Tunne tunteesi -kurssi™ omaishoitajille ja omaisille

Kurssi omaishoitajille ja omaisille tunnetaitojen vahvistamiseksi ja hyvinvoinnin tueksi.

Tunne tunteesi -kurssia™ voivat ohjata järjestötoimijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Toimintamallin nimi
Tunne tunteesi -kurssi™ omaishoitajille ja omaisille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kurssi omaishoitajille ja omaisille tunnetaitojen vahvistamiseksi ja hyvinvoinnin tueksi.

Tunne tunteesi -kurssia™ voivat ohjata järjestötoimijat sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Toteutuspaikka
Oulun seudun omaishoitajat ry, Tukena muutoksessa -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Oulu
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit
Kuva
Kuvassa ylhäällä teksti: Tunne tunteesi -kurssi omaishoitajalle ja omaiselle. Ohjaajan opas. Oikeassa reunassa kurssin värikäs tunnuskuva sekä vasemmalla alhaalla Oulun seudun omaishoitajat ry:n logo.
Kuvateksti
Tunne tunteesi -kurssin™ Ohjaajan oppaan kansikuva

Luotu

01.06.2023

Viimeksi muokattu

15.06.2023
Ratkaisun perusidea

Kurssimalli

Tunne tunteesi -kurssi™ on tarkoitettu järjestötoimijoille ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille työkaluksi. Kurssimallin avulla voidaan tukea omaishoitajaa tai omaista tunnetaitojen vahvistamisessa.

Tunne tunteesi -kurssilla™ saa tukea muuttuvaan omaishoidon tilanteeseen. Kurssilla omaishoitajien ja omaisten tunnetaidot sekä hyvinvointi vahvistuvat, he saavat vertaistukea, uusia näkökulmia ja voimavaroja arkeen, tapaavat uusia ihmisiä ja osa voi saada uusia ystäviäkin.

Tunne tunteesi -kurssi™ koostuu neljästä 4 tunnin kurssipäivästä. Kurssitapaamiset ovat kahden viikon välein klo 12-16. Kurssilla tarjotaan välipala. 

Kurssijaksojen teemat:

1. Tunne tunteesi

2. Tunne tarpeesi ja suojasi

3. Tunne suhteesi ja rajasi

4. Tunnetaidot osana arkea

Toimintaympäristö

Omaishoitajat tekevät sitovaa ja vaativaa työtä hoitamalla läheistään. Valtaosa omaishoitajista on ikääntyneitä, jotka hoitavat puolisoaan kotona. Iso osa heistä ei ole tehnyt omaishoidon sopimusta hyvinvointialueen kanssa, jolloin he eivät saa riittävästi tukea omaishoitoon. Moni ikääntynyt omaishoitaja ajattelee, että hänen tehtävänä on huolehtia läheisestä. He kokevat usein läheisen hoidosta luopumisen vaikeaksi, vaikka omat voimavarat eivät riittäisikään enää omaishoitajan rooliin.

Omaishoito koskettaa myös yhä useampaa työikäistä. Työikäiset huolehtivat joko puolisostaan, vanhemmistaan, appivanhemmista, sisaruksista tai omasta erityistä tukea tarvitsevasta lapsestaan tai nuorestaan. Hoivaa ja huolenpitoa annetaan myös etäältä eli ei asuta samassa taloudessa hoidettavan kanssa. Huolenpito voi kuitenkin olla sitovaa: jatkuvaa yhteydenpitoa, muistuttelua, käyntejä ja asioiden sekä palveluiden huolehtimista. Välimatkat voivat olla myös pitkiä joten työssäkäyvän viikonloput ja vapaat menevät matkustamiseen ja läheisen asioiden hoitoon.

Omaishoitajat kokevat, että he eivät saa riittävästi tietoa, tukea ja palveluja. Hyvinvointialueiden kanssa tehtävät omaishoidontukisopimukset antavat mahdollisuuden vapaiden pitämiseen sekä pienen rahallisen palkkion. Joillakin alueilla on omaishoitajille suunnattuja hyvinvointitarkastuksia, mutta niiden vaikutusta hyvinvointiin kritisoidaan. Vain pieni osa on kuitenkin tehnyt sopimuksen ja osalla myöntämisperusteet eivät täyty vaikka ovatkin vastuussa läheisen huolenpidosta. Omaishoitajat kokevat tarvitsevansa vahvempaa tukea tehtäväänsä ja erityisesti psyykkisen tuen tarve korostuu.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tunne tunteesi -kurssin­™ kohderyhmää ovat yli 65-vuotiaat omaishoitajat, jotka huolehtivat hoidettavasta läheisestään joko puolisostaan, sisaruksestaan tai vanhemmastaan. Kohderyhmää ovat myös omaiset, jotka ovat toimineet hoidettavan läheisen omaishoitajina ja läheinen on muuttanut pitkäaikaishoitoon. Pilottikursseille osallistuneista suurimmalla osalla on ollut sopimus omaishoidosta kunnan/hyvinvointialueen kanssa.

Ohjasimme kurssin kehittämisvaiheessa neljä kertaa ja teimme siihen koko ajan muutoksia. Ennen kurssin alkua tapasimme ja haastattelimme kaikki kurssilaiset yksitellen. Tutustuimme, kartoitimme tilannetta ja tarvittaessa tarjosimme muutakin tukea omaishoitajalle tai omaiselle. Kysyimme toiveita ja odotuksia kurssille.

Osa kurssilaisista sai ennen kurssin alkua, sen aikana tai sen jälkeen lisäksi yksilöllistä ammatillista tukea. Hankkeen aikana työntekijät kohtasivat jatkuvasti yksilöllisen tuen tarjoamisen myötä muutosvaiheessa olevia omaishoitajia ja omaisia. Työntekijöille syntyi käsitys siitä, mitkä teemat ja aiheet puhuttavat ja niihin vastattiin monilla kehitetyillä malleilla joista yksi on Tunne tunteesi -kurssi™.

Kurssin harjoitukset ja toiminta on suunniteltu hyvin osallistavaksi ja kurssilaiset ovat voineet vaikuttaa sisältöihin. Jokaisen kurssijakson päätteeksi keräsimme osallistujilta kirjallista ja suullista palautetta. Saimme kehittämisvaiheessa palautteita 4 kertaa eri kursseilta. Työntekijöiden omien havaintojen ja kurssilaisten palautteiden perusteella teimme korjauksia ja muutoksia kurssirunkoon, aikatauluihin, sisältöihin, kurssiympäristöön ja ohjaamiseen.

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tunne tunteesi -kurssimalli™ on juurrutettu osaksi Oulun seudun omaishoitajat ry:n toimintaa. Sitä ohjaavat jatkossa yhdistyksen työntekijät 1-2 kertaa vuodessa. Mallia on levitetty perehdytyksien avulla muihin omais- ja muistiyhdistyksiin sekä muille kiinnostuneille toimijoille.

Sähköinen Tunne tunteesi -kurssikansio on materiaalipaketti, joka pitää sisällään lähes kaiken kurssilla tarvittavan. Ohjaajan oppaassa on kuvattu kurssirunko ja tarvikelistat kurssijaksoille. Kurssipäiväkohtaisiin kansioihin on koottu kurssilla tarvittavat harjoitukset ohjeineen, kurssilaisen vihko, diat, videoita ja muuta kurssilla tarvittavaa materiaalia. Tunne tunteesi -kurssikansion voi tilata osoitteesta: yhdistys@osol.fi 

Kurssi on suunniteltu 6-8 osallistujalle. Kurssia voi ohjata 1-2 ohjaajaa.  Työaikaa ohjaajalla menee 1-2 päivää valmisteluihin, itse kurssiin 4 vajaata työpäivää sekä lisäksi mahdolliset kurssilaisten alkutapaamiset. Ohjaajalla on hyvä olla vankka ryhmänohjaajan osaaminen, kohderyhmän tuntemusta sekä kokemusta kriisissä olevan ihmisen tukemisesta. Terapeuttisista opinnoista on hyötyä ohjaajalle, mutta ne eivät ole välttämättömät. 

Kurssin järjestämiseksi tarvitaan tilava ja rauhallinen kurssitila, jossa on pöytätilaa ja tuolit kurssilaisille. Tilassa tulee olla tietokone ja iso näyttö tai diaprojektori. Lattiatilaa tarvitaan joihinkin toimintoihin ja seinäpinta-alaa yhteen harjoitukseen. Iso seinäala tarvitaan myös Tunne-korteille, jotka ovat jokaisella kurssikerralla käytössä. Kurssin välipala ja kahvittelu olisi hyvä järjestää samassa tilassa tai hyvin lähellä, jotta siirtymiseen ei mene aikaa.

Kurssimateriaalit on suunniteltu melko edullisiksi. Suurin osa kuluista koostuu tarjottavista. Pilottikursseille saimme yhteistyökumppanilta kurssitilan maksutta käyttöömme.

Kurssia ei ole tarkoitettu maksulliseksi eikä sillä saa tehdä voittoa! Pientä omavastuuosuutta voi harkita tarjoilu-, materiaali- tai tilakulujen kattamiseksi. Toiveena on, että kurssille osallistumiseen on matala kynnys eikä sille osallistumiseen olisi taloudellisia esteitä. Siksi suositaan maksuttomuutta.

Jos kurssin toteutustapaa ja sisältöjä muutetaan oleellisesti, et voi käyttää Tunne tunteesi -kurssin™ nimeä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tunne tunteesi -kurssille™ osallistuneiden tunnetaidot ja hyvinvointi ovat vahvistuneet. He ovat saaneet vertaistukea, uusia näkökulmia ja voimavaroja arkeen, tutustuneet uusiin ihmisiin ja osa on saanut myös uusia ystäviä.

Poimintoja kurssilaisten kokemuksista ja palautteista Tunne tunteesi -kurssilta:

  • Täällä minä sain puhua tunteista!
  • Sain eväitä tunteitteni ymmärtämiseen ja käsittelyyn.
  • Että rupee yleensäkin ajattelemaan tunteita. Ne on ennen vain tullut ja mennyt ja niitä on tuskastellut. Miksi tää on näin ja mitä tää tarkoittaa?
  • Paljonkin saanut kurssilta, kaaosta vaan ollut tunteet. Osaa eritellä tunteita, itsensä ja läheisten.
  • Ammattitaitoiset ohjaajat ovat saaneet minusta esiin sellaisia asioita, joita en ole ehtinyt edes ajatella, mutta ovat kuitenkin hiertäneet arjessa selviytymisessä. Ts. Osaan paremmin nyt eritellä tunteitani (ja läheisteni tunteita) ja niiden seurauksia.
  • Tiedostaa sitä, että mitä tarpeita itsellä on ja yrittää toteuttaa sellaisia asioita, että omat tarpeet tyydyttyisi. Pitäs olla rohkeampi vaatimaan omien tarpeitten täyttymistä.
  • Hyödyllisintä kurssilla nähdä muita omaishoitajia ja omien tunteiden tulkitseminen. Ymmärrystä myös muiden tunteisiin. En ole yksin ongelmien kanssa.
  • Kiva porukka ja mukavia keskusteluja monista asioista.
  • Tutustuin samassa tilanteessa oleviin ihmisiin.
  • Yhteiset ajatusten vaihdot ja uudet oivallukset kurssilaisilta.
  • Toivoa ja uskallusta tulevaisuuteen, yllättäviäkin näkökulmia!
  • Varmuutta viedä asioita eteenpäin ja uskallusta toimia.
  • Kurssi sopii ihan jokaikiselle!
Vinkit toimintamallin soveltajille

Tunne tunteesi -kurssia™ voi soveltaa monin eri tavoin, mm:

  • Voit kokeilla kurssin järjestämistä pidemmällä tai lyhyemmällä aikavälillä.
  • Kurssia voi kokeilla järjestää myös ilta-aikaan.
  • Kurssipäivän mittaa voi hieman pidentää jos haluaa enemmän aikaa vertaiskeskusteluille tai tauoille.
  • Kurssin voi kohdentaa myös nuoremmille (työikäisille) omaishoitajille ja omaisille. Pilottikurssit oli suunnattu yli 65-vuotialle.
  • Kurssin toimintoja ja teemoja voi soveltaa muissakin omaisten ryhmissä.
  • Erityisesti kurssin keveämmät toiminnot mm. rentoutukset ja mielikuvamatkat voi helposti vaihtaa oman tai ryhmän kiinnostuksen mukaisiksi.
  • Kurssia voi ohjata sosiaali- ja terveysalan ammattilainen, järjestötoimija tai esim. seurakunnan työntekijä. 

 

Vinkit:

  • Kurssilaisia kannattaa ottaa ilmoittautuessa myös varasijoille. Tällä kohderyhmällä usein ennen kurssin alkua tapahtuu muutoksia joiden myötä kurssille osallistuminen peruuntuu. Tällöin voi olla että varasijalta joku pääsee kurssille mukaan pikaisellakin varoitusajalla.
  • Kurssilaisiin kannattaa tutustua jo ennen kurssin alkua sopimalla puhelinkeskustelun tai tapaamisen ohjaajien kanssa. Näin varmistetaan, että osallistuja on sitoutumassa kurssin kaikille kerroille, hän on kurssille soveltuva ja samassa muutos-/omaishoitotilanteessa kuin muutkin kurssilaiset sekä samalla kartoitetaan muun tuen tarve. Kun tutustuminen ohjaajiin tapahtuu jo ennalta, on luontevaa kurssin alussa painottaa toisiin kurssilaisiin tutustumista ja vertaisuutta.
  • Kurssilaisille on hyvä jo ennalta sekä kurssin alussa korostaa, että tällä kurssilla ollaan oppimassa ja oivaltamassa tunnetaitoihin liittyviä asioita. Tämä kurssi ei ole perinteinen vertaisryhmä, jossa on paljon aikaa vapaalle keskustelulle vaan tällä kurssilla pysytellään johdonmukaisesti päivän teemoissa. Kurssin toiminnnot ja runko on tarkoituksella suunniteltu tarkasti. Ne ovat ohjaajan tukena, jotta osallistujat eivät lähde uimaan liian syviin vesiin tai suhtaudu kurssiin terapiatuokiona. Pilottikurssien havainnot ja palaute tukevat sitä näkökulmaa, että osallistujat kaipaavat vertaistukea, mutta eivät kuitenkaan jaksa ottaa toisten kuormia ja tunnetaakkoja kannettavakseen. Siksi on hyvä jakaa asioita välillä pareittain tai pienryhmissä, jotta omille oivalluksille ja hyvinvoinnin vahvistamisellekin jää tilaa.
  • Kurssilaisille kannattaa tarjota myös yksilöllistä tukea varsinkin jos joku ottaa puheellaan paljon tilaa kurssilla tai on muuten vahvemman tuen tarpeessa. Joskus hyvin henkilökohtaiset tai vaikeat asiat on helpompi käydä läpi ohjaajan kanssa kahden kesken kuin isossa ryhmässä tai pienryhmissä.
  • Joskus on tarpeen lempeästi muistuttaa: "Kurssi on teitä itseä varten. Nyt on lupa jättää läheisiin liittyvät huolet ja asiat vähemmälle huomiolle ja keskittyä omaan hyvinvointiin."
  • Pilottikursseilla käytimme vaihtelevasti äänimaljan lempeää ääntä puheenvuorojen ja toimintojen rytmittämiseen. Puhelimestakin saa erilaisia mukavia merkkiääniä, jos on tarpeen.
  • Hiljaisen työskentelyn esim. kirjoittamisen taustalle voi laittaa rauhallista instrumentaalimusiikkia tai luontoääniä. Tämä ohjaa kurssilaisia antamaan toisilleen työrauhan ja välttämään häiritsevää keskustelua. Nopeat saavat kuunnella ja rentoutua odottaessaan muita valmiiksi.
  • Kannattaa ottaa pieniä jaloitteluja ja taukojumppia sopiviin väleihin. Kurssilaiset ovat luovia keksimään sopivia taukojumppaliikkeitä.
  • Varalla voi olla mukana esim. Hidasta elämää: Ymmärrä tunteitasi -kortit, joita voi soveltaa niillä kerroilla kun on oltu nopeita.

 

Vältettävät sudenkuopat:

  • Kurssilaisiin tutustuminen tai haastattelu varmistaa sen, että elämäntilanne on samankaltainen kuin muilla kurssilaisilla. Joskus kurssille hakeutuu sellaisia, joilla ei ole kokemusta omaishoitajuudesta. Ei ole suositeltavaa ottaa heitä mukaan, jotta kurssilaiset saavat vertaistukea toisiltaan.
  • Jos kurssilaisen läheinen menehtyy kurssin aikana, kurssi on suositeltavaa jättää hänen osaltaan kesken. Suru ja luopuminen kuuluvat elämään ja omaishoitoon, mutta kurssin teemat eivät käsittele kuolemaa eikä se ole sururyhmä. Sureva omainen ohjataan sururyhmään tai tarjotaan muuta tukea hänelle. 
  • Jos kurssille hakeutuva on akuutissa kriisissä, kurssille on parempi osallistua vasta kun tilanne on rauhoittunut. Häntä voi tukea siihen asti yksilöllisesti sekä ohjata myös muun ammattiavun piiriin.
  • Joskus kurssilla käsiteltävät asiat voivat tuoda hankalia muistoja mieleen tai nostaa pintaan traumoja. Tällaisissa tilanteissa ei jätetä ihmistä yksin vaan tarjotaan yksilöllistä tukea ja ohjataan myös muun ammattiavun piiriin. Jotkut voivat hyötyä myös terapiasta. On hyvä muistaa, että tämä kurssi ei ole terapiaryhmä.
  • Ohjaaja voi lempeällä, myötätuntoisella, mutta jämäkällä ohjauksellaan pitää keskustelunaiheet päivän aiheisiin liittyvinä. Jos puheenvuorot venyvät kovin pitkiksi tai aiheet lähtevät rönsyilemään, niin on vaikea pysyä kurssin teemoissa. Toki kurssirungossa on varaa ajallisesti sopeuttaa toimintaa. Jos johonkin menee enemmän aikaa, niin jättää jotain pois tms. Tärkeintä kuitenkin, että päivän aiheeseen liittyviä teemoja käsitellään tavoitteellisesti ja kaikki saavat osallistua.
  • Tunne tunteesi -kurssin™ teemoissa ei käsitellä esim. edunvalvontavaltuutuksiin, vuorohoitoon, hoitopaikkojen valitaan ja asiakasmaksuihin tai muihin viranomaisasioihin liittyviä teemoja. Näihin liittyvää kokemustenvaihtoa ohjataan keskusteltaviksi taukojen yhteydessä ja useimmiten he saavatkin toisiltaan hyviä vinkkejä. Jos on todellista tiedon tarvetta, niin voi ohjata erilliselle luennolle, tilaisuuteen, palveluohjaukseen tai tarjota oppaita ja yksilöllistä tukea niihin asioihin liittyen.
  • Jos kurssilaisella on läheisen hoitopaikkaan liittyviä huolia tai epäkohtia, pyydetään kirjaamaan ne ylös ja sopimaan tapaaminen ko. hoitopaikan kanssa. Asiat ovat lähes aina ratkenneet ja luottamus parantunut avoimella rakentavalla vuorovaikutuksella. Joskus myös yksilölliset tapaamiset ovat tärkeä lisä kurssilaiselle kuulluksi tulemisen kannalta. Näin kurssilla saadaan keskittyä enemmän omaan hyvinvointiin ja uudenlaisen arjen rakentamiseen.