Tulevaisuuden sote-keskus -hanke Lapissa: Psykososiaalisten menetelmien käsikirja

Käsikirja antaa tietoa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kautta Lapissa edistettyjen koulutusten sisällöistä, rakenteista ja kohderyhmistä. Laadittu hyödyntäen HUS/Terapiat etulinjaan -hankkeen materiaaleja.

Toimintaympäristö **

Tulevaisuuden sote-keskus -hanke käynnistyi Lapissa v. 2020 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Osana Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta on toteutettu psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuki kaikille ikäryhmille. Osana hanketyötä laaditussa psykososiaalisten menetelmien käsikirjassa on koottuna hankkeen kautta edistettyjä psykososiaalisia menetelmiä. Käsikirja on laadittu HUS/Terapiat etulinjaan -hankkeen materiaaleja hyödyntäen. Käsikirjan ovat laatineet Tiina Puotiniemi (Tulevaisuuden sote-keskus-hanke Lapissa, mielenterveys- ja päihdepalvelujen projektipäällikkö) ja Elina Valkonen (Tulevaisuuden sote-keskus-hanke Lapissa, mielenterveys- ja päihdepalvelut, terapiakoordinaattori).

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Psykososiaalisia menetelmiä koostavaa käsikirjaa ei ollut Lapin hyvinvointialueella laadittu. Tarve oleelliset tiedot koostavalla käsikirjalle. Käsikirjassa kuvataan lyhyesti käytettyjä menetelmiä ja niiden koulutusprosessia. Tukee myös menetelmien juurtumista osaksi palveluvalikoimaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Psykososiaalisten menetelmien käsikirja on tarkoitettu Lapin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön käyttöön.

Ratkaisun perusidea **

Käsikirjassa kuvataan tiivistetysti Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen kautta Lapissa koulutettujen ja muutoin tuettujen psykososiaalisten menetelmien pääsisällöt, kohdeoireet ja koulutusten rakenteet. Käsikirjassa on kuvattu ohjattu omahoito, ahdistuksen lyhytinterventio, Cool Kids, IPC-N ja IPC, IPT-N, kognitiivinen lyhytterapia (ent. etulinjan lyhytterapia) sekä Terapianavigaattori.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Käsikirjan kautta annetaan tietoa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kautta Lapin hyvinvointialueella koulutetuista ja muutoin edistetyistä psykososiaalisista menetelmistä. Käsikirja laitetaan Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (POSKE) sivuille ekollega.fi:hin ja pyritään myös saamaan esille Lapin hyvinvointialueen intraan (Kaltio).

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Käsikirjaa on hyvä säännöllisesti päivittää ja lisätä muitakin alueella koulutettavia psykososiaalisia menetelmiä, jolloin siitä tulisi sisällöllisesti kattavampi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Käsikirjan on tarkoitus tukea tiedon saantia koulutuksista eikä sillä odoteta olevan varsinaista muutosvaikutusta.