Turvallisuutta yhdessä toimien
Turvallisuuden lisääminen ja konfliktitilanteiden vähentäminen vaativahoitoisten nuorten parissa, joilla on vakavaa väkivaltaisuutta, käytöshäiriö- ja päihdeoireilua sijaishuollossa.
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta.
Toimintamallin kehittäjät: osaston ohjaajat Hannele Rannikko, Melina Mattila, Saara Männistö, Katja Rantanen, Ian Granström sekä yksikön esimies Kristiina Helenius. Perhekuntoutuskeskus Lauste, Riihelä.
Jokainen lapsi tapaa viikoittain moniammatillisen työryhmän. Osaston työryhmä ja moniammatillinen työryhmä arvioivat yhdessä lapsen kanssa väkivaltaista käyttäytymistä ja sitä, mistä se johtuu ja miten nuori voi tilanteissa toimia. Yhdessä pohditaan, miten työryhmänä siihen voidaan vaikuttaa.
Lisätä turvallisuutta ja ehkäistä väkivaltaista käyttäytymistä vahvistamalla nuorten osallisuutta sekä turvallisuuden tunnetta. Tarkoituksena on ehkäistä konfliktitilanteita ja löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja uhkatilanteisiin.
Tavoitteena on, ettei kiinnipitoihin tarvitsisi turvautua, koska ne provosoivat yleensä tilannetta, ovat nuorelle traumatisoivia ja toisinaan johtavat loukkaantumisiin. Jos kiinnipito on kuitenkin nuorten tai työntekijöiden turvallisuuden kannalta välttämätön, niin se tehdään.
Mittareina ovat vaaratilanneilmoitukset, rajoitustoimenpiteet sekä asiakastyytyväisyysmittari. Niitä seurataan ja osaston toimintatapoja tarkastellaan ja arvioidaan jatkuvasti yhdessä.
Nuoren saapuessa osastolle tehdään hänen kanssaan välittömästi turvallisuussuunnitelma. Viikoittaisissa yhteisökokouksissa käydään säännöllisesti yhteistä keskustelua odotuksista suhteessa turvallisuuteen. Osaston työntekijät ja nuori sitoutetaan turvalliseen ympäristöön, eikä osastolla hyväksytä väkivaltaa eikä väkivaltaista käyttäytymistä. Yhdessä keskustellaan siitä, mitä väkivaltainen käyttäytyminen saa aikaan. Nuorten kanssa keskustellaan turvallisuudesta ja siitä, miten turvallisuutta voidaan lisätä ja vastaavasti väkivaltaa vähentää.
Osallisuus näkyväksi: Viikoittaisissa yhteisökokouksissa suunnitellaan yhdessä arjen asiat, ruokailut ja yhteinen tekeminen. Arjen struktuuri on selkeä ja ennalta sovittu, kaikki tekeminen on ennakoitavaa ja siihen sitoudutaan. Jokainen lapsi tapaa viikoittain moniammatillisen työryhmän. Hän kertoo työryhmässä kuulumisistaan, itselleen merkityksellisistä ja tärkeistä asioista sekä tarpeistaan. Nuorella on mahdollisuus kysyä erityistyöntekijöiltä ja ohjaajilta häntä askarruttavista asioista. Jokaisen nuoren kanssa suunnitellaan yhdessä hänen yksilölliset kuntoutustavoitteet ja keinot niihin pääsemiseksi. Osaston työryhmä ja moniammatillinen työryhmä arvioivat yhdessä lapsen kanssa väkivaltaista käyttäytymistä ja sitä, mistä se johtuu ja miten nuori voi tilanteissa toimia. Yhdessä pohditaan, miten työryhmänä siihen voidaan vaikuttaa.
Vaativahoitoiset nuoret, joilla on vakavaa väkivaltaisuutta, käytöshäiriö- ja päihdeoireilua sijaishuollossa.
Nuoren tullessa osastolle omaohjaaja laatii hänen kanssaan turvallisuussuunnitelman. Turvallisuussuunnitelman malli on haettu Ruotsista SIS:ltä. Suunnitelma pitää sisällään seuraavia asioita: Mistä muut voivat nähdä, että nuori on suuttumassa ja mikä saa hänet käyttäytymään väkivaltaisesti? Mitä keinoja hän voi itse käyttää välttääkseen väkivaltaa? Mitä ohjaajat voivat tehdä auttaakseen nuorta välttämään väkivaltaista käyttäytymistä? Millaisia asioita nuori toivoo ohjaajien huomioivan, jos fyysiseen rajaamistilanteeseen joudutaan? Viikoittaisissa yhteisökokouksissa käydään säännöllisesti yhteistä keskustelua odotuksista suhteessa turvallisuuteen. Osaston työntekijät ja nuori sitoutetaan turvalliseen ympäristöön, eikä osastolla hyväksytä väkivaltaa eikä väkivaltaista käyttäytymistä. Yhdessä keskustellaan siitä, mitä väkivaltainen käyttäytyminen saa aikaan. Nuorten kanssa keskustellaan turvallisuudesta ja siitä, miten turvallisuutta voidaan lisätä ja vastaavasti väkivaltaa vähentää.