Tornion Perheiden Talo on perhekeskuksen kohtaamispaikka. Talossa järjestetään monialaisesti toimintaa lapsiperheille sekä tiedotetaan lapsiperheiden palveluista ja virikkeistä. Tavoitteena on tarjota vertaistukea, yhteisöllisyyttä ja ammatillista tukea.

 

Toimintamallin nimi
Tornion Perheiden Talo
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tornion Perheiden Talo on perhekeskuksen kohtaamispaikka. Talossa järjestetään monialaisesti toimintaa lapsiperheille sekä tiedotetaan lapsiperheiden palveluista ja virikkeistä. Tavoitteena on tarjota vertaistukea, yhteisöllisyyttä ja ammatillista tukea.

 

Toteutuspaikka
Tornion Perheiden Talo, Putaankatu 2
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Tornio
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Merja Frantti

Luotu

13.04.2023

Viimeksi muokattu

14.06.2023
Ratkaisun perusidea

Tavoitteena on tarjota perheille kohtaamispaikka ja toimintakeskus, jossa on tapahtumia ja toimintaa aamusta iltaan eri toimijoiden järjestämänä. Tornion Perheiden Talo ry koordinoi toimintaa, jota järjestöt, kunta, seurakunta ja Lapin hyvinvointialue toteuttavat yhteistyössä saman katon alla. Perheille on tarjolla matalan kynnyksen vertaistukea, ammatillista tukea, yhteisöllisyyttä ja yhdessäoloa.

 

Toimintaympäristö

Tornion Perheiden Talo on Tornion perhekeskuksen kohtaamispaikka, jossa on monipuolista toimintaa ja tukea perheille aamusta iltaan ympäri vuoden useiden eri toimijoiden järjestämänä.

Tornion Perheiden Talo ry:n yhteistyökumppaneita ovat Tornion kaupunki, Tornion seurakunta, MLL:n Tornion yhdistys ry ja Tornion 4H -yhdistys ry. Lisäksi Talossa toimintaa on järjestämässä lukuisia yhdistyksiä ja vapaaehtoistoimijoita.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tornion Perheiden Talo on matalan kynnyksen kohtaamispaikka kaikille lapsiperheille; lapsiperheiden olohuone. 

Tornion Perheiden Talo toimii lapsiperheiden hyväksi;  suunnittelee ja toteuttaa toimintaa lapsiperheille yhteistyössä eri tahojen kanssa sekä tiedottaa lapsiperheiden palveluista ja virikkeistä. 

Tavoitteena on tarjota vertaistukea, matalan kynnyksen ammatillista tukea, yhteisöllisyyttä ja yhdessäoloa sekä aktiviteettejä.

Asiakkaat osallistuvat Perheiden Talon toiminnan suunnitteluun kertomalla tarpeistaan ja heiltä tiedustellaan myös ideoita toiminnalle säännöllisesti kyselyiden ja keskustelutuokioiden avulla.

Tornion Perheiden Talo tarjoaa toimijoille yhteisen toimintaympäristön ja toimijat ovat Tornion Perheiden Talo ry:n kohderyhmää myös. Eri tahot voivat järjestää Perheiden Talon tiloissa toimintaa joko yksin tai yhdessä toisten toimijoiden kanssa. Verkosto tapaa toimijatapaamisissa n. kaksi kertaa vuodessa ja tutustuu toisiinsa sekä Talossa  järjestettävään toimintaan. Tapaamisissa suunnitellaan yhdessä tulevaa toimintaa, jolla pyritään vastaamaan havaittuihin tarpeisiin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tornion Perheiden Talo ry perustettiin vuonna 2013. 

Perustajajäsenet ja heidän taustayhteisönsä:

❖ Kristiina Suhonen (Tornion kaupungin avoin varhaiskasvatus)

❖ Raimo Kittilä (Tornion seurakunta)

❖ Mari Palokangas (Mannerheimin lastensuojeluliiton Tornion yhdistys ry)

❖ Anu Davidila (Tornion 4H -yhdistys ry)

❖ Merja Frantti (Rovalan Setlementti ry)

Perustajajäsenet perustivat yhdistyksen yksityishenkilöinä taustayhteisöjen vahvalla tuella. Yhdistys haki Raha-automaattiyhdistykseltä (nykyisin STEA) avustusta Perheiden Talon perustamiselle Tornioon. Yhdistykselle myönnettiin käynnistämisavustus vuosille 2014 - 2016. 

Yhdistys palkkasi avustuksella helmikuussa 2014 projektikoordinaattorin ja vuokrasi sopivan tilan; vuokra katettiin avustuksella ja osa vuokrasta jyvitettiin taustayhteisöille. Tornion Perheiden Talo aloitti kohtaamispaikkatoimintansa jo maaliskuussa 2014, sillä suunnittelutyötä oli tehty huolellisesti kahden vuoden ajan. 

Vuonna 2017 STEA myönsi Tornion Perheiden Talo ry:lle kohdennetun toiminta-avustuksen, jota yhdistys hakee STEA:lta vuosittain. Avustuksella katetaan toiminnanjohtaja koordinoimaan ja johtamaan Perheiden Talon verkoston toimintaa, vuokra- sekä toimintakustannuksia.

Alusta lähtien Talon toimintaa ovat järjestäneet useat eri toimijat ja toimintaa on ollut aamusta iltaan ympäri vuoden. Päiväaikaan toiminta on pääsääntöisesti ammatillisesti ohjattua Tornion kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen, Tornion seurakunnan ja Tornion Perheiden Talo ry:n työntekijöiden toimesta. Iltaisin toimintaa on ohjaamassa useiden eri toimijoiden ammattilaisia ja vapaaehtoisia.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on määritellyt perhekeskusten  kohtaamispaikoille seuraavia kriteerejä, jotka toteutuvat Tornion Perheiden Talon toiminnassa erinomaisesti:

❖ Kohtaamispaikka on tarkoitettu lapsille, nuorille ja perheille.

❖ Kohtaamispaikka on paikalliset toimijat yhteen kokoava fyysinen toimintatila tai toimintaa toteuttava yhteistyöverkosto.

❖ Toiminnan tavoitteena on lasten ja perheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

❖ Toimintaa voivat olla toteuttamassa eri arvo- ja kulttuurilähtökohdista tulevat toimijat, jotka edistävät kohtaamispaikan tavoitteita.

Tornion Perheiden Talon toiminta on suunnitelmallista. Toimintaa suunnitellaan, arvioidaan ja kehitetään säännöllisesti lasten ja perheiden kanssa heidän tarpeidensa pohjalta. Lisäksi vapaaehtoiset ja muut toimijat osallistuvat suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen omien näkökulmiensa pohjalta. Perheiden Talossa toimintaa järjestävät tahot ja toimijat saavat tukea ja ideoita toisiltaan toiminnan järjestämisessä ja kehittämisessä. Toimintaa seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. Myös perheet osallistuvat toiminnan rakentamiseen antamalla palautetta toiminnoista sekä kertomalla tarpeitaan toiminnan suhteen.

Toiminta on ammatillisesti koordinoitua, ohjattua, jatkuvaa ja säännöllistä. Toiminnan koordinoinnista ja organisoinnista vastaa toiminnanjohtaja ja verkostoon kuuluvat toimijat kokoontuvat säännöllisesti sopimaan kohtaamispaikan tehtävistä, tavoitteista ja toiminnasta.

Perheiden Talon toiminta on helposti saavutettavissa. Toiminta on avointa kaikille lapsille, nuorille ja perheille. Kohtaamispaikka sijaitsee lähellä perheitä, hyvien kulkuyhteyksien päässä ja on esteetön osallistua. Tilat ovat turvalliset, pysyvät, viihtyisät ja soveltuvat eri-ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Aukioloajat ovat säännölliset, joustavat ja monipuoliset sekä käyttäjien tarpeiden mukaiset. Pääsääntöisesti toimintaan voi osallistua ilman ajanvarausta tai ilmoittautumista ja toiminta on pääsääntöisesti maksutonta. Osaan ryhmistä ilmoittaudutaan ja ne ovat suljettuja; mm. muskarit, lastenkerhot, perhevalmennus ja ekavauvat. Toiminta Talossa on päihteetöntä ja väkivallatonta.

Yhteisöllisyyden vahvistamiseksi lapsille, nuorille ja vanhemmille tarjotaan mahdollisuus osallistua toiminnan toteuttamiseen ja osa toiminnoista (mm. haastavasti käyttäytyvien lasten vanhempien porinakerho ja iltaperhekahvila) toteutuvat perheiden toimesta eri yhdistysten tuella. Yhteisöllisyyden vahvistamiseksi kohtaamispaikassa on tarjolla: avointa toimintaa ja vapaata yhdessäoloa – vertaisryhmätoimintaa – kertaluonteisia teemailtoja, tapahtumia ja tapaamisia – muuta, paikallisten tarpeiden mukaista toimintaa Lapsille tarjotaan leikki- ja varhaiskasvatustoimintaa.

Perheiden Talo tarjoaa kohtaamista ja tukea. Jokainen osallistuja kohdataan arvostavasti, toivotetaan tervetulleeksi ja huomioidaan pois lähtiessä. Toiminnassa näkyy herkkyys lasten, nuorten, vanhempien, yksilöiden ja ryhmien tarpeille. Ilmapiiri on hyväksyvä ja suvaitseva. Kohtaaminen vahvistaa osallistujien turvallisuutta, luottamusta, voimavaroja ja huolten puheeksi ottamista. Toiminta tukee lapsiperheiden arkea ja jaksamista.

Vertaistukea voi kohdata ja saada lähes kaikessa toiminnassa. Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaistuki tarkoittaa kokemustietoon perustuvaa tukea, jonka tärkeimmät elementit ovat kertominen ja kuunteleminen. Kokemuksia jaetaan spontaanisti avoimessa toiminnassa ja myös ohjatusti vertaistukiryhmissä.

Perheiden Talossa on tarjolla asiantuntemusta ja osaamista kohtaamiselle ja tuen tarpeen tunnistamiselle. Ammatillinen osaaminen mahdollistaa perheiden varhaisen ja kynnyksettömän avunsaannin, neuvonnan ja tuen. Ryhmiä ohjataan monialaisesti ja toimintaa on ohjaamassa säännöllisesti eri ammattilaisia, mm. varhaiskasvatuksen opettaja, lastenohjaaja, terveydenhoitajia, sosionomeja ja kotitalousteknikko. Kohtaamispaikassa vierailee myös muita ammattilaisia perheiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Perheitä osataan ohjata ja auttaa kohtaamispaikassa tarvittaessa muun tuen ja palvelujen piiriin.

Toiminnasta tiedotetaan suunnitelmallisesti ja monikanavaisesti (mm. facebook, instagram-sivu, verkkosivu, paikan päällä suoraan, sähköpostilla) lapsiperheille ja toimijaverkostolle.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toiminnanjohtaja on Tornion Perheiden Talo ry:n työntekijä, mikä antaa vapautta, joustavuutta ja vähentää byrokraattisuutta. 

Toiminta vaatii sitoutuneet yhteistyötahot. Tornion kaupungin varhaiskasvatus ja Tornion seurakunta ovat osoittaneet Perheiden Talolle omat kokoaikaiset (100 %) työntekijät, joiden työpanos on merkittävä toiminnan jatkuvuuden ja sisällön kehittämisen kannalta.

Toimintaa on mahdollista pyörittää suhteellisen pienellä ulkopuolisella avustuksella, koska yhteistyötahot satsaavat työntekijäresurssia ja maksavat osavuokraa.