Tukihenkilötoiminta - tukea muistiperheille
Tukihenkilötoiminnassa vapaaehtoiset tukihenkilöt edistävät kotona asuvien muistisairaiden ja läheisten arjen hyvinvointia toimintakykyä tukien. Tukihenkilötoiminnan avulla vahvistetaan myös tukihenkilöiksi ryhtyvien osallisuutta tarjoamalla heille mielekästä tekemistä.
Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairautta sairastavaa henkilöä. Vuosittain sairastuu lähes 15 000 henkilöä johonkin etenevään muistisairauteen. Lisäksi muistin ja tiedonkäsittelyn ongelmia on noin 200 000 suomalaisella. Muistisairauksien odotetaan lisääntyvän väestön vanhenemisen myötä ja muistisairaudet ovatkin muodostuneet yhdeksi kansansairauksistamme.
Muistisairaudet ovat neurologisia sairauksia. Ne heikentävät muistia ja muita tiedonkäsittelyn osa-alueita, kuten puheen tuottamista ja sen ymmärtämistä sekä ympäristön hahmottamista. Niillä on vaikutuksia myös vireystasoon ja mielialan vaihteluihin sekä aloitekykyyn. Näiden muutosten myötä ja sairauden edetessä sekä sairastunut että läheinen kohtaavat monenlaisia tunteita ja haasteita.
Muistisairaiden ja läheisten arjen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemisen kannalta on tärkeää, että muistiperheille on tarjolla riittävästi tietoa ja tukea koko sairauden ajan. Lisäksi on tärkeää tarjota mahdollisuus omannäköisen elämän jatkumiseen ja arvokkaan elämän kokemiseen myös sairastumisen jälkeen.
Tukihenkilötoiminnan kohderyhmänä ovat muistisairaat ja läheiset, jotka ovat yksilöllisen tuen tarpeessa. Erityisenä kohderyhmänä ovat yksin asuvat muistisairaat. Kohderyhmänä ovat myös vapaaehtoiset tukihenkilöt.