Tunnista suun hoidon tarve ja toimi -heräte työn tueksi, Lapin HVA (RRP, P4, I1)

Tunnista suun hoidon tarve ja toimi -heräte tuotetaan muille toimialoille herätteeksi ja heidän oman työn tueksi. Herätteessä on kokonaisuudet jaettu eri ikäryhmiin, jotta sitä voi hyödyntää mahdollisimman moni eri toimiala. 

Toimintaympäristö

Tunnista suun hoidon tarve ja toimi -heräte on kehitetty tukemaan muiden kuin suun terveydenhuollon ammattilaisten työtä suun ja hampaiden hoidon tarpeen tunnistamisessa. Heräte toimii konkreettisena työkaluna esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa, joissa asiakas kohdataan muun hoidon- ja palvelutarpeen vuoksi, mutta suun terveyteen liittyvä haaste voi jäädä muuten huomaamatta. 

Heräte vahvistaa ennaltaehkäisevää työotetta ja mahdollistaa nopeamman reagoinnin suun hoidon tarpeisiin, erityisesti haavoittuvissa ryhmissä (kuten ikäihmiset, mielenterveys- ja päihdeongelmia kokevat ihmiset, pitkäaikaissairaat tai muutoin heikossa asemassa olevat asiakkaat). Malli tukee varhaista puuttumista, vähentää pitkälle edenneitä hoitotarpeita ja edistää kustannusvaikuttavuutta.

Herätettä on tärkeä käyttää osana asiakaslähtöistä ja moniammatillista palveluohjausta. Se mahdollistaa suun terveyden huomioimisen osana kokonaisvaltaista palvelutarpeen arviointia, mikä lisää asiakkaan osallisuutta, yksilöllistä hoitoa ja edistää terveyden tasa-arvoa. Toimintamalli kohdistuu pääosin läsnätapaamisiin eri palveluissa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös etäyhteyksissä silloin, kun asiakkaan suun terveydentila nousee esiin keskustelun tai oireiden kautta. Kokonaisuudessaan toimintamalli tukee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten valmiuksia havaita ja ohjata asiakas suun terveydenhuollon palveluihin oikea-aikaisesti, mikä parantaa hoidon saatavuutta, palvelujen yhteentoimivuutta ja asiakaskokemusta.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Suun hoidon tarvetta ei aina tunnisteta ajoissa, ja asiakkaat jäävät usein ilman tarvittavaa ohjausta tai palveluun ohjautumista. Lapissa haasteita aiheuttavat alueen laaja maantiede, henkilöstöresurssit ja se, ettei suun terveydenhuolto ole aina mukana muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten potilas- ja asiakastyössä. Potilaat ja asiakkaat eivät välttämättä itse tunnista suun ongelmia tai niiden vaikutuksia yleisterveyteen, jolloin hoitoon hakeutuminen viivästyy ja hoitovelka kasvaa.

Kehitettävän toimintamallin tavoitteena on tukea ammattilaisia – kuten neuvolan, kouluterveydenhuollon ja aikuisten palvelujen työntekijöitä – tunnistamaan suun hoidon tarve ja aktivoimaan asiakas ja potilas oikea-aikaiseen hoitoon. Herätteiden avulla halutaan madaltaa kynnystä ottaa suun terveys puheeksi ja tuoda se luontevaksi osaksi asiakas-, potilas- ja hoitotyötä.

Toimintamalli liittyy Lapin hyvinvointialueen strategisiin tavoitteisiin erityisesti seuraavissa kokonaisuuksissa:

  • Asiakaslähtöisyys ja palvelujen oikea-aikaisuus: Pyritään tarjoamaan asiakkaalle palvelua silloin, kun tarve ilmenee – ei vasta ongelmien kärjistyessä.
  • Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (ennaltaehkäisy): Suun terveyden edistäminen on osa laajempaa väestön terveyserojen kaventamista ja sairauksien ennaltaehkäisyä.
  • Moniammatillinen työ ja integraatio: Toimintamalli tukee suun terveydenhuollon integroimista osaksi muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
  • Digitalisaation ja toimintatapojen kehittäminen: Herätteet voidaan viedä osaksi sähköisiä järjestelmiä ja asiakas- ja potilasprosesseja, mikä helpottaa käytännön toteutusta.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Toimintamallin kehittämisessä on tunnistettu kehitystarpeita useista näkökulmista:

  • Asiakas ja potilas:
    Monet asiakkaat ja potilaat eivät itse tunnista suun terveyteen liittyviä riskejä tai hakeudu ajoissa hoitoon. Suun terveys jää helposti muun hyvinvoinnin ja terveyden varjoon, vaikka se vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi yleisterveyteen, elämänlaatuun ja pitkäaikaissairauksien hallintaan. Asiakkaat ja potilaat tarvitsevat varhaista tukea ja ohjausta oikea-aikaisesti – mielellään tilanteissa, joissa he jo ovat muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piirissä.
  • Ammattilainen:
    Moniammatilliset työntekijät, kuten neuvolan, kouluterveydenhuollon, sosiaalipalveluiden ja ikäihmisten palveluiden työntekijät, kohtaavat arjessaan potilaita ja asiakkaita, joiden suun terveyden tarpeita he tunnistavat, mutta heiltä puuttuvat selkeät välineet ja toimintatavat ohjata potilas ja asiakas eteenpäin. Heräte toimii työn tukena madaltaen kynnystä ottaa asia puheeksi ja helpottaen ohjauksen toteuttamista.
  • Organisaatio:
    Lapin hyvinvointialueella on tarve vahvistaa ennaltaehkäisevää työtä ja yhdenvertaisuutta palveluissa. Kun suun hoidon tarpeet jäävät huomaamatta, seurauksena on korjaavan hoidon kasvu ja lisääntynyt kustannus. Herätteen käyttö parantaa palveluketjujen toimivuutta ja auttaa tunnistamaan hoidon tarpeet ajoissa, mikä tukee kustannustehokkuutta ja resurssien parempaa kohdentamista.
  • Yhteiskunta:
    Suun terveydenhuollon kehittäminen osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointia tukee kansallisia tavoitteita terveyserojen kaventamisesta, ennaltaehkäisyn vahvistamisesta ja sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiosta. Aikaisempi puuttuminen pienentää hoidon kustannuksia pitkällä aikavälillä ja vähentää eriarvoisuutta etenkin haavoittuvissa asiakasryhmissä.

Muutos tarvitaan, jotta suun hoidon tarve tunnistetaan ajoissa, potilaat ja asiakkaat ohjautuvat hoitoon oikea-aikaisesti ja suun terveys nousee aidosti osaksi kokonaisvaltaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Sanni Peteri, suun terveydenhuollon erityisasiantuntija VASA2-hanke, Poske/Lapin hyvinvointialue
Eeva-Riitta Ylikärppä, johtava hammaslääkäri, Lapin hyvinvointialue
Jaana Lahti, palvelupäällikkö, Pohjoinen palvelualue, Lapin hyvinvointialue

Kommenttikierrokset suun terveydenhuollon johtoryhmä ja VASA2-hanke.

Tavoiteltu muutos

Tunnista suun hoidon tarve ja toimi -herätteen tavoitteena on, että suun hoidon tarve tunnistetaan asiakas- ja potilastyössä systemaattisesti ja oikea-aikaisesti riippumatta siitä, missä palvelussa asiakas asioi. Herätteen avulla suun terveys saadaan kiinteäksi osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä eri palveluissa.

Tavoiteltavia muutoksia ja tuloksia ovat esimerkiksi:

  • Varhainen tunnistaminen lisääntyy
    Ammattilaiset eri palveluissa osaavat ja uskaltavat tunnistaa suun hoidon tarpeen sekä nostaa asian puheeksi matalalla kynnyksellä.
  • Asiakkaat ja potilaat ohjautuvat oikea-aikaiseen hoitoon
    Asiakkaat saavat oikea-aikaista ohjausta ja tukea suun terveyden ylläpitämiseen ja pääsevät tarvittaessa suun terveydenhuollon palveluihin ennen ongelmien pahenemista.
  • Moniammatillinen yhteistyö vahvistuu
    Suun terveyden näkökulma integroituu osaksi laajempaa asiakas- ja potilastyötä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
  • Hoitovelan ja korjaavan hoidon tarve vähenee pitkällä aikavälillä
    Kun hoitoon päästään aiemmin, voidaan ehkäistä kalliita toimenpiteitä ja parantaa väestön suun terveyden tasoa.
Muutoksen mittaaminen

Tavoiteltujen muutosten saavuttamista täytyisi seurata pidemmän ajan kuin hankeajan. 

Tavoite 1: Suun hoidon tarve tunnistetaan useammin ja aiemmin eri palveluissa
Arviointikysymyksiä voi olla: Onko suun terveyden puheeksiotto lisääntynyt eri palveluissa? Missä palveluissa ja tilanteissa herätettä on hyödynnetty?
Indikaattorit: Ammattilaisten itsearviointi herätteen hyödyntämisestä
Menetelmät: Lyhyt ammattilaiskysely Webropoli-kyselyä hyödyntäen.

Tavoite 2: Asiakkaat ohjautuvat oikea-aikaisesti suun terveydenhuollon palveluihin
Arviointikysymykset: Onko herätteen käyttö johtanut konkreettisesti ohjaukseen tai ajanvaraukseen suun terveydenhuoltoon?
Indikaattorit: Suun terveydenhuollon ajanvarausten lisääntyminen herätteen käyttöönoton jälkeen
Menetelmät: Yhteistyö suun terveydenhuollon ajanvarauksessa työskentelevien kanssa

Tavoite 3: Ammattilaiset kokevat työkalun hyödylliseksi ja helposti käytettäväksi
Arviointikysymykset: Kuinka hyödylliseksi ja toimivaksi ammattilaiset kokevat herätteen asiakas- ja potilastyössä? Onko heräte madaltanut kynnystä ottaa suun terveys puheeksi?
Indikaattorit: Ammattilaisilta kerätty palaute (esim. tyytyväisyys, helppokäyttöisyys) ja herätteen jalkautuksen infotilaisuuksiin osallistuneiden määrä
Menetelmät: Webropol- tai vastaava palautekysely

Toteutussuunnitelma

Tavoitellun muutoksen saavuttaminen edellyttää suunnitelmallisuutta, monialaista sitoutumista ja jatkuvaa seurantaa. Toteutus perustuu konkreettisiin toimenpiteisiin ja arjen työn tueksi rakennettuihin ratkaisuihin.

🔹 Toimenpiteet:

  • Herätetyökalun käyttöönotto eri palveluissa
    Otetaan käyttöön ekollegasta ja Lapin hyvinvointialueen intrasta löytyvä heräte eri asiakas- ja potilasryhmien kanssa työskennellessä.
  • Ammattilaisten perehdytys
    Järjestetään lyhyitä infotilaisuuksia, perehdytyksiä ja käyttöohjeita, joissa käydään läpi herätteen sisältö ja käyttötarkoitus.
  • Herätteen juurruttaminen osaksi rakenteita
    Pyritään sisällyttää heräte osaksi olemassa olevia asiakas- ja potilastyön prosesseja, lomakkeita tai tarkistuslistoja, jolloin se on helpommin käytettävissä arjessa.

🔹 Keinot muutoksen tueksi:

  • Moniammatillinen yhteistyö eri yksiköiden välillä (suun terveydenhuolto, avovastaanottopalvelut, perheidenpalvelut, ikäihmisten palvelut)
  • Johdon ja esihenkilöiden tuki käyttöönotolle
  • Käyttäjäpalautteen kerääminen ja hyödyntäminen
  • Viestintä ja herätteen jakaminen (esim. sisäinen viestintä)
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tunnista suun hoidon tarve ja toimi -herätteen ensisijaisena kohderyhmänä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Kohderyhmää ovat myös asiakkaat ja potilaat, joiden suun terveyden haasteet jäävät helposti tunnistamatta muiden palveluiden yhteydessä. Näihin kuuluvat esimerkiksi:

  • Kaikenikäiset ja paljon palveluja käyttävät asiakkaat: Henkilöt, joiden suun terveydenhuollon tarpeet voivat jäädä muiden hoidon- ja palveluiden tarpeiden varjoon. Henkilöt, joilla ei ole säännöllistä kontaktia suun terveydenhuoltoon, mutta jotka hyötyisivät ennaltaehkäisevästä ohjauksesta.
  • Syrjäseudulla asuvat tai muutoin palvelujen saavutettavuushaasteista kärsivät: Asiakkaat ja potilaat, joilla on vaikeuksia päästä suun terveydenhuollon palveluihin.
  • Haavoittuvat asiakasryhmät: Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujat tai maahanmuuttajat, joiden suun terveydenhuollon tarpeet voivat jäädä tunnistamatta.

On tunnistettu, että suun terveys jää usein muun terveydenhuollon sekä sosiaalihuollon varjoon. On myös havaittu, että osalla asiakkaista ja potilaista on selkeä suun hoidon tarve, mutta ohjaus ei toteudu järjestelmällisesti. Asiakkaita ja potilaita ei osallistettu herätteen tekemisessä.

Ratkaisun perusidea

Tunnista suun hoidon tarve ja toimi -herätteen ydin on yksinkertainen, mutta vaikuttava: heräte toimii muistuttimena ja työkaluna ammattilaisille suun terveyden puheeksi ottamiseen osana muuta asiakas- ja potilastyötä. Kun suun hoidon tarve huomataan ajoissa, asiakas ja potilas voidaan ohjata oikea-aikaiseen hoitoon tai ennaltaehkäisevään tukeen – riippumatta siitä, missä palvelussa hän asioi.

Heräte on käytännönläheinen väline, joka voidaan liittää osaksi arjen työprosesseja esimerkiksi neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, päihde- ja mielenterveyspalveluissa, ikäihmisten palveluissa tai sosiaalipalveluissa. Se auttaa varmistamaan, että suun terveys huomioidaan osana kokonaisvaltaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tehtävät juurruttamisen tueksi:

  • Perehdytetään juurruttamistilaisuuksissa ammattilaiset herätteen käyttöön
  • Liitetään heräte osaksi olemassa olevia prosesseja (esim. lomakkeet, tarkistuslistat)
  • Kerätään palautetta ja kehitetään mallia käyttäjäkokemuksen pohjalta - hankeajan jälkeen.

Vaadittavat resurssit:

  • Aika: henkilöstön perehdyttämiseen ja jalkautukseen
  • Henkilöstö: koordinaatiovastuu ja käytön tukihenkilöt
  • Osaaminen: suun terveyden edistämisen ja puheeksioton taidot
  • Mahdollinen rahoitus: materiaalien tuotantoon

Vakiinnuttamisen vaiheet:

  1. Käyttöönoton suunnittelu ja pilotti
  2. Perehdytys, jalkautus ja materiaalien jakelu
  3. Käytön tuki
  4. Palautteen keruu ja mallin hienosäätö
  5. Integrointi pysyväksi osaksi arjen työkäytäntöjä
Vinkit toimintamallin soveltajille

Tavoiteltujen muutosten toteutumista pitäisi voida seurata pidemmän aikaa kohdennetuin mittarein ja kevyillä arviointimenetelmillä, joita voisi hyödyntää kehittämisen kaikissa vaiheissa. Tämän hankkeen aikana ei ennätetty hyödyntää kaikkien tavoitteiden mittaamista.

🔹Tavoite 1. Suun hoidon tarpeen varhaisempi tunnistaminen
Miten voisi mitata? Herätteen käyttömäärät ammattilaisten itsearvioinnin ja palautekyselyjen muodossa
Arviointikysymys: Onko suun terveyden puheeksiotto lisääntynyt eri palveluissa?

🔹 Tavoite 2. Oikea-aikainen ohjautuminen palveluihin
Miten voisi mitata? Herätteestä johtuvat ohjaukset ja ajanvaraukset suun terveydenhuoltoon
Arviointikysymys: Onko herätten käyttö johtanut konkreettisesti palveluun ohjautumiseen?

🔹 Tavoite 3. Työkalun toimivuus ammattilaisten näkökulmasta
Miten voisi mitata? Ammattilaiskyselyt (käyttökokemus, hyödyllisyys, helppous) sekä herätteen jalkautuksen infotilaisuuksiin osallistuneiden määrä ja palaute
Arviointikysymys: Tukeeko heräte käytännön asiakastyötä?

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Herätteen käyttöönoton myötä suun terveyden puheeksi ottaminen on lisääntyy eri palveluissa. Ammattilaiset toivottavasti kokevat työkalun hyödylliseksi ja helppokäyttöiseksi, ja sen avulla asiakkaiden suun hoidon tarpeita voidaan tunnistaa aiempaa varhaisemmin. Käyttöönotto lisää moniammatillista yhteistyötä. Toivottavasti useilla alueilla heräte madaltaa kynnystä ottaa suun terveys esiin myös palveluissa, joissa sitä ei aiemmin ollut tapana käsitellä.

Herätettä ja herätteen jalkautumista voidaan arvioida loppusyksyllä 2025, kun jalkautus on todellisuudessa edennyt pidemmälle.