Tuttavapiiri® -ryhmämalli
Yksinäisyydestä yhteyteen -hankkeessa kehitettiin Tuttavapiiri® -ryhmämalli yksin asuville muistisairaille. Toiminnan tavoitteena on vähentää sairastuneiden yksinäisyyttä, vahvistaa sosiaalisia suhteita ja varautua tulevaisuuteen sairauden edetessä.
Muistisairaiden sosiaali- ja terveyspalvelut, niiden saatavuus ja oikea-aikaisuus. Yksin asuvien muistisairaiden erityispiirteiden huomioiminen hoitopolussa ja siihen liittyvissä päätöksissä.
Yksin asuvien muistisairaiden määrä kasvaa koko ajan Suomessa ja he ovat haavoittuva ryhmä, joka tarvitsee erityistukea. Olemme havainneet yhdistyksen toiminnassa, että suurin osa asiakkaista tulee toimintaan mukaan läheisen kannustamana ja saattamana. Yksin asuvat helposti jäävät kotiinsa eivätkä itsenäisesti osaa hakeutua kolmannen sektorin toimintaan mukaan.
Kehittämistyötä toteutettiin monitoimijaisessa kehittämistyön verkostossa. Hankkeessa työskenteli kokopäiväinen projektivastaava ja projektityöntekijä. Yhdistyksen toiminnanjohtaja antoi myös oman tukensa ja asiantuntijuutensa hankkeeseen. Sopimuskumppaneita hankkeessa olivat Tampereen ja Ylöjärven kaupungit sekä Lempäälän kunta. Edellä mainitut kumppanit osallistuivat yksin asuvien muistisairaiden ohjaamiseen hankkeeseen, toivat oman asiantuntijuutensa ohjausryhmätyöskentelyyn ja levittivät tietoa hankkeen tuotoksista ja toiminnasta. Oppilaitoksista sopimuskumppaneina toimi Tampereen seudun ammattiopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu, jotka toivat oman asiantuntijuutensa ohjausryhmätyöskentelyyn, mahdollistivat opiskelijoiden osallistumisen käytännön harjoitteluun hankkeessa ja levittivät tietoa hankkeen tuotoksista sekä toiminnasta. Itä-Suomen yliopiston kanssa tehtiin tutkimusyhteistyötä ja heille annettiin aineistoa hankkeessa kehitettävien toimintamallien vaikuttavuuden arvioimiseksi. Vuoden 2023 alusta Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa ja kuntien edustajat siirtyivät heidän palvelukseensa, tämän jälkeen teimme tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen työntekijöiden kanssa asiakasohjauksen tiimoilta.
Ohjausryhmätyöskentelyyn osallistui sopimuskumppaneiden ja hankkeen työntekijöiden lisäksi Muistiliiton edustaja, Tampereen yliopistosta kaksi asiantuntijajäsentä, Muistiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja muistisairaiden läheisten edustaja. Ohjausryhmä kokoontui neljä kertaa kahden ja puolen vuoden aikana. Muistiluotsin työntekijöiden ja hallituksen kesken arvioitiin hankkeen toimintaa yhteisissä kehittämispäivissä. Hankkeen asiakkaat ja heidän läheisensä osallistuivat kehittämistyöhön kerättyjen palautteiden kautta.
1. Yksinäisyydestä ulos - kielteisten ajattelumallien lievittyminen yksilötuen ja ohjauksen avulla
2. Ystävänä edelleen - asenteisiin vaikuttaminen
3. Uusia ystäviä - lisää osallistumismahdollisuuksia
4. Tulevaisuuteen voi vaikuttaa - sinut menneisyyden kanssa
5. Tutkimustieto tukemassa hankkeen kehittämistyötä
-
Yksinäisyydestä ulos - kielteisten ajattelumallien lievittyminen yksilötuen ja ohjauksen avulla
Määrälliset mittarit: Yksilö-ohjaukseen osallistuvien henkilöiden määrä, ohjauskerrat ja täytetyt verkostokartat.
Laadulliset mittarit: - Koettu yksinäisyys ja osallisuusindikaattori.
-
Ystävänä edelleen - asenteisiin vaikuttaminen
Määrälliset mittarit: Koulutuksiin osallistuneiden määrä
Laadulliset mittarit: Luentopalautteet koulutuksiin osallistuneilta
-
Uusia ystäviä - lisää osallistumismahdollisuuksia
Määrälliset mittarit: Ryhmiin ja tapahtumiin osallistuvien lukumäärä
Laadulliset mittarit: - Koettu yksinäisyys ja osallisuusindikaattori
-
Tulevaisuuteen voi vaikuttaa - sinut menneisyyden kanssa
Määrälliset mittarit: - Laadittujen Minä Olen-kirjojen (kirja, johon kirjoitetaan omaa elämäntarinaa, sosiaalista verkostoa ja liitetään Hoitotahto-vihko) ja hoivatoiveiden lukumäärä.
Laadulliset mittarit: Minä Olen-kirjan käytettävyys ja soveltuvuus
-
Tutkimustieto tukemassa hankkeen kehittämistyötä
Aiemmissa tavoitteissa mainitut sekä De Jong Gierveld 6 -kohdan yksinäisyyden tunteita arvioiva mittari.
Tarjosimme yksilöohjausta, Tuttavapiiri-ryhmätoimintaa ja koulutuksia muistisairaan arvostavasta kohtaamisesta.
Kohderyhmänä ovat yksin asuvat ja hiljattain diagnoosin saaneet muistisairaat ja heidän läheiset. Kohderyhmältä on kysytty palautetta ja kokemuksia toiminnasta säännöllisesti, jotta toimintaa on voitu kehittää sen mukaan.