Työikäisten asumisen- ja päihdekuntoutuksen asiakaspolkumallit, Pirkanmaan hva ( RRP,INV4,I1)
Asiakaspolkumallit Työikäisten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen sekä Päihdekuntoutus sosiaalisena kuntoutuksena järjestettävän palvelun osalta.
Lainsäädännön osalta muutoksia on tullut sosiaalihuoltolakiin ( 1301/2014) koskien asumisen palveluita. Myös päihdepalveluiden osalta muutoksia tuli sosiaalihuoltolain ( 1301/2014) päihde- ja riippuvuustyön sosiaalisena kuntoutuksena oleviin avo- ja laitosmuotoisen kuntoutuksen osalta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen muodostaminen vuonna 2023 alkaen yhdisti samaan sote-alueeseen monta kuntaa. Kunnissa oli eri tapoja ohjautua palveluihin. Palveluiden kriteereitä, ohjautumista palveluihin ja palveluiden sisältöä on hyvinvointialueella pyritty yhtenäistämään asiakkaiden yhdenvertaisuusuuden ja palveluiden oikea-aikaisuuden parantatamiseksi.
Hankkeen tavoitteena on ollut palveluun pääsyn parantaminen ja koronan aiheuttamaan hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purku kohdentuen heikossa ja haavoittuvassa asemassa oleviin asiakasryhmiin.
Asiakaspolkumalleihin on kuvattuna Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluprosessi asiakkaiden näkökulmasta.
Asumispalvelujen ja päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden asiakkaina ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen täysi-ikäiset, joilla on haasteita arjessa ja asumisessaan tai päihde- ja riippuvuuskäyttäytymisestä aiheutuvaa tuen tarvetta.
Suurella osalla asiakkaista on riippuvuuden lisäksi haasteita myös muilla elämän osa-alueilla: fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi, somaattiset ja psykiatriset sairaudet, sosiaalinen tilanne.
Asiakaspalvelupolkumallin osalta on pyydetty kommentteja muun muassa kokemusasiantuntijalta, viestinnältä sekä sosiaalityön ammattihenkilöiltä.