Työelämätulkki, työnhakijan ja työnantajan tukena Pudasjärvellä

Työelämätulkki kulkee asiakkaan rinnalla ja tukee työllistymisprosessissa alkuhaastattelusta työsuhteen alkuun ja myös työsuhteen aikana. Työelämätulkki on myös työnantajan tukena työsuhteen aikana.   

Toimintaympäristö
  • Alueen korkea työttömyysaste
  • Kaupungin väestön ikärakenne - nuorten muuttoliike isompiin kaupunkeihin koulutuksen ja työn perässä
  • Pudasjärven kaupunki on pinta-alaltaan suuri ja välimatkat sivukyliltä kuntakeskukseen on pitkiä - haaste työllistyä, kun työmatkat voivat olla ajallisesti pitkiä eikä julkista liikennettä oli juuri käytettävissä, joten oman auton käyttö on välttämätöntä
  • TE24-uudistus
  • lakimuutokset työttömyysturvaan, työllistämisen tukiin (palkkatuki)
Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Eri selvitysten (mm. Ammattibarometri, Naturpoliksen työvoimatarve-selvitys) ja yrityskontakteissa saatujen palautteiden perusteella (esim. JobBoost –hanke) Koillismaan yrityksillä on jatkuvia rekrytointihaasteita. Useat toimialat (mm. logistiikka-, hoiva-, puhtaanapito- sekä majoitus- ja ravitsemisalat) kärsivät osaavan työvoiman puutteesta. Samaan aikaan, laskusta huolimatta, työttömyysluvut ovat pysyneet kohtuullisen korkeina ja kääntyneet osittain nousuun vuoden 2023 alussa. Tammikuussa 2023 työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Puolangalla 20%, Posiolla 15,4%, Pudasjärvellä 15%, Taivalkoskella 12,1% ja Kuusamossa 9,9%. Alueen työttömyystilastoissa korostuu myös tietyt erityisryhmät kuten yli 50-vuotiaat, joita työttömistä on esimerkiksi Kuusamossa lähes 45%. Ulkomaalaisesta työvoimasta työttömänä on kunnittain n. 20-80% ylittäen valtakunnallisen luvun. Työttömillä nuorilla on puolestaan erilaisia työllistymistä hidastavia tai estäviä haasteita. Toimijoiden kokemuksien ja asiakkaiden palautteiden mukaan haastavassa työmarkkina-asemassa olevien kohderyhmien kestävän työllistämisen tukeminen vaati pitkäkestoisia toimenpiteitä ja resursseja, jotka mahdollistavat työpaikoille asti ulottuvan tuen.

Koillismaan alueen kunnat eivät ole olleet mukana kuntakokeiluissa. Tämä on aiheuttanut kurottavaa toimintamallien ja tiedolla johtamisen kehittämiseen sekä toimenpiteiden vaikuttavuuden arviointiin. Työkyvyn tuen palvelut ovat murroksessa hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde kehittää työkyvyn tuen palveluita ja kuntien työllisyyden hoidon rajapinnan nivominen tiiviiseen yhteistyöhön työkyvyn tuen palveluiden kanssa on pitkäaikaistyöttömyyden ratkaisemisessa avainasemassa. Työkyvyn tuen palveluiden merkitys on noussut esiin erityisesti Pudasjärven kaupungin Vahvaksi - hankkeen ja työllistävien yhdistysten Osallisuudella työkykyä -ESR-hankkeen myötä vuosina 2020-2023.

Work & Stay - kokonainen elämä Koillismaalla hankkeessa suunnataan toimenpiteitä kaikkiin edellä mainittuihin ongelmakohtiin. Toimenpiteillä edistetään ja uudistetaan heikoimmin työmarkkinoille kiinnittyvien työnhakijoiden kestävää työllistymistä tarjoamalla henkilökohtaista ja pitkäkestoista tukea asiakkaan polulle ja lisäämällä ammattitaitoista resurssia verkostoon. Palveluita kehittämällä ja viestintää sekä markkinointia tehostamalla ja uudistamalla tavoitetaan myös uusia potentiaalisia osaajia työskentelemään ja jäämään alueelle. Hankkeella vastataan niin Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun kuin Lapin maakuntaohjelmien strategisiin painopisteisiin erityisesti osaavan työvoiman saatavuuden, kansainvälisyyden ja osallisuuden sekä hyvinvoinnin edistämisen näkökulmista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

JobBoost-hankkeen (päätoteuttaja Naturpolis Oy, 1.9.2020-31.8.2023 ) aikana saadut kokemukset ovat osoittaneet, että toimenpiteitä tarvitaan erityisesti heikoimmin työmarkkinoille kiinnittyvien työnhakijoiden ohjaukseen. Kohderyhmällä korostuu tarpeet (esim. osatyökykyisyys, mielenterveyden haasteet, osaamisen ja motivaation tunnistamattomuus), joihin vastaaminen edellyttää riittävää osaamista ja toimintamallien kehittämistä. Nuoret urapolulle -hankkeen aikana (1.8.2018-28.2.2023) todettiin myös, että kohderyhmällä on työllistymisen esteitä, joiden purkamiseen tarvitaan resurssia ja erilaisia työmenetelmiä.

Ammattilaisten osaamisen kehittäminen ja muutoksessa toimimisen vahvistaminen.

Organisaatioiden ja työnantajien välisen toiminnan tehostaminen ja yhteistyön parantaminen.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Työelämätulkki mallia rakennetaan yhteistyössä hankkeen osatoteuttajien kanssa (Kuusamon kaupunki, Ksakki ry, Taivalkoski ja Puolanka). Jokaiselle osallistuvalle paikkakunnalle rakennetaan oma paikallisiin tarpeisiin sopiva malli. Osatoteuttajien välisellä yhteiskehittämisellä edistetään toimijoiden osaamisen lisäämistä sekä toiminnan vaikuttavuutta. 

Pudasjärvellä työelämätulkki mallin kehittämiseen osallistuvat hankkeen kaksi työelämätulkkia,  verkostokoordinaattori sekä Pudasjärven kaupungin työllisyyspäällikkö. Yhteistyötä mallin kehittämisessä on tehty myös paikallisten te-asiantuntijoiden (myöhemmin työllisyyspalveluiden omavalmentajien) kanssa.

Tavoiteltu muutos

Työelämätulkki-mallilla kehitetään uudenlaisia, ei-lakisääteisiä, työllisyyttä tukevia palveluita. Asiakkaalle tarjotaan pitkäkestoista tukea, jolla voidaan vaikuttaa myös asiakkaan motivaatioon ja työkykyyn. Mallia rakennetaan yhteistyössä osatoteuttajien kanssa. Hanke monipuolistaa alueen työllisyyspalveluiden, työllisyyspalvelupisteiden ja välityömarkkinoiden toimintaedellytyksiä ja asiantuntemusta, antaa valmiuksia toiminnan vaikuttavuuden seurantaan sekä toimintaympäristön muutokseen varautumiseen. Hankkeen avulla kehitetään verkostoyhteistyötä ja sitä kautta asiakkaan polkuja sujuvammiksi ja oikea-aikaisemmiksi. Hankkeen kautta työllisyyden toimijoiden roolit ja palveluprosessit selkiytyvät niin paikallisella kuin alueellisella tasolla.

Muutoksen mittaaminen
  •  Asiakasohjaukseen osallistuvista henkilöistä seurataan, kuinka moni ohjautuu työhön tai koulutukseen, kuntoutukseen tai eläkkeelle 
  • Työnhakija-asiakkaat kokevat saavansa tarpeisiinsa vastaavaa palvelua (palautekysely) 
  • Yritysten tieto monikulttuurisesta ja monimuotoisesta työyhteisöstä lisääntyy ja rekrytointikynnys madaltuu (palautekysely).
  • erillisellä ostettavalla ulkopuolisen tahon vaikuttavuusarvioinnilla
Toteutussuunnitelma

1.  Alkukartoitus-mallin kehittäminen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Mallissa kuvataan mm. toimijat, menetelmät ja toteutus ja toimeenpano, dokumentoinnit ja tietosuoja huomioiden. Mallissa tärkeässä roolissa on yhteistyöverkoston toimijoiden tukipalvelujen tunnistaminen prosessin eri vaiheissa. Alkukartoituksen tarkoituksena on selvittää asiakkaan tilanne sekä mahdolliset työllistymisen esteet mahdollisimman syvällisesti sekä tunnistaa toimenpiteet, joilla voidaan edistää asiakkaan etenemistä. Mallin avulla rakennetaan luottamuksellinen, motivoiva ja työllistymistä edistävä prosessi, jossa työnhakija saa jo varhaisessa vaiheessa tukea rinnalla kulkevan työelämätulkin ja yhteistyökumppaneiden toimesta.

2. Työelämätulkki -mallin toteuttaminen- henkilöasiakas: Henkilöasiakkaalle toteutetaan alkukartoitus, jonka perusteella hänelle määritellään palvelupolku (mm. tarkoituksenmukaiset palvelut, koulutus, tai työ.). Asiakkaan palvelupolussa tärkeässä roolissa on työllisyyspalvelupiste Pirtin Kohtaamo ja sen toiminnot. Pudasjärvellä työelämätulkki-mallia toteutetaan erityisesti nuorten, +55-vuotiaiden sekä maahanmuuttaja-asiakkaiden kanssa. Työelämätulkki huomioi asiakkaan yksilölliset tarpeet ja kiinnittää erityistä huomiota kieleen, työkulttuuriin ja työelämäosaamiseen (ml. digityötaidot), työkyvyn haasteisiin sekä näihin mahdollisesti liittyvien työllistymisen esteiden poistamiseen. Asiakasohjauksessa käytetään tarpeiden mukaisesti myös tulkkauspalveluita. Työelämätulkki toimii asiakkaan tarpeen mukaan rinnallakulkijana koko hänen palvelupolkunsa ajan.

3. Työelämätulkki -mallin toteuttaminen - työnantaja-asiakas: Työelämätulkki selvittää yksilöllisesti työnantajille työsuhteeseen liittyviä palkkatukia, työolosuhteiden järjestelytukia ja muita rekrytointia helpottavia tukitoimia. Hän tukee myös työnantajaa mahdollisten tukien hakemisessa ja niihin liittyvissä raportoinneissa. Lisäksi työelämätulkin tehtävään kuuluu koordinoida asiakkaan työpaikkaohjausta yrityksissä jatyöllistävissä yhdistyksissä: asiakkaan työhön alkuohjaus, väliohjaukset ja loppuohjaus. Työnantajia tukeva tieto ja alkuvaiheen laaja yksilöllinen työhön perehdytys helpottaa työnhakijan kiinnittymistä työhön. Työelämätulkin tavoitteena on työnantajien tiedon lisääminen monikulttuurisen ja monimuotoisen työyhteisön erityispiirteistä erilaisten verkostoitumis- ja infotapahtumien avulla.

Työelämätulkin tehtäviin kuuluu sopivien työpaikkojen ja -tehtävien tunnistaminen heikossa työmarkkinatilanteessa oleville työnhakija-asiakkaille, aktiivisen yhteistyön avulla. Työsuhteen solmimisen jälkeen jatkuvalla tuella pyritään madaltamaan rekrytointikynnystä sekä vastaamaan mahdollisiin työsuhteen aikana vastaan tuleviin haasteisiin ja siten varmistamaan työsuhteen jatkuvuus.

4. Työelämätulkki- mallin kehittäminen jatkuvaa toimintaa osatoteuttajien kanssa yhteistyössä saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työelämätulkki mallissa kiinnitetään erityistä huomiota heikoimmin työmarkkinoille kiinnittyviin työttömiin työnhakijoihin seuraavissa ryhmissä: nuoret, osatyökykyiset, yli 50-vuotiaat ja maahanmuuttajat. Työllistymisen haasteina voi olla esim. osaaminen (ei ammatillista koulutusta, tarvitsee lyhytkorttikoulutuksia esim. työturvallisuuskortin), digi- ja työnhakutaidot, työkyky tai kielitaito Lisäksi huomioidaan alueelle työllistyvien henkilöiden puolisoiden tai muiden perheenjäsenten sekä sesonkityöntekijöiden tarpeet.

Ratkaisun perusidea

Työelämätulkkimalli nopeuttaa työmarkkinoille heikosti kiinnittyvien kestävää työllistymistä. Toimenpiteillä edistetään kohderyhmien pääsyä avoimille työmarkkinoille, yrittäjiksi ja itsenäiseen ammatinharjoittamiseen tai sopivaan koulutukseen. Tavoitteena on myös räätälöidä työnantajien kanssa työmahdollisuuksia haastavassa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille etenkin osatyökykyisille ja maahanmuuttajataustaisille. Työelämätulkki toimintamallin tavoitteena on, että asiakkaan palvelupolku etenee saumattomasti työhön, koulutukseen tai asiakkaan kannalta muuhun tarkoituksenmukaiseen ratkaisuun. Toimintamallin keskiössä on asiakkaan yksilöllisten tarpeiden huomioiminen sekä työnantajien tukeminen työntekijälle sopivien työtehtävien ja -tapojen tunnistamisessa sekä rekrytointiprosessissa. Mallin avulla rakennetaan luottamuksellinen, motivoiva ja työllistymistä edistävä prosessi, jossa työnhakija saa jo varhaisessa vaiheessa tukea rinnalla kulkevan työelämätulkin joka tukee työnhakijaa työllistymisprosessissa alkuhaastattelusta työsuhteen alkuun ja myös työsuhteen aikana. Työelämätulkki on myös työnantajan tukena työsuhteen aikana. Näin varmistetaan kestävän työllistymisen onnistumisen edellytykset.

Liitteet