Työikäisten asumisen- ja päihdekuntoutuksen asiakaspolkumallit, Pirkanmaan hva ( RRP,INV4,I1)
Asiakaspolkumallit Työikäisten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen sekä Päihdekuntoutus sosiaalisena kuntoutuksena järjestettävän palvelun osalta.
Toimintamallin nimi
Asiakaspolkumallit Työikäisten mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen sekä Päihdekuntoutus sosiaalisena kuntoutuksena järjestettävän palvelun osalta.
Asiakaspolkuun on kuvattu työikäisen asiakkaan keskeiset palvelutuokiot mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisen palvelujen sekä päihde- ja riippuvuustyön sosiaalisena kuntoutuksen olevan palvelun osalta. Polku on kuvattuna tiiviisti yhdellä kuvalla ( kts liite).
Tarkempi tekstikuvaus palvelutuokioista on tehty hoito- ja palvelupolkuun, joka löytyy Pirkanmaan hyvinvointialueen sivulta kohdasta hoito- ja palvelupolut.
Lainsäädännön osalta muutoksia on tullut sosiaalihuoltolakiin ( 1301/2014) koskien asumisen palveluita. Myös päihdepalveluiden osalta muutoksia tuli sosiaalihuoltolain ( 1301/2014) päihde- ja riippuvuustyön sosiaalisena kuntoutuksena oleviin avo- ja laitosmuotoisen kuntoutuksen osalta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen muodostaminen vuonna 2023 alkaen yhdisti samaan sote-alueeseen monta kuntaa. Kunnissa oli eri tapoja ohjautua palveluihin. Palveluiden kriteereitä, ohjautumista palveluihin ja palveluiden sisältöä on hyvinvointialueella pyritty yhtenäistämään asiakkaiden yhdenvertaisuusuuden ja palveluiden oikea-aikaisuuden parantatamiseksi.
Hankkeen tavoitteena on ollut palveluun pääsyn parantaminen ja koronan aiheuttamaan hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purku kohdentuen heikossa ja haavoittuvassa asemassa oleviin asiakasryhmiin.
Asiakaspolkumalleihin on kuvattuna Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluprosessi asiakkaiden näkökulmasta.
Asumispalvelujen ja päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden asiakkaina ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen täysi-ikäiset, joilla on haasteita arjessa ja asumisessaan tai päihde- ja riippuvuuskäyttäytymisestä aiheutuvaa tuen tarvetta.
Suurella osalla asiakkaista on riippuvuuden lisäksi haasteita myös muilla elämän osa-alueilla: fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi, somaattiset ja psykiatriset sairaudet, sosiaalinen tilanne.
Asiakaspalvelupolkumallin osalta on pyydetty kommentteja muun muassa kokemusasiantuntijalta, viestinnältä sekä sosiaalityön ammattihenkilöiltä.
Asiakaspolkumalli on laadittu asiakkaita varten. Malli on kuvattuna hyvinvointialueen sisäiselle ja ulkoiselle sivustolle.
Asiakaspolkumallia voi ammattilainen hyödyntää asiakastyössä tai palveluihin perehtymisessä. Myös palveluntuottaja voi hyötyä asiakaspolkumallista. Eri toimijoiden ymmärrys palvelun osalta kasvaa, kun tiedetään palvelupolun keskeiset kohdat.
Asiakaspolkumalleja päivitetään tarpeen mukaan, kun muutoksia palveluissa tai toimintaympäristössä tapahtuu.