Tunne tunteesi -kurssi™ omaishoitajille ja omaisille
Kurssi omaishoitajille ja omaisille tunnetaitojen vahvistamiseksi ja hyvinvoinnin tueksi.
Tunne tunteesi -kurssia™ voivat ohjata järjestötoimijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.
Omaishoitajat tekevät sitovaa ja vaativaa työtä hoitamalla läheistään. Valtaosa omaishoitajista on ikääntyneitä, jotka hoitavat puolisoaan kotona. Iso osa heistä ei ole tehnyt omaishoidon sopimusta hyvinvointialueen kanssa, jolloin he eivät saa riittävästi tukea omaishoitoon. Moni ikääntynyt omaishoitaja ajattelee, että hänen tehtävänä on huolehtia läheisestä. He kokevat usein läheisen hoidosta luopumisen vaikeaksi, vaikka omat voimavarat eivät riittäisikään enää omaishoitajan rooliin.
Omaishoito koskettaa myös yhä useampaa työikäistä. Työikäiset huolehtivat joko puolisostaan, vanhemmistaan, appivanhemmista, sisaruksista tai omasta erityistä tukea tarvitsevasta lapsestaan tai nuorestaan. Hoivaa ja huolenpitoa annetaan myös etäältä eli ei asuta samassa taloudessa hoidettavan kanssa. Huolenpito voi kuitenkin olla sitovaa: jatkuvaa yhteydenpitoa, muistuttelua, käyntejä ja asioiden sekä palveluiden huolehtimista. Välimatkat voivat olla myös pitkiä joten työssäkäyvän viikonloput ja vapaat menevät matkustamiseen ja läheisen asioiden hoitoon.
Omaishoitajat kokevat, että he eivät saa riittävästi tietoa, tukea ja palveluja. Hyvinvointialueiden kanssa tehtävät omaishoidontukisopimukset antavat mahdollisuuden vapaiden pitämiseen sekä pienen rahallisen palkkion. Joillakin alueilla on omaishoitajille suunnattuja hyvinvointitarkastuksia, mutta niiden vaikutusta hyvinvointiin kritisoidaan. Vain pieni osa on kuitenkin tehnyt sopimuksen ja osalla myöntämisperusteet eivät täyty vaikka ovatkin vastuussa läheisen huolenpidosta. Omaishoitajat kokevat tarvitsevansa vahvempaa tukea tehtäväänsä ja erityisesti psyykkisen tuen tarve korostuu.
Omaishoidon yhdistäminen mahdolliseen työelämään, ihmissuhdeongelmiin tai omaan hyvinvointiin ja terveyteen ei ole aina helppoa. Omaishoitoon liittyy myös monenlaista tunnetaakkaa ja kriisejä. Muutosvaiheissa, stressaantuneena ja joskus vuosien hoitamisesta uupuneena tunnetaidot ovat koetuksella. Voi olla vaikea tunnistaa omia tarpeitaan ja asettaa rajoja jos on tottunut laittamaan hoidettavan läheisen tarpeet etusijalle. Aina ei edes tunnista tunteitaan eikä ymmärrä mistä ne viestivät. Ei ole keinoja toimia haastavissa vuorovaikutustilanteissa ja eletään oman jaksamisen rajoilla. Voi myös tuntua siltä, että on ihan yksin ja muut eivät ymmärrä elämäntilannetta ja siihen liittyviä haasteita.
Kurssia haluttin pilotoida erityisesti muutostilanteessa olevien yli 65-vuotiaiden omaishoitajien ja omaisten kanssa. He pohtivat sitä, milloin hoidetavan läheisen olisi aika muuttaa kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon tai muutto on juuri tapahtunut. Yhdistyksen toiminnassa, opinnäytetyön tulosten mukaan sekä hankkeen myötä havaittiin että juuri tähän vaiheeseen kaivataan tukea.
Kurssimallin avulla tuetaan omaishoitajaa ja omaista muutostilanteessa, kun hän pohtii hoidettavan läheisen siirtymistä kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon tai siirtyminen on juuri tapahtunut. Kurssi soveltuu myös muihin omaishoitoon liittyviin muutosvaiheisiin.
Tunne tunteesi -kurssin™ avulla omaishoitajan tai omaisen:
- tunnetaidot vahvistuvat
- saa vertaistukea
- hyvinvointi vahvistuu
- saa uusia näkökulmia ja voimavaroja arkeen
- saa uusia ystäviä ja tutustuu uusiin ihmisiin
Olemme määritelleet muutosta kuvaavat yksittäiset arviointikysymykset. Lisäksi kysymme avoimilla kysymyksillä mm. kurssin hyödyistä osallistujalle sekä muuta palautetta.
Olemme määritelleet tavoitetason, johon vertaamme saavutettuja tuloksia.
Keräämme myös seurantatietoa mm. osallistujien määrästä ja osallistumistiheydestä.
Tulee viestiä monipuolisesti ja tehdä yhteistyötä alueen eri toimijoiden kanssa kohderyhmän tavoittamiseksi.
Määrätietoisen suunnittelun, pilotoinnin ja muokkaamisen tuloksena syntyvä uusi Tunne tunteesi -kurssi™ omaishoitajille ja omaisille.
Valmiin kurssimallin juurrutus osaksi Oulun seudun omaishoitajat ry:n toimintaa sekä levitys omaishoito- ja muistiyhdistyksiin ja muille mallista kiinnostuneille toimijoille.
Tunne tunteesi -kurssin™ kohderyhmää ovat yli 65-vuotiaat omaishoitajat, jotka huolehtivat hoidettavasta läheisestään joko puolisostaan, sisaruksestaan tai vanhemmastaan. Kohderyhmää ovat myös omaiset, jotka ovat toimineet hoidettavan läheisen omaishoitajina ja läheinen on muuttanut pitkäaikaishoitoon. Pilottikursseille osallistuneista suurimmalla osalla on ollut sopimus omaishoidosta kunnan/hyvinvointialueen kanssa.
Ohjasimme kurssin kehittämisvaiheessa neljä kertaa ja teimme siihen koko ajan muutoksia. Ennen kurssin alkua tapasimme ja haastattelimme kaikki kurssilaiset yksitellen. Tutustuimme, kartoitimme tilannetta ja tarvittaessa tarjosimme muutakin tukea omaishoitajalle tai omaiselle. Kysyimme toiveita ja odotuksia kurssille.
Osa kurssilaisista sai ennen kurssin alkua, sen aikana tai sen jälkeen lisäksi yksilöllistä ammatillista tukea. Hankkeen aikana työntekijät kohtasivat jatkuvasti yksilöllisen tuen tarjoamisen myötä muutosvaiheessa olevia omaishoitajia ja omaisia. Työntekijöille syntyi käsitys siitä, mitkä teemat ja aiheet puhuttavat ja niihin vastattiin monilla kehitetyillä malleilla joista yksi on Tunne tunteesi -kurssi™.
Kurssin harjoitukset ja toiminta on suunniteltu hyvin osallistavaksi ja kurssilaiset ovat voineet vaikuttaa sisältöihin. Jokaisen kurssijakson päätteeksi keräsimme osallistujilta kirjallista ja suullista palautetta. Saimme kehittämisvaiheessa palautteita 4 kertaa eri kursseilta. Työntekijöiden omien havaintojen ja kurssilaisten palautteiden perusteella teimme korjauksia ja muutoksia kurssirunkoon, aikatauluihin, sisältöihin, kurssiympäristöön ja ohjaamiseen.
Kurssirunko ja sen rakentaminen on tehty kehittämishankkeessa eikä muiden kehittämiä ratkaisuja ole ollut käytössä.
Kurssimateriaaleissa on käytetty itse kehitettyjen harjoitusten lisäksi myös valmiita tai muokattuja muiden tekemiä harjoituksia. Lähteet on kirjattu harjoituksen yhteyteen jos alkuperäislähde on ollut tiedossa. Johdattelua päivän teemaan -osioissa on hyödynnetty kirjallisia lähteitä, jotka on mainittu käsikirjoituksissa.