Tuettu keikkatyö - askel kohti työelämää
Tuettu keikkatyö on tuettua työllistymistä. Tuettu keikkatyö on hyvä vaihtoehto silloin, kun henkilö on ollut pitkään pois työelämästä tai hänellä on vähän kokemusta työssä käymisestä. Työvalmentaja auttaa sekä keikkatyön tekijää että keikkatyön tilaajaa ennen, aikana ja jälkeen keikan.
Työtä pidetään usein itsestään selvänä osana elämää ja myös lainsäädäntöön on kirjattu, että jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä. Työssä ei ole kyse vain toimeentulosta, vaan työllä on laaja vaikutus yksilön elämään. Työ tarjoaa mielekästä ja merkityksellistä tekemistä, johon usein liittyy mahdollisuus onnistumisen kokemuksiin, kehittymiseen ja itsen haastamiseen. Työstä saatu palaute ja onnistuminen lisäävät pystyvyyden tunnetta. Työ ja työllisyys ovat yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti merkittäviä ja niihin on panostettu viime aikoina laajasti esimerkiksi työllisyyden kuntakokeiluilla ja Työkykyohjelmalla.
Suomessa on arvioitu olevan runsaasti osatyökykyisiä, jotka haluaisivat työhön. Osatyökykyiset eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan heidän mahdollisuuteensa tehdä työtä voivat olla hyvin erilaiset. Yhteistä osatyökykyisille on se, että jollakin tavalla on arvioitu, että heillä on käytössään vain osa työkyvystä. Se, mikä on heidän työkykyä alentava asia, vaihtelee. Usein kyky tehdä työtä riippuu työstä ja siitä millaista kykyä ja osaamista se edellyttää. Tähän on sisällytetty esimerkiksi näkemys, ettei kokonaikainen, toistaiseksi voimassa oleva työ ole enää ainoa mahdollisuus osallistua työelämään.
Työntekijöiden työhön kohdistuvat odotukset muuttuvat. Erilaiset työn tekemisen muodot nähdään mahdollistavan joustavuuden ja työn yhdistämisen muihin elämän osa-alueisiin. Toisaalta joillakin toimialoilla ja osalla työnantajista on yhä useammin vaikeuksia löytää kaikkiin tehtäviin ja kaikkina aikoina riittävästi työvoimaa. Määräaikaiset ja keikkamaiset työn tekemisen muodot ovat entistä tavallisempia, ja osa työntekijöistä työskentelee samaan aikaan useammalle eri työnantajalle. Vaikka keikkatöihin on usein suhtauduttu epäilevästi, on niille löytynyt oma paikkansa ja tarpeensa.
Osatyökykyisille siirtyminen työmarkkinoille ei motivaatiosta ja työtaidoista huolimatta aina ole yksinkertaista. Tarjolla olevien tuetun työllistämisen muotojen ja itsenäisen, avoimille työmarkkinoille tapahtuvan työllistymisen välille tarvitaan uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi mielenterveyskuntoutujalla on usein monenlaisia taitoja ja osaamista, joita hän on kerryttänyt vuosien varrella. Kuitenkin, jos on ollut kauan poissa työelämästä, ei välttämättä tunnista minkälaiseen tai kuinka tiiviiseen työn tekemiseen omat voimavarat riittävät. Työn etsiminen avoimilta työmarkkinoilta voi mietityttää, samoin se, onko työssä mahdollista saada riittävästi tukea. Lisäksi työelämän kokeilemista voi estää pelko taloudellisen tilanteen heikentymisestä, kun palkkatulot vaikuttavat sosiaaliturvaan. Palkkatulojen ja sosiaaliturvan yhdistäminen koetaan usein haastavaksi ja vaikeaselkoiseksi tehtäväksi.
Osatyökykyisten työmarkkinoille pääseminen edellyttää joustavia ja innovatiivisia työskentelymalleja ja kokeiluja, jotka entistä paremmin mahdollistavat työpaikkojen ja työntekijöiden tarpeiden ja tavoitteiden kohtaamisen. Työn kuntouttava vaikutus on tunnistettu, ja työelämäosallisuus vähentää osatyökykyisten palveluntarvetta mm. sosiaali- ja terveyspalveluissa. Yhä useampi työntekijä ja kuluttaja vaatii työnantajilta ja päätöksentekijöiltä vastuullista, tasa-arvoista työllistämistä. Yhdenvertaisempi ja tasa-arvoisempi työelämä on kaikkien työmarkkinaosapuolien ja koko yhteiskunnan etu.
Osatyökykyisten joukossa on arvioitu olevan n. 40 000 henkilöä, jotka haluaisivat tehdä ainakin jonkin verran työtä. Sopivan työn löytäminen on usein haastavaa, eikä olemassa olevista työllistämismuodoista aina löydy ratkaisua tilanteeseen. Osatyökykyisille on tarjolla erilaisia valmennuksia, palkkatukijaksoja, työkokeiluja ja esimerkiksi siirtymätyötä, mutta nykyiset työllistymispalvelut eivät aina tunnista riittävän hyvin heidän yksilöllisiä tilanteitaan ja osaamistaan.
Tuettujen työllistämismuotojen ja avoimien työmarkkinoiden väliltä puuttuu palvelu, jossa työtä ja omaa työkykyä on mahdollista tuetusti kokeilla sekä saada työkokemusta avoimilta työmarkkinoilta työehtosopimusten mukaisella palkalla.
Kehitettävä asia on osa osatyökykyisten työllistymisen kokonaisuutta.
Tuetun keikkatyön mallia on kehitetty Puuttuva pala -hankkeessa, jonka keskeisinä toimijoina ovat Metropolia Ammattikorkeakoulu yhdessä Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry:n kanssa jo olemassa olevine yhteistyöverkostoineen. ESKOT ry:llä on Klubitaloja Etelä-Suomessa viidellä paikkakunnalla: Vantaalla, Nurmijärvellä, Imatralla, Lahdessa ja Helsingissä, jossa on kaksi erillistä taloa. Sen roolina mallin kehittämisessä on ollut hyödyntää organisaation jo olemassa olevaa vahvaa osaamista heikommassa työmarkkina-asemassa olevien, erityisesti mielenterveyskuntoutujien, työllisyyspolkujen tukemisesta. ESKOT ry:llä on myös pitkä kokemus toimintamallien rakentamisesta mielenterveyskuntoutujien ja muiden psykososiaalista tukea tarvitsevien kanssa.
Metropolia Ammattikorkeakoululla puolestaan on vahvaa osaamista yhteiskehittämisestä. Lisäksi Metropolialla on verkosto-osaamista sekä toimintakyvyn ja työtehtävien arviointiosaamista. Metropolialla on myös laajat verkostot, joista mallin yhteiskehittämiseen on saatu mukaan lisää toimijoita. Metropolia Ammattikorkeakoulun eri alojen opiskelijat ovat osalliuneet mallin kehittämisessä ja Metropolia on myös toiminut työnantajan roolissa ja tarjonnut keikkatöitä hankkeen aikana.
Verkostoon kutsuttiin mukaan keikkatyöhön haluavia henkilöitä, mahdollisia keikkatyöntarjoajia, keikkatyöhön haluavien kanssa toimivia tahoja sekä järjestötoimijoita, joiden toiminta keskittyy osatyökykyisten kannalta tärkeään toimintaan. Jo suunnitelmavaiheessa yhteistyöstä oli alustavasti sovittu Helsingin kaupunki, Alvi ry, Kakspy ry, Lilikotisäätiö, Y-säätiö, Helsingin seurakuntayhtymä ja Vamlas ry. Myös VATES säätiön kanssa oli sovittu yhteistyöstä jo hanketta suunniteltaessa.
Hankkeen alkuvaiheesta lähtien sen toimijat ovat verkostoituneet laajasti eri toimijoiden kanssa (tuettua työtoimintaa tekevät tahot, osatyökykyisten asioita edistävien tahojen, monimuotoisuutta arvostavien työnantajien ja sote-palvelujen kehittäjien) tapaamisin ja erilaisiin tilaisuuksiin osallistumalla. Tapaamisissa keskusteltiin Tuetun keikkatyön mallista, sen tarpeellisuudesta ja mahdollisuuksista sekä kerrottiin tulevista yhteiskehittämisen työpajoista. Työvalmentajat ovat olleet mukana kehittämässä mallia ja ovat tämän mallin keskeisiä arjen toimijoita.
Aihepiiri yhdistää monia eri toimijoita ja on yhteiskunnallisesti merkittävä, ajankohtainen ja kiinnostava, mikä on innostanut eri toimijoita myös mukaan kehittämistyöhön. Tarkoituksena on ollut huomioida jo tehtyä kehittämistyötä ja nivoa se osaksi Tuetun keikkatyön -mallia.
Tavoitteena luoda uusi työmuoto. Keikkatyötä ajatellaan usein työntekijää riistävänä ja vastentahtoisesti tehtävänä työmuotona. Keikkatyö voi kuitenkin osatyökykyiselle olla juuri sopiva mahdollisuus kokeilla työelämää sekä omia voimavarojaan ja taitojaan. Työmuotona keikkatyö mahdollistaa työmäärän säätelyn oman voinnin mukaan, mikä madaltaa työn tekemisen kynnystä. Keikkatyöhön sitoudutaan keikka kerrallaan.
Tavoitteena mahdollistaa riittävän tuen keikkatyöntekijälle. Tarkoituksena on, että keikkatyöhön ryhdytään tuetusti. Tukea tarjotaan kunkin omien tarpeiden mukaisesti, kuitenkin jäsennetyllä tavalla, ennen keikkatyöhön ryhtymistä, sen aikana ja sen jälkeen. Tukea tarjotaan mm. omien vahvuuksien ja osaamisen kartoittamiseen, sopivan työn löytämiseen, taloudellisen kokonaistilanteen varmistamiseen ja työtehtävän tekemiseen. Lisäksi työkeikan jälkeen on tärkeä käydä yhdessä läpi, miten keikka onnistui ja miltä palkallisen työn tekeminen tuntui.
Työvalmentaja on yksi tärkeimmistä arjen toimijoista, ja tavoitteena on mallin rakentamisen myötä antaa työvalmentajille työkaluja keikkatyön tekijöiden tukemiseen. Osatyökykyisten kannalta mahdollisuus saada tukea keikkatyöhön tarjoaa heille turvaa ja varmuuden siitä, etteivät he jää vaikeassakaan tilanteessa yksin. Osatyökykyisten työllistymisen kentältä on tähän saakka puuttunut tällainen fair play -malli, jolla heidän on mahdollista päästä kokeilemaan työmarkkinoilla toimimista.
Tavoitteena tukea työnantajia palkkaamaan keikkatyöntekijöitä. Monella työnantajilla on tarvetta keikkatyön tekijöille, mutta työvoiman löytäminen lyhytkestoisiin töihin tai yhteiskuntavastuun toteuttaminen vaativat kuitenkin usein aikaa ja selvittelyä, joka voi työnantajasta tuntua liian aikaa vievältä. Myös sopivan työtehtävän tarjoaminen, ja tähän liittyvän työtehtävän arviointi ja muokkaaminen, voivat tuntua ylimääräisiltä tehtäviltä. Osatyökykyisen palkkaaminen on monelle työnantajalle liian monimutkainen prosessi ja Tuetun keikkatyön mallin myötä tavoitteena on tarjota työnantajille tukea keikkatyön tekijän rekrytointi- ja palkkaamisprosessiin.
Arviointikysymykset:
Kokemusta ja keikkatyön prosessia arvioidaan kolmen toimijan näkökulmasta:
- Millaisena keikkatyön tekijä koki keikkatyön ja kokemukset omaan hyvinvointiinsa? Seurataan jokaisen keikkatyön kohdalla haastattelemalla. Lisäksi Kohti keikkatyötä -ryhmiin osallistujille ja keikalle lähtevät täyttävät itsearviointimenetelmä Kykyviisarin. Sen avulla hän arvioi omaa työ- ja toimintakykyään keskittyen erityisesti kokonaistilanteeseensa, vahvuuksiinsa ja kehittämiskohteisiinsa. Täyttämällä Kykyviisarin ennen keikkatyöhön ryhtymistä ja sen jälkeen voidaan myös tehdä havaintoja muutoksissa yksilön elämäntilanteessa. Samalla on mahdollista keskustella siitä, miten tuettu keikkatyö on vaikuttanut hyvinvointiin.
- Millaisena työn tilaaja eli työnantaja koki keikkatyön? Seurataan jokaisen keikkatyön kohdalla. Miten keikkatyöprosessi sujui? Mitkä asiat vaikuttivat (edistivät / haittasivat)? Haastatellaan työn tilaajaa keikan jälkeen.
- Millaisena työvalmentaja / keikkatyön koordinaattori koki keikkatyön? Miten keikkatyöprosessi sujui? Mitkä asiat vaikuttivat (edistivät / haittasivat)? Seurataan jokaisen keikkatyön kohdalla lomakkeen avulla.
Lisäksi ollaan kehitetty ja koeteltu työvalmentajien ja keikkatyön tekijöiden kanssa Työtaitokortteja käytännössä. Työtaitokortit ovat AWC (Assessment of Work Characteristics) -mentelmään, eli Työtehtävän ominaispiirteiden arviointi-menetelmään, perustuvia kuvakortteja keikkatyöntekijöiden valmentamisessa ja tukemisessa. Korttien avulla voidaan jäsennetymmin tukea osatyökykyisiä mm tunnistamaan omia taitoja, tunnistaa erilaisissa työtehtävissä tarvittavia taitoja ja pohtimaan millaiset työtehtävät ovat itselle mieluisia ja sopivia.
On tunnistettu että työtaitokorttien avulla:
- Työtaidot realisoituvat toiminnassa.
- Työtaitojen tunnistaminen on prosessi.
- Tunnistaminen tapahtuu vuorovaikutuksessa keikkatyön tekijän ja työvalmentajan (sekä työn tilaajan) välillä.
- Tunnistaminen edistää työn ja työvalmennuksen suunnittelua.
- Tunnistaminen vahvistaa keikkatyön tekijän itsetuntemuksen lisääntymistä ja vahvuuksien hyödyntämistä.
- Tunnistaminen edistää jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.
Kohderyhmänä ovat pääkaupunkiseudulla asuvat pitkäaikaistyöttömät, heikommassa työmarkkina-asemassa olevat keikkatyöhön haluavat, mutta jotka eivät pysty työllistymään avoimille työmarkkinoille eivätkä työllisty perinteisten henkilöstövuokrausyritysten kautta. Erityistä huomiota kiinnitetään syrjäytymisvaarassa oleviin ja työmarkkinoilla syrjintää kohtaaviin ryhmiin kuten mielenterveyskuntoutujiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin. Myös työnantajatahot, jotka ovat kiinnostuneita osatyökykyisten palkkaamisesta, ovat kohderyhmää.
Keikkatyöhön haluavien osallisuus on ollut läsnä jo ensimetreiltä lähtien. Heidän halukkuuttaan keikkatyöhön on kartoitettu ja he ovat osallistuneet keikkatyöhön valmentavien ryhmien suunnitteluun ja pidettyjen Kohti keikkaa -ryhmien arvioimiseen. Keikkatyöhön haluavien edustus on ollut myös Puuttuva pala -hankkeen ohjausryhmässä.
Mahdollisesta keikkatyöstä kiinnostuneita yrityksiä ja organisaatioita kartoitetaan ja tavoitellaan ja keskustellaan tarpeesta. Heille myös kerrotaan mallin kehittämisprosessista.
Mallia rakennetaan yhteiskehittämisen keinoin. Yhteiskehittämisen lähtökohtana on laaja verkostoituminen palveluntuottajien, järjestötoimijoiden ja muiden organisaatioiden kanssa. Tuetun keikkatyön -mallia työstetään kehittämistyöpajoissa, joita mainostetaan laajasti verkostoissa. Työpajoissa on mahdollista tutustua jo olemassa oleviin keikkatyöhön linkittyviin toimintamalleihin ja käytäntöihin, minkä lisäksi niissä tarkastellaan tuetun keikkatyön mahdollisuuksia, uhkia ja mitä se edellyttää eri osapuolilta. Työpajoissa keikkatyöhön haluavat henkilöt ja mahdolliset työn tilaajat ovat mukana.
Erityisesti keikkatyöhön haluavien osatyökykyisten kohdalla osallisuuteen kiinnitetään huomiota mallia luotaessa. Heidän pääsynsä osaksi työmarkkinoita arvioidaan lisäävän heidän osallisuuttaan yhteisestä hyvästä sekä lisäävän merkittävästi heidän osallisuutta omasta elämästään. Kokemusta oman elämän osallisuudesta he saavat myös osallistumalla tuettua keikkatyötä edeltäviin ryhmiin, joissa heidän kokemus omasta osaamisestaan ja vahvuuksistaan kasvaa. He ovat mukana ryhmien sisällön ja toiminnan suunnittelussa ja osa heistä on myös mukana ohjaamassa ryhmiä. Heillä on merkittävä asema tuetun keikkatyön mallin luomisessa, mikä lisää heidän osallisuuttaan vaikuttamisen prosesseissa.
Osatyökykyisten työllistymiseen liittyvistä kysymyksistä on runsaasti tutkimus- ja kehittämishankkeiden kerryttämää tietoa, jota hyödynnetään. Tuetun keikkatyön mallin kannalta keskeistä ovat ESKOT ry:n aiemmat hankkeet "Klubitalolta tuetusti työelämään" ja "Tuetut työelämäpolut ja yritysyhteistyö", joissa havaittiin, että eläkkeellä ja kuntoutustuella olevissa henkilöissä on töihin haluavia ja niitä tekemään kykeneviä ihmisiä.
Toimintamallia luotaessa on tutustuttu jo olemassa oleviin hankkeisiin ja toimintamalleihin. Erityisesti on tarkasteltu EUSE Toolkit Tuetun työllistymisen työkalupakkia ja mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden työllistymiseen ja työllisyyden edistämiseen keskittyvää Sijoita ja valmenna -mallia (IPS-malli). Tuetun keikkatyön mallia suunniteltaessa on tutustuttu kummastakin mallista tehtyihin kuvauksiin ja pohdittu mitä erityistä keikkatyö edellyttää mallilta.
Keikkatyölle tyypillistä on lyhytkestoisuus ja nopeasyklisyys. Keikkatyössä työntekijä voi käydä tekemässä tietyt työtehtävät työpaikalla vain yhden kerran tai on mahdollista, että keikkatyö samaan paikkaan on toistuvampaa. Nopeatempoisuus edellyttää erityistä panosta keikkatyöntekijän ja työtehtävän yhteensopivuuteen.
Yhteiskehittämisen työpajoissa yhdessä sidosryhmien, kokemusasiantuntijoiden, työvalmentajien ja alan opiskelijoiden kanssa paneuduttu tuetun keikkatyön eri vaiheisiin ja toimintatapoihin. Työpajoista saadut tulokset on koottu yhteen blogeiksi, artikkeleiksi ja verkkojulkaisuksi.
Tuetun keikkatyön vastuullinen organisointi nousi tärkeäksi teemaksi ja sisälsi eniten kysymyksiä ja pohdintaa. Kuka tekee ja miten pitäisi konkreettisesti toimia? Hankkeessa perehdyttiin systemaattisesti kahteen tapaan organisoida tuettuja keikkoja; työnvälitysalustat ja palveluyritys. Näihin päädyttiin, koska nämä ovat tavat joilla kuka tahansa voi tehdä keikkamaista työtä.
Tuetun keikkatyön vastuullinen organisointi kahdella eri tavalla; työnvälitysalustan tai palveluyrityksen kautta.
Olemme testanneet WorkPilots -alustaa n. 40 kokemustoimijan kanssa. Lisäksi olemme keränneet palautetta ja koonneet palautteen verkkojulkaisuun. Tiina Oksasen ylemmän amk:n opinnäytetyöhön on haastateltu tuetulla keikalla käyneitä. Opinnäytetyö valmistuu joulukuussa 2021.