Tulevaisuuden sote-keskus -hanke Lapissa: Psykososiaalisten menetelmien käsikirja
Käsikirja antaa tietoa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kautta Lapissa edistettyjen koulutusten sisällöistä, rakenteista ja kohderyhmistä. Laadittu hyödyntäen HUS/Terapiat etulinjaan -hankkeen materiaaleja.
Toimintamallin nimi
Käsikirja antaa tietoa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kautta Lapissa edistettyjen koulutusten sisällöistä, rakenteista ja kohderyhmistä. Laadittu hyödyntäen HUS/Terapiat etulinjaan -hankkeen materiaaleja.
Käsikirjassa kuvataan tiivistetysti Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen kautta Lapissa koulutettujen ja muutoin tuettujen psykososiaalisten menetelmien pääsisällöt, kohdeoireet ja koulutusten rakenteet. Käsikirjassa on kuvattu ohjattu omahoito, ahdistuksen lyhytinterventio, Cool Kids, IPC-N ja IPC, IPT-N, kognitiivinen lyhytterapia (ent. etulinjan lyhytterapia) sekä Terapianavigaattori.
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke käynnistyi Lapissa v. 2020 ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Osana Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta on toteutettu psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton tuki kaikille ikäryhmille. Osana hanketyötä laaditussa psykososiaalisten menetelmien käsikirjassa on koottuna hankkeen kautta edistettyjä psykososiaalisia menetelmiä. Käsikirja on laadittu HUS/Terapiat etulinjaan -hankkeen materiaaleja hyödyntäen. Käsikirjan ovat laatineet Tiina Puotiniemi (Tulevaisuuden sote-keskus-hanke Lapissa, mielenterveys- ja päihdepalvelujen projektipäällikkö) ja Elina Valkonen (Tulevaisuuden sote-keskus-hanke Lapissa, mielenterveys- ja päihdepalvelut, terapiakoordinaattori).
Psykososiaalisten menetelmien käsikirja on tarkoitettu Lapin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön käyttöön.
Käsikirjan kautta annetaan tietoa Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kautta Lapin hyvinvointialueella koulutetuista ja muutoin edistetyistä psykososiaalisista menetelmistä. Käsikirja laitetaan Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (POSKE) sivuille ekollega.fi:hin ja pyritään myös saamaan esille Lapin hyvinvointialueen intraan (Kaltio).
Käsikirjan on tarkoitus tukea tiedon saantia koulutuksista eikä sillä odoteta olevan varsinaista muutosvaikutusta.