Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja
Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja on työhönvalmentajan koulutettu asiakastyöpari ja työhönvalmennustiimin jäsen. Tarkoituksena on tuottaa palvelua asiakas -ja ammattilaisyhteistyönä työhön kentällä ja Lahden Palvelutorilla. Vertaisvalmentajalle maksetaan palkkiota.
Vammaisten työllistymisen lisääminen on ollut viime vuosina monien vammaisten omien ja taustaorganisaatioiden yhteinen tavoite. Työllistymisen myötä toteutuu YK:n ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuslain mukaisesti vammaisten nykyaikaisempi yhteiskuntaosallisuus.
Työhönvalmennuksen vertaisvalmentajatoimintaa kehitettiin alkuun STM:n OTE Kärkihankekokonaisuudessa vuosina 2017-2018. Pähee OTE-hankkeessa Päijät-Hämeessä.
Vertaisvalmentajatoiminnalla ratkaistaan asiakasosallisuutta julkisten palvelujen osaamispääomana ja samalla työllistetään asiakkaita omassa organisaatiossa.
Pähee OTE-hankeaikana hankevetäjä ja kaksi hanketyöntekijää sekä lisähanketyöntekijä käytännön kokeiluun yhdistettynä päiväaikaisen toiminnan työhönvalmennuksen työhönvalmentajiin ja asiakkaisiin. Asiakkaiden ja henkilöstön yhteiskoulutus Kehitysvammaliitto 2018. Hankkeen lopussa eri toimialoja ja toimijoita sitoutettiin toimintaan konsensussopimuksella.
Hankkeen jälkeen PHHYKY:n työhönvalmentajat ja koulutetut asiakkaat sekä päiväaikaisen toiminnan sisäinen koordinaattori ja työhönvalmennuksen esimies sekä palvelujohtaja.
Yhteiskehittäminen perustuu tarpeeseen lisätä volyymia työhönvalmennuspalvelussa ja samalla tuottaa palvelua Osallisuutta ja työllistymistä edistävän toiminnan valtakunnallisia laatukriteerejä noudattaen lisäämällä asiakasosallisuutta.
Työhönvalmennuspalvelun resurssia ja palveluvalikoiman lisäämistä sekä palvelun vaikuttavuutta asiakastyytyväisyytenä ja työllistymisen lisääntymisenä sekä työntekijöiden työnkehittämisen mahdollisuutena.
Vammaisten inkluusion toteuttamisen lisääminen (yhtymässä toteuttamassa palvelua henkilöstön rinnalla ja Lahden Palvelutorilla yhteistoiminta-alustassa).
Vertaisvalmentajasopimukset > lukumäärä sekä toimintaan käytettävissä oleva talousseuranta.
Työnkuvat - työhönvalmentajien työn parempi kohdentuminen vaativiin tehtäviin > työaikaseuranta/Wepropol-kysely.
Vertaisvalmentajien työtyytyväisyys > kysely
Asiakastyytyväisyyskysely > asiakkaat ja työnantaja.
Lahden Palvelutorilla vertaisvalmentajan luona käynnit > seuranta.
Vertaisvalmentajakoulutus (jatkumo).
Tiimitapaamiset (motivaation herättäminen ja ylläpitäminen).
Viestintä (some, lehdistö, Hyvät Käytännöt), muille tutuksi ja oma motivaatio.
Jatkuva arviointi ja tarvittava kehittäminen.
Vammaispalvelujen työhönvalmennuksen asiakkaat (EhL § ja ShL §), joilla omakohtaista kokemusta tuetusta työtoiminnasta (= työharjoittelusta/kokeilusta/avotyötoiminnasta) tai työllistymisestä.
Asiakkaat ovat yhteiskoulutettu työhönvalmentajien kanssa tehtävään ja heillä on säännöllisiä vertaistapaamisia.
Vertaisvalmentajatyöparit ovat työhönvalmennustiimin jäseniä ja osallistuvat tiimikokouksiin yhdessä työhönvalmentajaparin ja toiminnan esimiehen kanssa viikoittain (kokoontuminen Lahden Palvelutorilla / VideoVisit-yhteydellä).
Vertaisvalmentajatyöparit ovat jatkokouluttajina työhönvalmentajien ja koordinaattorin kanssa seuraavissa vertaisvalmentajakoulutuksissa.
Vertaisvalmentajia työskentelee myös työhönvalmennuksen palvelun palkkiolla erillisissä yksittäisissä työtehtävissä (työparit ovat kiinteämmin työhönvalmentajan kanssa jatkuvasti ja eri yhdistelmätehtävissä työskenteleviä) ja myös Lahden Palvelutorilla työhönvalmennuksen ja Palvelutorin eri tehtävissä.