Tunnista sosiaalihuollon tuen tarve ja toimi - herätteet työn tueksi

Työkalu on tarkoitettu tukemaan työikäisten asiakkaiden parissa työskenteleviä ammattilaisia tunnistamaan tilanteita, joissa tulisi ottaa yhteyttä sosiaalihuollon palveluihin.

Toimintaympäristö

Sosiaalihuollon tarpeen tunnistamisen työkalun tavoitteena on tukea ja auttaa ammattilaisia tunnistamaan tilanteita, joissa tulisi ottaa yhteyttä sosiaalihuoltoon. Työkalu tukee myös ammattilaisten sosiaalihuoltolain mukaista yhteydenottovelvollisuutta tilanteissa, joissa asiakas/potilas tarvitsee sosiaalihuollon palveluita. 

Työkalu vahvistaa monialaista yhteistyötä eri ammattilaisten välillä ja ohjaa ammattilaisia toimimaan tilanteessa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

 

 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön lähtökohtana oli luoda selkeä työkalu, jossa esitellään erilaisia tilanteita, joissa ammattilaisen olisi tärkeä pysähtyä miettimään, tulisiko asiakkaan/potilaan tilannetta arvioida sosiaalihuollon ammattilaisen kanssa. Työkalun toisessa osassa neuvotaan ammattilaista, miten asiakkaan/potilaan kanssa olisi hyvä toimia kun sosiaalihuollon tuen tarve on tunnistettu. Näin parannetaan asiakkaan mahdollisuuksia saada oikea-aikaista ja tarkoituksen mukaista palvelua haastavassa elämäntilanteessa. 

Tavoiteltu muutos

Työkalun tavoitteena on vahvistaa eri ammattilaisten

- osaamista tunnistaa asiakkaiden/potilaiden sosiaalihuollon tarve

- toimintakäytäntöjä tilanteissa, joissa asiakas/potilas tarvitsee sosiaalihuollon tuen tarpeen arviointia

- yhteydeottovelvollisuutta sosiaalihuoltoon

- monialaista yhteistyötä

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työkalun kohderyhmänä ovat ammattilaiset, jotka kohtaavat työssään työikäisiä asiakkaita. Työkalua on testattu erilaisissa sote-yhteistyön ja aikuissosiaalityön kehittämisen työpajoissa. Lisäksi työkalun toteuttamiseen on osallistunut myös Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiseskuksen kehittäjäasiakasverkoston jäsenet.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kehittämistyössä on hyödynnetty muissa hankkeissa tuotettuja materiaaleja mm. monialaisen yhteistyön abc-malli

Liitteet
Ratkaisun perusidea

Monialainen ja moniammatillinen yhteistyö sosiaalihuollon, terveydenhuollon sekä muiden toimijoiden välillä vaatii vahvistamista. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen eri hankkeissa ja selvityksissä on tuotu esiin, etteivät ammattilaiset tunne riittävästi toisten tekemää työtä, jotta he voisivat ohjata asiakkaita oikean avun ja tuen piiriin. Erityisesti haavoittuvaisessa asemassa olevien ihmisten monialaisten palveluiden tarve saattaa jäädä huomaamatta. Yhtenä ratkaisuna tähän on tehdä sosiaalityötä ja sosiaalihuollon palveluita näkyväksi esimerkiksi tuottamalla erilaista materiaalia työn tueksi.

Tavoitteena on, että ammattilaisten osaaminen vahvistuu ja toimintatavat jäsentyvät.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia/työkalua on esitelty lyhyissä teams-kokouksissa tammikuussa 2023 Lapin alueella toimiville ammattilaisille, joihin osallistui yhteensä n. 70 ammattilaista. Lisäksi se toimii työkaluna myös Lapin alueella hankkeen toteutettamissa sote-yhteistyön kehittämistyöpajoissa. Tarkoituksena on myös julkaista keväällä 2023 paperinen versio työkalusta, jota voidaan levittää esimerkiksi terveydenhuollon yksiköihin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli tukee sosiaalihuoltolain mukaista tuen tarpeen tunnistamista sekä yhteydenottovelvollisuutta sosiaalihuoltoon. Työkalu voidaan ottaa sellaisenaan käyttöön missä tahansa yksikössä, jossa kohdataan työikäisiä asiakkaita, joilla voi olla tarve sosiaalihuollon palveluille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työkalu on vasta julkaistu, joten näkyviä muutoksia ei toistaiseksi ole.

Ammattilaisilta saatu palaute on kuitenkin ollut myönteinen ja työkalu on nähty tarpeelliseksi. Palautteen perusteella työkalu on kompakti ja jäsentää hyvin erilaisia tilanteita, joissa sosiaalihuollon tuen tarvetta olisi syytä arvioida. Lisäksi toisella sivulla oleva kuvaus erilaisista lakisääteisistä yhteydenottotavoista on koettu toimintaa selkiyttäväksi kokonaisuudeksi.