiskartan havainnekuva. Toipumiskartan on luonut Elina Partanen.
Toipumiskartan havainnekuva näyttää, miltä Elina Partasen luoma kartta näyttää. Tilaa varsinainen kartta seinällesi osoitteesta: pasi.paksuniemi(at)kakspy.com