Turvakortit ®
Turvakortit sisältävät keskeistä tietoa neljästä turvallisuuden osa-alueesta:
- arjen turvallisuus
- palo- ja poistumisturvallisuus
- liikkumisen
- sähköturvallisuus.
Kortteja voidaan käyttää yksin, pienryhmissä tai erilaisissa tilaisuuksissa turvallisuuskoulutuksen työkaluna.
Maassamme on yli 1,2 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Ikääntyneiden henkilöiden määrä kasvaa. Samalla kasvaa sekä muistisairaiden että omaishoitoperheiden määrä. Näiden, samoin kuin muiden toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden asumisessa pyritään kotona asumisen edistämiseen. Kotona asumista tuetaan kotiin annettavien palveluiden avulla, mutta samalla tulee varmistaa ja tukea asumisen turvallisuutta.
Asumisen ja arjen turvallisuutta voidaan parantaa sekä toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden omaa turvallisuusosaamista ja heidän osallisuuttaan tukemalla, omaisten ja läheisten, mutta myös järjestötoimijoiden, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten sekä taloyhtiöiden asumisturvallisuusosaamista kehittämällä.
OTE-kokonaisuus ja työkalut tukevat Ikäohjelman tavoitteita osallistuvasta ja osaavasta ikääntymisestä. Myös toimintakyvyltään heikentyneiden osallisuus ja turvallisuusosaaminen sekä poikkihallinnollinen yhteistyö arjen turvallisuuden varmistamiseksi vastaa sekä sisäministeriön hallinnonalan Pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisyn toimintaohjelman että sosiaali- ja terveysministeriön Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelman (2021-2030) tavoitteita.
Kehittämistyössä, menetelmien ja aineistojen kehittämisessä sekä turvallisuustilaisuuksien järjestämisessä on ollut mukana Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohella Muistiliiton ja Omaishoitajaliiton sekä molempien liittojen paikallisyhdistysten edustajia ja jäseniä, pelastuslaitosten edustajia ja sosiaali- ja terveydenhuollon edustajia. Yhteiskehittämisessä merkittävä rooli on ollut henkilöillä, jotka kokemusasiantuntijoina tai järjestötoimijoina ovat olleet valmiita kyseenalaistamaan ja kehittämään toimintamalleja toimintakyvyltään heikentyneille henkilöille sopiviksi.
Toimintamalleja on kehitetty työpajojen ja turvallisuustilaisuuksien perusteella. Lisäksi hankkeessa on tehty yhteistyötä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Vallin sekä Vanhustyön keskusliiton kanssa. Hankkeen ohjausryhmään on kuulunut lisäksi Kuntaliiton ja Kirkon diakoniatyön edustajat.
Sekä iäkkäiden, muistiperheiden ja omaishoitoperheiden, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten turvallisuusosaaminen lisääntyy. Toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden turvallisuusosaamisen lisääntyminen lisää myös heidän vaikutusmahdollisuuksiaan ja osallisuuttaan arjen ja asumisen turvallisuuden varmistamisessa. Asumisturvallisuus paranee yhteistyössä kaikkien osapuolten turvallisuusosaamisen ja yhteistyön lisääntyessä.
Toimintakyvyltään heikentyneet henkilöt ja heidän omaisensa tunnistavat turvallisuusriskit ja osaavat pyytää ja vastaanottaa apua turvallisuuden varmistamiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö tunnistaa asiakkaidensa asumisen turvallisuusriskit ja osaavat tukea turvallisuuspuutteiden korjaamista ja turvatekniikan rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämistä. Arjen ja asumisen turvallisuus paranee ja turvallisuuden tunne lisääntyy.
Erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden tapaturmien määrän ja muun muassa asuinpalojen sekä liesipalojen määrän lasku. Mittarina tilastotiedot.
Turvallisuuden tunteen kasvu. Mittarina kyselyt.
Turvatekniikan käyttäjien osuuden kasvu. Mittarina kysely ja tilastotiedot.
Turvatekniikan ja turvallisten toimintamallien sekä työkalujen tunnettavuuden ja käytön määrätietoinen lisääminen ja rahoitusvaihtoehtojen varmistaminen yhteispohdinnassa toimintamalleja kehittämällä, kohderyhmiä kouluttamalla, tiedottamalla ja vaikuttamalla.
Kohderyhmänä ovat ikääntyneet, sekä muisti- ja omaishoitoperheet, mutta myös kaikki muut toimintakyvyltään heikentyneet ja heidän läheisensä. Lisäksi aineistot ovat käyttökelpoisia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille sekä taloyhtiöille.
Muistisairaiden, omaishoitoperheiden, ikääntyneiden ja muiden toimintakyvyltään heikentyneiden määrä on merkittävä. Pelkästään 65-vuotta täyttäneitä on maassamme yli 1,2 miljoonaa henkilöä. Iäkkäiden henkilöiden toimintakyky vaihtelee, mutta turvallisuusosaaminen on tärkeä pääsääntöisesti kaikille. Vaikeasti muistisairaita on noin 100 000, lievemmin muistisairaita samoin 100 000 ja näiden lisäksi on noin 200 000 henkilöä, joilla on kognition häiriöitä. Omaishoitajia on vastaavasti 47-48 000 sopimuksen tehnyttä, mutta 60 000 haastavassa omaishoitotilanteessa olevaa henkilöä. Toisaalta 350 000 henkilöä on omaishoitotilanteessa. Yli miljoona ihmistä huolehtii jostakin läheisestään.
Yhteistilaisuudet ovat osoittaneet, että toimintakyvyn heikentymisestä riippumatta merkittävä osa kansalaisista on itse kiinnostunut oman turvallisuutensa varmistamisesta. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla turvallisuusosaaminen tulee olla osa ammatillista osaamista ja asiakasturvallisuuden varmistamista. Kokonaisuuteen kytketyt työkalut ovat käyttökelpoisia kaikille kohderyhmiin kuuluville henkilöille sekä heidän kanssaan toimiville. Työkalujen avulla on helppo tutustua arjen ja asumisen turvallisuuteen.
Turvakortteja on koekäytetty järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa.