Tukihenkilötoiminta - tukea muistiperheille
Tukihenkilötoiminnassa vapaaehtoiset tukihenkilöt edistävät kotona asuvien muistisairaiden ja läheisten arjen hyvinvointia toimintakykyä tukien. Tukihenkilötoiminnan avulla vahvistetaan myös tukihenkilöiksi ryhtyvien osallisuutta tarjoamalla heille mielekästä tekemistä.
Toimintamallin nimi
Tukihenkilötoiminnassa vapaaehtoiset tukihenkilöt edistävät kotona asuvien muistisairaiden ja läheisten arjen hyvinvointia toimintakykyä tukien. Tukihenkilötoiminnan avulla vahvistetaan myös tukihenkilöiksi ryhtyvien osallisuutta tarjoamalla heille mielekästä tekemistä.
Pirkanmaan Muistiluotsi rekrytoi, kouluttaa ja välittää vapaaehtoisia toimimaan tukihenkilöinä tukea tarvitseville muistisairaille ja/tai muistisairaiden läheisille. Tieto tuen tarpeesta tulee muistihoitajien ja -koordinaattorien sekä muiden yhteistyökumppanien kautta tai suoraan muistiperheiltä tai heidän läheisiltään.
Tukihenkilöiksi ryhtyville vapaaehtoisille tarjotaan kahdentoista tunnin mittainen peruskoulutus tukihenkilönä toimimiseen. Lisäksi heidät kutsutaan säännöllisesti ryhmämuotoisiin ohjaustapaamisiin sekä erilaiseen virkistystoimintaan ja tilaisuuksiin. Tukihenkilöillä on lisäksi aina mahdollisuus saada yksilöllistä ohjausta ja tukea työntekijöiltä.
Ensimmäisessä tukihenkilön ja tuettavan tapaamisessa on aina mukana työntekijä. Myös muistisairaan omaisen läsnäolo on toivottavaa. Näin varmistetaan, että toiminnan sisältö ja ”pelisäännöt” ovat kaikille selvät. Tapaamisessa sovitut asiat jäävät muistiperheelle kirjallisena muistin tueksi. Jatkossa tukihenkilö tapaa tuettavaa n. 2-4 kerta kuukaudessa, useimmiten 2-4 tuntia kerrallaan. Tukihenkilöt raportoivat tapaamisista kirjallisesti.
Muistiluotsin työntekijät kysyvät palautetta tuettavalta muistisairaalta ja/tai omaiselta puolivuosittain puhelimitse. Myös tukihenkilöiltä kerätään palautetta säännöllisesti.
Suomessa on arviolta lähes 200 000 muistisairautta sairastavaa henkilöä. Vuosittain sairastuu lähes 15 000 henkilöä johonkin etenevään muistisairauteen. Lisäksi muistin ja tiedonkäsittelyn ongelmia on noin 200 000 suomalaisella. Muistisairauksien odotetaan lisääntyvän väestön vanhenemisen myötä ja muistisairaudet ovatkin muodostuneet yhdeksi kansansairauksistamme.
Muistisairaudet ovat neurologisia sairauksia. Ne heikentävät muistia ja muita tiedonkäsittelyn osa-alueita, kuten puheen tuottamista ja sen ymmärtämistä sekä ympäristön hahmottamista. Niillä on vaikutuksia myös vireystasoon ja mielialan vaihteluihin sekä aloitekykyyn. Näiden muutosten myötä ja sairauden edetessä sekä sairastunut että läheinen kohtaavat monenlaisia tunteita ja haasteita.
Muistisairaiden ja läheisten arjen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemisen kannalta on tärkeää, että muistiperheille on tarjolla riittävästi tietoa ja tukea koko sairauden ajan. Lisäksi on tärkeää tarjota mahdollisuus omannäköisen elämän jatkumiseen ja arvokkaan elämän kokemiseen myös sairastumisen jälkeen.
Tukihenkilötoiminnan kohderyhmänä ovat muistisairaat ja läheiset, jotka ovat yksilöllisen tuen tarpeessa. Erityisenä kohderyhmänä ovat yksin asuvat muistisairaat. Kohderyhmänä ovat myös vapaaehtoiset tukihenkilöt.
Tukihenkilötoiminta on pysyvä osa Pirkanmaan Muistiluotsin toimintaa. Uusia tukihenkilöitä koulutetaan jatkuvasti ympäri Pirkanmaata. Tavoitteena on, että yhä useammalla muistisairaalla ja läheisellä olisi mahdollisuus saada oma tukihenkilö.
Tukihenkilötoiminta on lisännyt muistisairaiden ja läheisten hyvinvointia ja parantanut elämänlaatua. Tukihenkilöt ovat edesauttaneet muistisairaiden kotona pärjäämistä ja mahdollistaneet omannäköisen elämän jatkumisen. Tukihenkilöiden avulla muistisairaat ovat esimerkiksi voineet ulkoilla säännöllisesti ja jatkaa omaa tärkeää harrastusta sairastumisen jälkeenkin.
Muistisairaiden läheisille tukihenkilötoiminta on tarjonnut tukea arjessa jaksamiseen ja omien voimavarojen vahvistamiseen. Tukihenkilöt ovat toimineet myös läheisten keskustelu ja kuuntelu kaverina. Lisäksi tukihenkilöt ovat mahdollistaneet läheisille hengähdystaukoja arkeen.
Tukihenkilöinä toimivat vapaaehtoiset ovat kokeneet saavansa itse tukihenkilönä toimimisesta erittäin paljon. Tukihenkilönä toimiminen on tarjonnut mahdollisuuksia toteuttaa omia tärkeiksi katsomiaan arvoja tarjoamalla tukea toiselle ihmiselle. Toiminta on tuonut mielekästä sisältöä päiviin esimerkiksi hiljattain eläkkeelle jääneille ja työttömille. Tukihenkilönä toimiminen on ollut monelle voimaannuttava kokemus.
Tukihenkilötoiminta on levinnyt hyvin ympäri Pirkanmaata. Alueiden muistihoitajille ja -koordinaattoreille sekä muille yhteistyökumppaneille tukihenkilötoiminta on tullut tutuksi ja he hyödyntävät sitä työssään ohjaamalla asiakkaita toiminnan piiriin.