Travel Agent of Art - Taiteen Matkaopas -toimintamalli edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta ja esteettömyyttä, lisää erityistä tukea tarvitsevien kansalaisten työllisyyttä ja edistää kulttuuri-, taide ja matkailutoimintaa.

Toimintaympäristö **

Kehitysvammaisista suomalaisista palkkatyössä on alle 5%. Tämä potentiaalinen työvoima on käyttämätön resurssi ja aiheuttaa taloudellista ja sosiaalista epätasa-arvoa. Taiteen ja kulttuurin resurssit alan kehittämiseen osana matkailua ja turismia ovat rajalliset, hyviä ideoita riittää, mutta mistä toteuttajat? Kehitysvammaisten päivätoiminta ja tuettu työllistyminen tarjoavat tukea kehitysvammaisten uudenlaiseen läsnäoloon julkisissa tiloissa, kuten museoissa, kuntien virastoissa, kauppakeskuksissa ja paikoissa, joissa ihmiset kohtaavat toisiaan. Taiteen ja kulttuurin kokeminen on vahva tapa lisätä tarjontaa ja kansalaisten kohtaamisia, siellä missä he itse ovat. Missä ovat ne henkilöt, joilla on mahdollisuus esitellä vaikkapa suomalaista Outsider -taidetta ulkomaalaisille turisteille? The Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas auttaa!

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kokeilu perustui Kukunori ry:n Propellipäät -hankkeen toimintaan, jossa pyritään edistämään järjestöjen kokeilukulttuuria, muutosmuotoilun ja tiedolla johtamisen avulla. Tärkeä osa Propellipäät -hankkeen toimintaa on toteuttaa kokeiluja suomalaisissa sote-alan järjestöissä. Kumppaniksi löytyi suomalaisen kehitysvammatyön luova osaaja Lyhty ry. Propellipäät järjestivät ideapajan huhtikuussa 2018, johon osallistui Lyhty ry:n työpajatoiminnassa olevia kehitysvammaisia henkilöitä. Ideapajan pohjalta haastateltiin myös Lyhdyn henkilökuntaa. Ideoista koottiin elementtejä, joista halu kokeilla palkkatyötä luovalla alalla ja luovalla tavalla, nousi tärkeäksi.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Lyhty ry:llä oli läheinen yhteistyö kehitysvammaisten yrittäijen Pertin Valinta Oy:hyn sekä Inside Outside Finland -toimintaan, jossa esitellään virtuaalinäyttelynä suomalaisten Outsider taidekohteita. Pertin Valinnan toimitusjohtaja Heini Merkkiniemi, lähti edistämään kokeilun verkostoa yhteen. Kokeiluun tuli luontevasti mukaan myös Autismisäätiö, jonka taiteilijoita esitellään Inside Outside -näyttelyssä. Virtuaalinäyttelyn on tuottanut suomalainen media-alan moniosaaja Donkey Hotel, joka lähti myös mukaan kehittämään näyttelykonseptia, jonka kautta matkaopastoimintaa voi käynnistää.

Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas on puuttuva lenkki suomalaisen taiteen ja kulttuurin edistämisessä. Suomessa on julkisia tiloja ja meillä on taidetta sekä taiteen tekijöitä. Suomeen kohdistuu suuri kiinnostus matkailijoilta ja he odottavat yhä uusia ja monimuotoisempia kokemuksia. Suomalaista taidetta voidaan myös tehdä tunnetuksi ulkomaalaisille digitaalisilla tavoilla, joissa ylitetään ajan ja paikan esteet. Missä on kehitysvammaisen uusi työ muuttuvassa maailmassa? Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas luo työpaikan, jolla on merkitys!

Tavoiteltu muutos

Kokeilun tavoitteena on luoda uusia työmahdolisuuksia kehitysvammaisille henkilöille, sekä tarjota uusia työympäristöjä ja työrooleja. Taiteen ja kulttuurin kentälle kokeilu pyrkii tuomaan lisää resursseja, näkyvyyttä ja saavutettavuutta. Matkailun ja turismin kentälle kokeilu pyrkii tarjoamaan uusia elämyksiä matkailijoille ja edistää Suomen maabrändiä mielenkiintoisena, innovatiivisena ja tasa-arvoisena maana ja matkakohteena.

Muutoksen mittaaminen

Kokeilun aikana matkaoppaat ja heidän tukihenkilönsä pitivät päiväkirjaa, johon merkittiin onnistumiset, haasteet, kävijämäärät ja kehittämisehdotukset. Päiväkirjassa kysyttiin mm. mitä päivän aikana tehtiin, fiilikset päivästä, mikä oli parasta ja mitä haasteita päivän aikana koettiin.

Toteutussuunnitelma

Travel Agent of Art - Taiteen Matkaopas -toimintamalli tarjoaa suomalaiseen yhteiskuntaan monimuotoisen mahdollisuuden edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta ja esteettömyyttä, lisätä erityistä tukea tarvitsevien kansalaisten työllisyyttä ja edistää paikallista matkailua ja positiivista mielikuvaa Suomesta kansainvälisesti. Propellipäät -hankkeen tuottama muotoiluprosessin kautta kehitysvammaiset, eri alojen ammattilaiset, järjestöt ja muut organisaatiot luovat jatkuvasti kehittyvää monimuotoista palvelua ja toimintaa, jossa kaikki näkyy ja kaikki kuuluu.

Travel Agent of Art - Taiteen Matkaopas -kokeilussa ryhmä kehitysvammaisia ja muita erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä opasti tukihenkilöiden avustamana yleisöä Keskustakirjasto Oodissa Helsingissä kuukauden ajan, esitellen suomalaisia ITE -taiteen kohteita Inside Outside Finland -virtuaalikokemuksen avulla. Kokeilun aikana kerätyn palautteen pohjalta kehitettiin innostava tulevaisuudenkuva, jossa maailmaan avautuu uudenlaisiin kulttuuriin ja taiteeseen liittyviä Travel Agent of Art - Taiteen Matkaopas -palveluja ja uusia mahdollisuuksia työllistyä. Positiivinen tulevaisuuskuva ja visio toteutuessaan edistää erityisryhmien työllistymistä sekä taiteen ja kulttuurin esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Kun toteutat matkaopastoimintaa, miettikää minkälaisia julkisia tiloja ympäristössänne on. Ottakaa yhteyttä rohkeasti ja esitelkää taiteen matkaopastoiminnan ideaa ja olkaa valmiita muotoilemaan yhteistyö jokaisen toimijan kanssa yksilöllisesti. Tärkeää on luoda luottamuksen ilmapiiri ja sopia kuka ottaa vastuun mistäkin osa-alueesta esim. taideteoksen esiinottamisesta ja poislaittamisesta, näyttelyalueen avaamisesta, matkaoppaiden tuesta työpäivän aikana, aikatauluista ja mahdollisista erityistilanteista, vaikkapa sairastumiseen liittyen. Tehkää yhteistyö kumppanille helpoksi, voitte laatia vaikkapa yhteisen tavan kerätä varoja ja jakaa tuloja. Muistakaa, että moni säätiö ja rahasto tukee taidetoimintaa ja suomalaisen kulttuurin ja matkailutoiminnan edistämiseksi ohjataan myös julkisia varoja.

On tärkeää, että matkaoppaaksi lähtevät ne henkilöt, jotka itse haluavat tehtävään. Hyvä ja rauhallinen perehdytys itse tehtävään esim. virtuaalilasien käytön opastamiseen kannattaa tehdä rauhassa. Näin on hyvä ja turvallinen olo lähteä itse työhön ja keskittymään taiteen kokijoiden kohtaamiseen. Voitte harjoitella, tai vaikkapa laatia kirjallisen tai kuvallisen esityksen, siitä miten esittelette ja kerrotte taideteoksesta tai kulttuurikokemuksesta. Pyydä tukihenkilön apua, mikäli et itse tähän pysty. Mikäli taiteilija on yhä elossa voit olla häneen tai hänen edustajaansa yhteydessä ja pyytää lisämateriaalia taideteokseta tai keskustella siitä. Muista että kirjastot ja internet ovat täynnä mielenkiintoista tietoa. Ota itse selvää!

Myös tukihenkilön on hyvä perehtyä niin Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas toimintamalliin, kuhunkin toimintaympäristöön ja siihen mitä toiminnasta on eri tahojen kanssa sovittu. Kannattaa myös varautua itse toimimaan matkaoppaana, joten ota taide haltuun! Riippuu siitä, miten paljon tukea matkaopas tarvitsee, minkälaiseksi tukihenkilön rooli osana muodostuu, mutta ole utelias ja kehitä toimintaa yhdessä matkaoppaiden kanssa! Aina ei tarvitse tehdä samalla tavalla. Tukihenkilö on erittäin tärkeä matkaopastoiminnan onnistumiselle, mikäli matkaopas itse ei kykene ohjaamaan omaa työtään. Ei hätää, aina voi myös ottaa aikalisän ja jatkaa tauon jälkeen! Tukihenkilö on tarvittaessa myös linkki tapahtumaympäristön yhteyshenkilöön, joten kerätkää yhteystiedot yhteen paikkaan.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen innovaatio- ja kokeilutoiminnalle sekä järjestöissä toimiville ihmisille avautuu jatkuvasti uusia ympäristöjä mm. matkailun ja turismin kentällä. Propellipäät esittelivät Travel Agent of Art - Taiteen Matkaopas -mallia sekä Inside Outside Finland -kokonaisuutta Maata pitkin -kestävän kehityksen messualueella pe 17. - su 19.1.2020. Samalla kutsuttiin kokeilijat ideoimaan mallia edelleen. Travel Agent of Art mallia esiteltiin 2020 aikana New Yorkissa, Lontoossa ja Brysselissä. Ohessa mallia esittelevä video, jonka on Propellipäiden ja kokeilijoiden kanssa luonut elokuvaaja Klaus Welp.

Liitteet
Pukekaa avaruuskypäränne, kiinnittäkää turvavyönne ja lähtekää matkalle TULEVAISUUTEEN! Sami Helle vie meidät mukaansa viettämään Taiteen Matkaoppaan päivää, eikä mikään säily ennallaan! Outsider onkin Insider. Taide kuuluu kaikille ja yhteiskunta tarvitsee kaikkia. Tulevaisuus on täällä!

Klaus Welpin filmi, yhteistyössä Kukunori, Propellipäät, Pertin Valinta, Lyhty ry, Donkey Hotel ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kokeilun kohderyhmä ovat olleet kehitysvammaiset sekä autismin kirjoon kuuluvat henkilöt. Kokeiluun osallistuneilla henkilöillä on myös omakohtainen kokemus taiteen ja kulttuurin tekemisestä, joten kokemusasiantuntijuutta löytyy. Kokeiluidea nousi kehitysvammaisten henkilöiden ideoista ja kokemusasiantuntijuus on ollut vahvasti mukana idean, kokeilun ja levittämisen aikana.

Ratkaisun perusidea **

Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas -toimintamalli tarjoaa taiteen- ja kulttuurin kentälle lisää mahdollisuuksia lisätä yleisön ja taiteen vuorovaikutusta. Toimintamalli työllistää kehitysvammaisia tai muita heikommassa asemassa olevia kansalaisia ja kehittää heidän tukenaan toimivien organisaatioiden yhteistoimintaa uusien sidosryhmien kanssa. Taiteen matkaopas toiminta tuo elämää ja taidetta julkisiin tiloihin ja lisää kansalaisten luovaa kohtaamista taiteen kanssa. Toimintamalli tarjoaa sekä taiteelle että matkaoppaille uusia ympäristöjä toimia ja kokea. Toimintamallin avulla kehitysvammaisten taloudellinen tilanne paranee ja yhteiskunta hyötyy.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kehitysvammaisten ja muiden jatkuvaa tukea tarvitsevien erityisryhmien päivätoiminta on resurssoitu kuntien taholta, joten Taiteen matkaopas -toimintamalli tarjoaa uuden toimintaympäristön kehitysvammaisille. Museot, julkiset tilat ja muut yhteiskunnan avoimeen toimintaan soveltuvat tilat ovat hyviä taiteen ja matkaoppaiden työpaikkoja. Kukin toimintaympäristö vaatii kuitenkin muotoilua, jonka apuna voi käyttää mm. palvelumuotoilijaa, pedagogia tai muuta asiantuntijaa. Hyvä kokemusasiantuntija on kokenut Taiteen matkaopas!

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ideoikaa matkaopastoimintaa taiteen kokijoiden kanssa yhdessä. Teimme näin matkailumessuilla tammikuussa 2019 ja keräsimme noin kaksikymmentä ideaa ja selkeästi kokijat kokivat pääsevänsä mukaan edistämään matkaopastoimintaa. Voitte kerätä samalla yhteystietoja ja kutsua taiteen kokijoita mukaan yhteiskehittämään konseptia tai matkaamaan uuteen taidekohteeseen. Ehkäpä kokijoista voi tulla myös lahjoittajia tai sponsoreita? Taiteen matkaopaskokeilun aikana kokijat ehdottivat mm. taidekohteita, joita ei tunneta, museoita, jotka ovat auki vain pari päivää viikossa, mahdollisia rahoittajia tai rahoitustapoja, yhteistyökumppaneita mm. Yliopistot ja tapoja ja näkökulmia, joilla taiteen matkaoppaat voivat tuoda uutta sisältöä entisiin tunnettuihin taiteen ja kulttuurin matkakohteisiin. Kannattaa suunnitella valmiiksi vaihtoehtoja, mikäli oletettu taiteen kokemustapa ei ole mahdollinen, esim. kokija ei näe tai kuule normaalisti. 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Inside Outside Finland - virtuaalinen taidenäyttely järjestettiin keskustakirjasto Oodissa tammikuussa 2019. Aikavälillä 7.1.- 31.1.2019 matkaoppaiden kirjausten mukaan näyttelyssä kävi yhteensä 397 kävijää, joille taiteen matkaoppaat, eli kehitysvammaiset taiteilijat, esittelivät näyttelyä. Matkaoppaita pyydettiin kirjaamaan kunkin työvuoron päätteeksi näkemyksensä omasta työstään. Seuraava koonti pohjautuu 31 työvuoron kommentteihin.

Matkaoppaan työtehtävät koostuivat palautteen perusteella näyttelyn ja taiteilijoiden esittelystä (14 mainintaa) sekä virtuaalilasien esittelystä ja käytön ohjeistuksesta (9 mainintaa). Lisäksi matkaoppaat kävivät keskustelua mm. Pertin Valinnasta, työnteosta, työpajatoiminnasta sekä kysyivät palautetta kävijöiltä. 

Matkaoppaiden palautteesta nousi päällimmäisenä esiin työpäivästä jäänyt hyvä fiilis (14 mainintaa). Myös ihmisten tapaaminen (9 mainintaa) ja kävijöiden opastaminen ja neuvominen (8 mainintaa) olivat matkaoppaiden mielestä työn vahvuuksia. Rento ja rauhallinen työpäivä sekä ruokatauot nähtiin myös tärkeinä (molemmissa 4 mainintaa).

Suurimpina haasteina matkaoppaan työssä näyttäytyivät tekniset ongelmat (8 mainintaa) sekä englannin kielitaidon puute (6 mainintaa). Ylipäätään matkaoppaan työhön ja siihen liittyviin haasteisiin liittyi 9 mainintaa, joista kaksi liittyi työn esteettömyyteen, kolme virtuaalimaailman haasteisiin (huono olo kun seuraa televisiosta tai käyttää laseja) ja kaksi kommenttia liittyi muistamiseen. Vähäinen kävijämäärä ja tylsyys (2 mainintaa) sekä liian pienet tilat (2 mainintaa) mainittiin myös haasteina. 

Matkaoppaista kuusi mainitsi, että ei kokenut mitää haasteita työssään.