Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on määritellyt perhekeskusten kohtaamispaikoille seuraavia kriteerejä, jotka toteutuvat Tornion Perheiden Talon toiminnassa erinomaisesti:
❖ Kohtaamispaikka on tarkoitettu lapsille, nuorille ja perheille.
❖ Kohtaamispaikka on paikalliset toimijat yhteen kokoava fyysinen toimintatila tai toimintaa toteuttava yhteistyöverkosto.
❖ Toiminnan tavoitteena on lasten ja perheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.
❖ Toimintaa voivat olla toteuttamassa eri arvo- ja kulttuurilähtökohdista tulevat toimijat, jotka edistävät kohtaamispaikan tavoitteita.
Tornion Perheiden Talon toiminta on suunnitelmallista. Toimintaa suunnitellaan, arvioidaan ja kehitetään säännöllisesti lasten ja perheiden kanssa heidän tarpeidensa pohjalta. Lisäksi vapaaehtoiset ja muut toimijat osallistuvat suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen omien näkökulmiensa pohjalta. Perheiden Talossa toimintaa järjestävät tahot ja toimijat saavat tukea ja ideoita toisiltaan toiminnan järjestämisessä ja kehittämisessä. Toimintaa seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Myös perheet osallistuvat toiminnan rakentamiseen antamalla palautetta toiminnoista sekä kertomalla tarpeitaan toiminnan suhteen.
Toiminta on ammatillisesti koordinoitua, ohjattua, jatkuvaa ja säännöllistä. Toiminnan koordinoinnista ja organisoinnista vastaa toiminnanjohtaja ja verkostoon kuuluvat toimijat kokoontuvat säännöllisesti sopimaan kohtaamispaikan tehtävistä, tavoitteista ja toiminnasta.
Perheiden Talon toiminta on helposti saavutettavissa. Toiminta on avointa kaikille lapsille, nuorille ja perheille. Kohtaamispaikka sijaitsee lähellä perheitä, hyvien kulkuyhteyksien päässä ja on esteetön osallistua. Tilat ovat turvalliset, pysyvät, viihtyisät ja soveltuvat eri-ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Aukioloajat ovat säännölliset, joustavat ja monipuoliset sekä käyttäjien tarpeiden mukaiset. Pääsääntöisesti toimintaan voi osallistua ilman ajanvarausta tai ilmoittautumista ja toiminta on pääsääntöisesti maksutonta. Osaan ryhmistä ilmoittaudutaan ja ne ovat suljettuja; mm. muskarit, lastenkerhot, perhevalmennus ja ekavauvat. Toiminta Talossa on päihteetöntä ja väkivallatonta.
Yhteisöllisyyden vahvistamiseksi lapsille, nuorille ja vanhemmille tarjotaan mahdollisuus osallistua toiminnan toteuttamiseen ja osa toiminnoista (mm. haastavasti käyttäytyvien lasten vanhempien porinakerho ja iltaperhekahvila) toteutuvat perheiden toimesta eri yhdistysten tuella. Yhteisöllisyyden vahvistamiseksi kohtaamispaikassa on tarjolla: avointa toimintaa ja vapaata yhdessäoloa – vertaisryhmätoimintaa – kertaluonteisia teemailtoja, tapahtumia ja tapaamisia – muuta, paikallisten tarpeiden mukaista toimintaa Lapsille tarjotaan leikki- ja varhaiskasvatustoimintaa.
Perheiden Talo tarjoaa kohtaamista ja tukea. Jokainen osallistuja kohdataan arvostavasti, toivotetaan tervetulleeksi ja huomioidaan pois lähtiessä. Toiminnassa näkyy herkkyys lasten, nuorten, vanhempien, yksilöiden ja ryhmien tarpeille. Ilmapiiri on hyväksyvä ja suvaitseva. Kohtaaminen vahvistaa osallistujien turvallisuutta, luottamusta, voimavaroja ja huolten puheeksi ottamista. Toiminta tukee lapsiperheiden arkea ja jaksamista.
Vertaistukea voi kohdata ja saada lähes kaikessa toiminnassa. Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaistuki tarkoittaa kokemustietoon perustuvaa tukea, jonka tärkeimmät elementit ovat kertominen ja kuunteleminen. Kokemuksia jaetaan spontaanisti avoimessa toiminnassa ja myös ohjatusti vertaistukiryhmissä.
Perheiden Talossa on tarjolla asiantuntemusta ja osaamista kohtaamiselle ja tuen tarpeen tunnistamiselle. Ammatillinen osaaminen mahdollistaa perheiden varhaisen ja kynnyksettömän avunsaannin, neuvonnan ja tuen. Ryhmiä ohjataan monialaisesti ja toimintaa on ohjaamassa säännöllisesti eri ammattilaisia, mm. varhaiskasvatuksen opettaja, lastenohjaaja, terveydenhoitajia, sosionomeja ja kotitalousteknikko. Kohtaamispaikassa vierailee myös muita ammattilaisia perheiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Perheitä osataan ohjata ja auttaa kohtaamispaikassa tarvittaessa muun tuen ja palvelujen piiriin.
Toiminnasta tiedotetaan suunnitelmallisesti ja monikanavaisesti (mm. facebook, instagram-sivu, verkkosivu, paikan päällä suoraan, sähköpostilla) lapsiperheille ja toimijaverkostolle.