Tuki ja hoitopolku päihteitä kokeileville ja käyttäville nuorille perhekeskuspalveluissa. Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Sujuvat palvelut-valmennus (RRP, P4, I1)

Nuori, jolla päihteiden kokeilua tai käyttöä ja nuoren perhe saavat apua ja tukea monialaisesti,  saumattomasti sekä tulee kohdatuksi. Ammattilaiset perustasolla tietävät mitä palveluja on ja miten nuori ja perhe ohjataan tuen piiriin.  

Toimintaympäristö

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista puuttuu perustason hoidosta vastaava taho.  Päihteiden käyttöön liittyvien ongelmien hoito kuulu peruskouluikäisten lasten opiskeluhuollon lakisääteisiin tehtäviin, vaikka oireilu tulee esille ainakin osittain koulussa.  Terveyskeskusjärjestelmä eikä mielenterveys- ja päihdepalvelut, jotka suunnattu aikuisille eivät vastaa lasten ja nuorten tarpeeseen päihdeongelmien osalta. Varsinais-Suomesta on puuttunut palveluprosesseja THL:n 2021 laatiman selvityksen mukaan perus- ja erityistason palvelujen välillä. Esimerkiksi alueen heikohkot ennaltaehkäisevät ja matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelut näkyivät alueen edustajien mukaan myös lastensuojelun
asiakkaiden kasvaneina ongelmina sekä lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuuksien määrän
kasvuna.

Osalla hyvinvointialueista, mm. Varhassa, kouluilla ja oppilaitoksissa työskentelee psykiatrisia sairaanhoitajia täydentämässä kouluterveydenhuollon ja opiskeluhuollon palveluja, mutta mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvät ja hoitoon suunnatut palvelut ovat puutteellisia ja alueellisesti vaihtelevia. Myös toisen asteen opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon tuottamisen rakenteet ovat sekä sisällöiltään että nimikkeiltään alueellisesti kirjavia. 

Perustason palvelujen ja selkeän palvelurakenteen puute ovat johtaneet hajanaiseen lasten ja nuorten mielenterveys- ja palvelujen järjestelmään, jossa sekä terveydenhuollon eri toimijoiden sisäinen, että sosiaali- ja terveydenhuollon välinen yhteistyö on usein koordinoimatonta. Tämä vaikeuttaa sekä hakeutumista hoidon ja tuen piiriin, että niiden jatkuvuutta. Seurauksena ovat paikoin tehottomat, siiloutuneet ja heikosti lasten, nuorten ja perheiden tarpeisiin vastaavat palvelut. Apua tarvitseva lapsi tai nuori on saattanut ohjautua useisiin peräkkäisiin selvityksiin ja arvioihin ennen kuin tarvittava tuki tai hoito on käynnistynyt.  Lähteenä käytetty HE luonnosta lasten ja nuorten terapiatakuusta.

Tällä kehittämistyöllä haluamme on selkeyttämässä perustasolla erityisesti päihdepalveluiden järjestämistä varhaisessa vaiheessa ja samalla tiivistää yhteistyötä sosiaali- ja terveyshuollon välistä yhteistyötä, jotta lapsi/nuori ja perhe saa oikea-aikaisesti tukea ja apua päihdeongelmaan.

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Alaikäisten lasten/nuorten päihdehoitopolkua ei ole olemassa hyvinvointialueella ja yhteistyölle ei ole muodostunut selkeää yhteistyökuviota sosiaali- ja terveyspalveluiden. Haluamme luoda varhaisen tuen puuttumisen mallin päihteiden kokeiluun ja käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, erityisesti huumausaineiden osalta.

Palvelun kehittäminen liittyy Varhan lasten, nuorten ja perheiden palvelustrategiaan:

Tavoitteet

  • Lapset ja nuoret voivat hyvin ja saavat tukea hyvään ja turvalliseen elämään. 
  • Ennaltaehkäisevät ja varhaisen tuen palvelut  edistävät osallisuutta yhteiskuntaan ja vähentävät  lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelutarvetta.
  • Järjestämme lapsiperheiden palvelut oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti lapsen omassa elinympäristössä.
  • Palvelut ovat laadukkaita, vaikuttavia ja yhdenmukaisin periaattein toteutettuja koko  Varsinais-Suomen alueella. Erityistason palvelujen tarve vähenee
Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoitteena on, että lapsi/nuori sekä perhe saa tuen varhaisessa vaiheessa ja voidaan mahdollisesti estää sosiaalisten, terveydellisten ja taloudellisten ongelmien kasaantuminen ja  paheneminen.

Ammattilaisten näkökulmasta tavoitteena on selkiyttää eri ammattilaisten työskentelyä ja tehostaa työskentelyä, hyödyntäen moniammatillista osaamista lasten/nuorten ja perheiden tukemiseksi.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämisessä on mukana yläkoulun kouluterveydenhoitaja, opiskeluhuollosta kuraattori ja koulupsykologi ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon osastonhoitaja, lastensuojelun sairaanhoitaja ja sosiaali- ja vammaispalveluiden asiakasohjauksesta johtava sosiaalityöntekijä.

Opiskeluhuollon ammattilaisilla on vahva käytännön kokemus lasten ja nuorten tilanteesta kouluissa ja ovat merkittävässä roolissa mallin kehittämisessä ja tukipalveluiden kehittämisessä varhaisessa vaiheessa. 

Asiakasohjauksen ja lastensuojelun ammattilaiset tuovat kehittämiseen näkemystä sosiaalipalveluista ja ovat merkittävässä roolissa kun kehitetään yhteistyömuotoja.

Asiakasohjaus on merkittävä yhteistyökumppani ja tärkeässä roolissa, jotta nuori ja perhe saa tarvitsemansa avun ja tuen joustavasti ja tarpeen vaatiessa nopeasti.

Esihenkilöiden ja johdon mukana ole mahdollistaa toimintamallin jalkauttamisen käytäntöön sekä edesauttaa mm. avosairaanhoidon kanssa olevien toimintamallien laatimista ja sopimista sekä myös asian edistämistä hyvinvointialueen tasolla.

Tavoiteltu muutos

Tunnistetaan tuen ja avun tarpeessa olevat nuoret. Apu ja tuki mahdollistetaan lähellä nuoren elinympäristöä, monialaisesti ja yhdessä tehden, jotta nuori ja perhe saa tuen joustavasti ja tarpeen mukaisesti.

Toteutussuunnitelma

Terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten tulee työskennellä yhdessä nuoren ja perheen kanssa, jotta tuki ja apu on yhtenäistä nuorelle ja perheelle,.

Malli tulee olla kuvattuna ja tiedossa ammattilaisilla, jotta eri toimijat osaavat toimia yhdessä.

Osaamisen varmistaminen ja ajankohtaisen tiedon ylläpito huumausaineista peruspalveluissa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä 12-17-vuotiaat, joilla päihteiden kokeilua tai käyttöä. Kouluterveyskyselyistä saatua tietoa hyödynnetty ja kehittämisessä hyödynnetty kokemusasiantuntijaa. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Opiskeluhuollon malli puuttumiseen.

Turun nuorisopolin malli

Ideointi

Kuvataan palvelupolku prosessina ja tarkennetaan käyttökokemusten perusteella.

Liitteet
Kuva
Ideaaliprosessi
Nuorten päihdepolun ideaaliprosessi kehittämisen alkuvaiheessa
Idean valinta

Monialainen yhteistyö todettiin asiaksi, jota lähdettiin edistämään, koska yhteistyössä tietosuoja koettiin useimmiten esteeksi yhteistyölle ammattilaisten sekä myös perheen mielestä. 

Ratkaisun perusidea

Päihteitä (pääasiassa huumausaineet) kokeilevalle/käyttävälle nuorelle laadittu hoitopolku, jossa kuvattu toimenpiteet avun ja tuen saamiselle ja yhteistyö terveys- ja sosiaalipalveluiden välillä.

Hoitopolussa on kuvattu hoidon tarpeen arviointi terveydenhuollossa sekä perustason hoito ja interventio nuorelle , kun päihteiden käyttöä todettu. Hoitopolun lisäksi varmistetaan, että malli on tiedossa kouluissa.

Hoitopolun laatimisen lisäksi opiskeluhuollon henkilöstön osaamisen varmistaminen ja ajankohtaisen tiedot ylläpito koulutuksilla.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli juurruttaminen edellyttää selkeitä malleja ja rooleja siitä, kuka tekee, mitä tekee ja miten yhteistyö varmistetaan. 

Päihteiden puheeksi otto, tunnistaminen ja hoidon ohjaus kuuluvat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja opiskeluhuollon työtehtäviin, mutta intervention toteuttaminen suunnitelmallisesti edellyttää erillistä resurssia ja osaamista. Alueellamme on kouluissa työskenteleviä psykiatrisia sairaanhoitajia, joiden tehtävänkuvaan kuuluu perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut lapsille ja nuorille. Aiemmin pääpaino on ollut enemmän mielenterveyden haasteissa, mutta heidän osaamisensa ja mahdollisuutensa tiiviimpään työskentelyyn päihteettömyyden tukemisessa mahdollisti interventioiden toteuttamisen.  Jos perustason tuki ei riitä, tulee hva:lla miettiä jatkohoito ja hoitoon ohjaaminen, jotta hoidon porrasteisuus on toimivaa.

Moniammatillinen yhteistyö edellyttää, että toimintamalli on tiedossa, yhteistyömuodoista on sovittu ja tiedonkulku varmistetaan yhdessä nuoren ja perheen kanssa ja luvat ovat kunnossa tiedonvaihtoon.   

Toimintamalli laadittu nyt yhteen perhekeskukseen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja tavoitteena on hyödyntää mallia koko alueella, jos malli on toimiva.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli laadittu nyt yhteen perhekeskukseen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja tavoitteena on hyödyntää mallia koko alueella, jos malli toimii. 

Perustason päihdepalveluille  tulee määritellä tekijät (alueellamme psykiatriset sairaanhoitajat), joilla osaamista ja mahdollisuus antaa hoitoa nuorille ja perheille. Hoitajat tarvitsevat myös lääketieteellisen tuen ja muiden ammattilaisten osaamista rinnalle, jotta hoito vaikuttavaa. Tämä lienee mahdollista, kun organisaatioita rakennetaan. 

Hoidon porrasteisuus tulee myös linjata, jotta hoito ja tuki eivät katkea.

Yhteistyölle sosiaali- ja terveyspalveluissa on tarpeen antaa aikaa ja luoda malleja, jotta aito yhteistyö toteutuu ja työtä tehdään yhdessä ilman tietosuojan tuomia esteitä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamalli on ollut käytössä todella lyhyen aikaa, käytännössä toukokuusta 2024, joten kokemusta ei ole vielä syntynyt. Mutta mallin laatimisen yhteydessä on jo huomattavissa, että kun on mallia on kuvattu, yhteinen ymmärrys on lisääntynyt ammattilaisten välillä.