Tsemppi - sosiaalinen kuntoutus ikääntyneille
Kotiin annettavaa, yksilöllistä, sosiaalista kuntoutusta ikääntyneille, joilla on haasteita päihteiden ja mielenterveyden kanssa. (Helsingin Tulevaisuuden sote -keskus -hanke)
Ikääntyneet ovat kasvava sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävä ryhmä, jonka osuus myös päihde- ja mielenterveyspalveluissa on kasvussa. Etenkin lähivuosien pandemiaan liittyneet rajoitukset ovat lisänneet ikääntyneiden yksinäisyyttä ja sitä kautta mielenterveys- ja päihdeongelmia. Yhtenä esimerkkinä tästä on pääkaupunkiseudun hyvinvointikysely 2021, jonka mukaan "alkoholin liikakäyttö on pääkaupunkiseudulla yleisintä 65–79-vuotiaiden ikäryhmässä. Tämän ikäisistä peräti 46 prosenttia käyttää alkoholia liikaa."
Aikuisten päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat huomattavan ylikuormittuneita, eikä niissä ole resursseja ikäerityiseen työhön. Ikääntyneet lasketaan useimmiten samaan massaan kuin muut aikuiset, vaikka heidän elämäntilanteensa ja tarpeensa ovat täysin erilaisia.
Kohderyhmänä ovat ikääntyneet, joilla on haasteita päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa mutta, jotka eivät tarvitse vielä raskaampia palveluja, kuten terveysaseman päihde- ja mielenterveyshoitajan tai päihdepoliklinikan apua tai heillä on kyseisiin palveluihin kontakti mutta he kaipaavat myös ikäerityistä tukea.
Asiakkaita haastateltiin hankkeen alkuselvityksessä ja heiltä on kerätty palautetta pilotin aikana. Asiakkaat täyttivät jokaisen kuntoutusjakson lopussa palautteen kuntoutusjaksosta. He myös täyttivät itsearviointimittarit (GDS-15, alkoholinitsearviointi yli 65-vuotiaille, päihdehaittamittari) ennen kuntoutusjaksoa sekä sen päätyttyä.
Asiakas asettaa itse kuntoutusjakson tavoitteet ja työntekijän kanssa pohditaan keinot sen saavuttamiseksi. Kuntoutusjakso muotoutuu siis täysin yksilöllisesti asiakkaan muutostarpeiden mukaan.