Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas
Travel Agent of Art - Taiteen Matkaopas -toimintamalli edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta ja esteettömyyttä, lisää erityistä tukea tarvitsevien kansalaisten työllisyyttä ja edistää kulttuuri-, taide ja matkailutoimintaa.
Toimintamallin nimi
Travel Agent of Art - Taiteen Matkaopas -toimintamalli edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta ja esteettömyyttä, lisää erityistä tukea tarvitsevien kansalaisten työllisyyttä ja edistää kulttuuri-, taide ja matkailutoimintaa.
Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas -toimintamalli tarjoaa taiteen- ja kulttuurin kentälle lisää mahdollisuuksia lisätä yleisön ja taiteen vuorovaikutusta. Toimintamalli työllistää kehitysvammaisia tai muita heikommassa asemassa olevia kansalaisia ja kehittää heidän tukenaan toimivien organisaatioiden yhteistoimintaa uusien sidosryhmien kanssa. Taiteen matkaopas toiminta tuo elämää ja taidetta julkisiin tiloihin ja lisää kansalaisten luovaa kohtaamista taiteen kanssa. Toimintamalli tarjoaa sekä taiteelle että matkaoppaille uusia ympäristöjä toimia ja kokea. Toimintamallin avulla kehitysvammaisten taloudellinen tilanne paranee ja yhteiskunta hyötyy.
Kehitysvammaisista suomalaisista palkkatyössä on alle 5%. Tämä potentiaalinen työvoima on käyttämätön resurssi ja aiheuttaa taloudellista ja sosiaalista epätasa-arvoa. Taiteen ja kulttuurin resurssit alan kehittämiseen osana matkailua ja turismia ovat rajalliset, hyviä ideoita riittää, mutta mistä toteuttajat? Kehitysvammaisten päivätoiminta ja tuettu työllistyminen tarjoavat tukea kehitysvammaisten uudenlaiseen läsnäoloon julkisissa tiloissa, kuten museoissa, kuntien virastoissa, kauppakeskuksissa ja paikoissa, joissa ihmiset kohtaavat toisiaan. Taiteen ja kulttuurin kokeminen on vahva tapa lisätä tarjontaa ja kansalaisten kohtaamisia, siellä missä he itse ovat. Missä ovat ne henkilöt, joilla on mahdollisuus esitellä vaikkapa suomalaista Outsider -taidetta ulkomaalaisille turisteille? The Travel Agent of Art - Taiteen matkaopas auttaa!
Kokeilun kohderyhmä ovat olleet kehitysvammaiset sekä autismin kirjoon kuuluvat henkilöt. Kokeiluun osallistuneilla henkilöillä on myös omakohtainen kokemus taiteen ja kulttuurin tekemisestä, joten kokemusasiantuntijuutta löytyy. Kokeiluidea nousi kehitysvammaisten henkilöiden ideoista ja kokemusasiantuntijuus on ollut vahvasti mukana idean, kokeilun ja levittämisen aikana.
Kehitysvammaisten ja muiden jatkuvaa tukea tarvitsevien erityisryhmien päivätoiminta on resurssoitu kuntien taholta, joten Taiteen matkaopas -toimintamalli tarjoaa uuden toimintaympäristön kehitysvammaisille. Museot, julkiset tilat ja muut yhteiskunnan avoimeen toimintaan soveltuvat tilat ovat hyviä taiteen ja matkaoppaiden työpaikkoja. Kukin toimintaympäristö vaatii kuitenkin muotoilua, jonka apuna voi käyttää mm. palvelumuotoilijaa, pedagogia tai muuta asiantuntijaa. Hyvä kokemusasiantuntija on kokenut Taiteen matkaopas!
Inside Outside Finland - virtuaalinen taidenäyttely järjestettiin keskustakirjasto Oodissa tammikuussa 2019. Aikavälillä 7.1.- 31.1.2019 matkaoppaiden kirjausten mukaan näyttelyssä kävi yhteensä 397 kävijää, joille taiteen matkaoppaat, eli kehitysvammaiset taiteilijat, esittelivät näyttelyä. Matkaoppaita pyydettiin kirjaamaan kunkin työvuoron päätteeksi näkemyksensä omasta työstään. Seuraava koonti pohjautuu 31 työvuoron kommentteihin.
Matkaoppaan työtehtävät koostuivat palautteen perusteella näyttelyn ja taiteilijoiden esittelystä (14 mainintaa) sekä virtuaalilasien esittelystä ja käytön ohjeistuksesta (9 mainintaa). Lisäksi matkaoppaat kävivät keskustelua mm. Pertin Valinnasta, työnteosta, työpajatoiminnasta sekä kysyivät palautetta kävijöiltä.
Matkaoppaiden palautteesta nousi päällimmäisenä esiin työpäivästä jäänyt hyvä fiilis (14 mainintaa). Myös ihmisten tapaaminen (9 mainintaa) ja kävijöiden opastaminen ja neuvominen (8 mainintaa) olivat matkaoppaiden mielestä työn vahvuuksia. Rento ja rauhallinen työpäivä sekä ruokatauot nähtiin myös tärkeinä (molemmissa 4 mainintaa).
Suurimpina haasteina matkaoppaan työssä näyttäytyivät tekniset ongelmat (8 mainintaa) sekä englannin kielitaidon puute (6 mainintaa). Ylipäätään matkaoppaan työhön ja siihen liittyviin haasteisiin liittyi 9 mainintaa, joista kaksi liittyi työn esteettömyyteen, kolme virtuaalimaailman haasteisiin (huono olo kun seuraa televisiosta tai käyttää laseja) ja kaksi kommenttia liittyi muistamiseen. Vähäinen kävijämäärä ja tylsyys (2 mainintaa) sekä liian pienet tilat (2 mainintaa) mainittiin myös haasteina.
Matkaoppaista kuusi mainitsi, että ei kokenut mitää haasteita työssään.